Joodse journalisten onder druk
Binnenland

Joodse journalisten onder druk

Redactie 04 juli 2018, 00:00
Joodse journalisten onder druk

Uit onderzoek van het Shalom Hartman Instituut in Jeruzalem blijkt dat Joodse journalisten steeds meer onder druk staan in Europa, Zuid-Afrika en Noord-Amerika.

Volgens directeur Alan Abbey toont het onderzoek A World in Flux, Jewish Journalism Struggles to Survive aan dat diverse journalisten inmiddels artikelen publiceren onder pseudoniem, omdat ze anders kwetsbaar worden voor antisemitisme of worden geïsoleerd door collega-journalisten. Ook zijn er problemen met de nieuwsgaring omdat bronnen weigeren hen van informatie te voorzien of zelfs met ze de praten. Het onderzoek werd onder journalisten uit twintig landen gehouden.

In sommige (vooral Oost-Europese) landen is het voortbestaan van de Joodse gemeenschap door een gebrek aan informatie zelfs in gevaar gekomen. Abbey noemt ook de Turks-Joodse gemeenschap als voorbeeld. Joodse journalisten zouden zich er steeds meer terugtrekken uit sociale media als Twitter en Facebook. Twintig procent van de journalisten meldde dat ze persoonlijke informatie en contactgegevens uit hun publicaties hebben verwijderd.

Wereldwijd zijn zo’n 120 Joodse media actief buiten Israël en Noord-Amerika, zowel schrijvende journalisten als die actief zijn op radio en tv. Ook blijken veel journalisten maatregelen te hebben genomen voor hun persoonlijke veiligheid. Het onderzoek kwam voort uit de Joodse mediaconferentie die enige tijd geleden in Jeruzalem werd gehouden. Ook het NIW werkte aan het onderzoek mee.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking