Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Buitenland

Joodse jongen gedwongen om voeten van moslim te kussen

De Joodse gemeenschap in Australië is opgeschrikt door twee gevallen waarbij jonge kinderen antisemitisch zijn belaagd door hun klasgenoten. Een van de jongens werd gefilmd terwijl hij werd gedwongen de voeten van een moslimjongen te kussen.

Redactie 03 oktober 2019, 09:42
Joodse jongen gedwongen om voeten van moslim te kussen

Dat schrijft nieuwswebsite The Australian Jewish News. Het gaat om een jongetje van vijf en een brugklasser van twaalf jaar oud.

Volgens de moeder van het 12-jarige slachtoffer, een leerling van het Cheltenham Secondary College in de staat Victoria, werd haar zoon meegelokt naar een parkje. Hier kreeg hij van een groep van negen jongeren de opdracht om de voeten van een van de moslims uit de groep te kussen. Als het Joodse kind dit niet zo doen, zou de groep hem fysiek aanvallen. Uit angst voor het geweld koos de jongen voor de eerste optie. Beelden van de vernederende actie werden door de gedeeld op meerdere sociale mediakanalen.

In de daaropvolgende maanden zou de jongen dagelijks zijn aangevallen. Zo scholden schoolgenootjes hem onder andere uit voor ‘Joodse aap’ en werd hij zo hard in zijn gezicht en op zijn lichaam geslagen, dat hij naar het ziekenhuis moest. Volgens zijn moeder lijdt de jongen door de gebeurtenissen aan een acute angststoornis.

Hoewel de school werd ingelicht over de antisemitische acties van de leerlingen, weigert die actie te ondernemen. Zo deed de onderwijsinstelling het voorval waarbij de Joodse jongen werd gedwongen voeten van een moslim te kussen af als een incident ‘buiten het schoolterrein’ en zeggen zij niets te kunnen doen. Volgens de ouders van de jongen weigert de school ook om de gebeurtenissen te erkennen als antisemitisch. Volgens het bestuur gaat het om ‘gewoon’ pesten.

Kleuterklas
Ook kleuters lijken niet gespaard te blijven. De ouders van een vijfjarig jongetje uit Hawthorn zagen zich genoodzaakt hun kind van de Hawthorn West Primary School te halen na meerdere antisemitische incidenten.

Volgens de ouders van het Joodse jongetje begon de kleuter opeens ’s nachts in bed te plassen en zocht hij elke ochtend een excuus om niet naar school te hoeven. In eerste instantie werd het gedrag afgedaan als onwennigheid voor zijn nieuwe kleuterklas. Er leek weinig zorgwekkends aan de hand te zijn, totdat het kind ’s ochtends wat cornflakes morste. “Je zou niet van mij moeten houden mama, ik ben nutteloos Joods ongedierte,” riep het kind volgens zijn moeder in tranen uit.

Na doorvragen van de ouders biechtte de kleuter op gepest te worden door vijf klasgenootjes. Dit zou vooral gebeuren in de wc’s van de school. De kinderen zouden gevraagd hebben waarom hij besneden is, waarna het antisemitische pesten begon. Zo zou het ventje zijn uitgemaakt voor ‘vieze Joods’ en ‘Joodse kakkerlak’.

De ouders, die meteen naar de schoolleiding stapten, kregen weinig respons van het bestuur. Zo zou ook deze school weigeren te erkennen dat zij kampen met leerlingen die antisemitische ideeën hebben. “Het is geen antisemitisme, het is pesten,” zou de verklaring zijn geweest. De rector zou daarbij hebben gezegd dat hij ‘de andere leerlingen zich niet ongemakkelijk wil laten voelen’.

De leiding zag als enige oplossing dat het Joodse jongetje voortaan maar een andere wc moest gebruiken. “Hier pakken ze het probleem niet mee aan,” zegt de moeder over de ‘oplossing’ van de school. Ook het voorstel van de ouders om voorlichting over antisemitisme te geven op school, werd door het bestuur geweigerd. Nog geen 24 uur na het invoeren van de toilet-regeling, werd het kind opnieuw belaagd.

De ouders van de Joodse peuter hebben daarop besloten om hun kind van de school te halen. Ook de 12-jarige jongen is niet meer teruggegaan naar zijn oude school.

Beiden zaken zijn gemeld bij de Anti-Defamation Commission (ADC), een meldpunt en organisatie tegen antisemitisme. De organisatie noemt de incidenten een ‘zich uitbreidende crisis’ en roept scholen op om krachtig te reageren op antisemitische uitingen.

Is uw kind op een Nederlandse school ook antisemitisch behandeld? Wij komen graag met u in contact. Stuur een mail naar Esther@niw.nl of redactie@niw.nl. Mocht u prijs stellen op anonimiteit, dan garanderen wij die hierbij.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (12)
Suzan Breedveld 03 oktober 2019, 10:17
Wat afschuwelijk. Het gebeurt helaas ook in Berlijn. In Nederland valt het nog mee, zolang je het woord Israël niet in de mond neemt...
Rachel 03 oktober 2019, 15:49
Zelf geef ik al ruim 27 jaar les op de basisschool Zoiets nog nooit meegemaakt of iets over gehoord Ik woon in Friesland Geen idee of t in het Westen wel plaatsvindt Veel sterkte voor de ouders van bovenstaande leerlingen Mijn advies is hen naar een andere school over te plaatsen
C.Kanters 03 oktober 2019, 16:59
Waarom komen de ouders niet in actie als het mijn zoon was , had ik een (onderhoudend) gesprek met de onderwijzer , denk dat opvoeding op dit gebied een taak van de school is ,om dat met de ouders van de daders niet te praten valt .
tiki 04 oktober 2019, 07:04
Oud geleerd, jong gedaan! Jodenhaat word doorgegeven via de moedermelk & gecultiveerd door educatie............(sociale) media, school & politiek. Tolereren, wegkijken & niets doen is ook een vorm van educatie. Ik weet het.....het is niet politiek correct, maar wél correct!!
Shlomo Itai 04 oktober 2019, 15:15
Fascisten kennen maar twee manieren om anderen te bejegenen: Ze slijmen bij wie sterker is dan zijzelf en ze vertrappen wie zwakker is. Er is geen enkele kans om langdurig normaal en in vrede te leven met mensen die met de wrede normen van de Islam worden opgevoed. Wie dat nog gelooft eet blijkbaar de verkeerde paddenstoelen.
tiki 05 oktober 2019, 14:43
De schaamte voorbij. Jodenvernedering door Jodenhaat is weer legitiem....en écht niet alleen in Australie! Er bestaan hiervoor 2 opties....accepteren of naar Israel verhuizen. Beter gaat het écht niet worden want politici willen herkozen worden en Joden zijn maar een piepkleine minderheid. Bovendien blijven ze ook nog beleefd als ze belaagd worden en doen hoogstens aangifte als 'ultieme maatregel en dus.......
Bas Fortuin 08 oktober 2019, 16:35
Wat een vernedering: Joodse jongens in Australië gedwongen om voeten van moslim te kussen? Exodus 11:7 Mozes sprak tot Farao: Maar tegen niemand van de Israëlieten zal een hond zijn tong durven roeren, tegen mens noch dier, opdat gij weet, dat de HERE scheiding maakt tussen de Egyptenaren en de Israëlieten. 8 En al uw dienaren hier zullen tot mij komen en zich voor mij nederbuigen en zeggen: Ga heen, gij en al het volk dat u volgt; daarna zal ik heengaan. Toen ging hij in brandende toorn van Farao heen. Het antisemitisme heeft zijn langste tijd gehad. Israël is Gods Wonder! Vanaf 1880 weten de Joodse pioniers in Israël wat het betekent om Jood te zijn: Volharden en Doorgaan met de oplossing. Zij kregen gelijk. Alle antisemieten die Israël het liefst van de aardbodem hadden willen verdrijven stonden sprakeloos toen op 14 mei 1948 David Ben Goerion de Onafhankelijke Staat Israël Proclameerde in Tel-Aviv. Toen er na nog een paar oorlogen een groot Israël ontstond in Juni 1967 werd Jeruzalem, [de stad van de grote Koning Psalm 48 en Mattheus 5:35] Hebron, Judea en Samaria en ook nog eens de Golan volkomen bevrijd van de hoogmoedige, antisemitische Jordaanse, Syrische, Egyptische onderdrukkers! Rusland bewapende al die antisemieten. En nu 2019 9 oktober Yom Kippoer...Israël zal niet lang meer treuren. Psalm 81. Spoedig zullen de rollen omgedraaid worden als de Joodse Masjiach het straks voor het zeggen krijgt in de Knesset. Zie alle details in Zacharjah 14:16-17...Alle heidenen uit de volken zullen dan diep buigen voor de Joodse Koning... 16 En het zal geschieden, dat al de overgeblevenen van Alle Heidenen, die tegen Jeruzalem zullen gekomen zijn, die zullen van jaar tot jaar optrekken om aan te bidden den Koning, den HEERE der heirscharen, en om te vieren het feest der Loofhutten. 17 En het zal geschieden, zo wie van de geslachten der aarde niet zal optrekken naar Jeruzalem, om den Koning, den HEERE der heirscharen, te aanbidden, zo zal er over henlieden geen regen wezen. Am Israël Chai. Het volk Israëls zal leven! En hoe...met het uitbundige feestelijke Loofhuttenfeest.
Louisa 12 oktober 2019, 20:02
Beste Bas, Kun je aangeven wat je nu eigenlijk bedoelt en wat er tegen dit soort walgelijke zaken te doen valt ? Iets praktischer graag. Heb niet de indruk dat dit helpt. En wat helpt hier dan wel tegen ? Dat de overheid, in dit geval in Australie, nu eindelijk eens de verantwoordelijkheid neemt voor de veiligheid van alle inwoners, van welke afkomst dan ook, maar speciaal van de Joden. Hebben wij niet genoeg moeten verdragen en meemaken ? Maar de overheid is gewoon te laf en te slap om e.e.a. aan te pakken. En ik heb niet de illusie meer dat dit ooit zal veranderen.
Louisa 14 oktober 2019, 10:58
Ik geloof ( ja, ik geloof ) dat de heer Fortuin miet helemaal beseft waar het hier over gaat.
Bas Fortuin 16 oktober 2019, 11:10
Beste Louise, dank voor uw reactie. Ik had mijn ingezonden ook in twee zinnen kunnen verwoorden: Wie het laatst lacht Die lacht het best!!! Shalom. Bas Fortuin. Details in Psalm 2.
Daan 10 december 2019, 16:36
Ik denk dat Bas bedoelt, uiteindelijk zal het Joodse volk overwinnen. Maar wat heeft het volk moeten lijden, en nog. Door de moslims en door ons christenen. Ik heb het Joodse volk lief, en weet dat wij verantwoording moeten afleggen, hoe wij tegen het Joodse volk gedragen hebben.
Max-13 13 april 2020, 10:07
Door de opkomst van de islam is het antisemitisme duidelijk toegenomen in Europa. Laten wij daar helder over zijn.Joodse instellingen door heel Europa worden bewaakt en dat is niet omdat de bruinhemden weer door de straten marcheren.Er is een 'nieuwe' vorm van jodenhaat. Meegebracht door islamitische migranten.Naar aanleiding van een stijgend aantal gewelddadige incidenten verklaarde Angela Merkel dat er in Duitsland een “ander soort antisemitisme heerst, geïmporteerd door vluchtelingen of door mensen van Arabische origine”(voor dit probleem is ze persoonlijk verantwoordelijk).De elf recente moorden op Joden in Frankrijk werden allemaal gepleegd door geradicaliseerde moslims, daar kun je toch niet omheen.En er was ook de aanslag op het Joods Museum in Brussel, waarbij vier mensen werden gedood, omdat de dader er vanuit ging dat ze joods waren...
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *