Kanen met Krant: kaasstengels met za’atar, pijnboompitten, sesam en nigella
Culinair

Kanen met Krant: kaasstengels met za’atar, pijnboompitten, sesam en nigella

Kaasstengelrecept van Jigal Krant: met za’atar, pijnboompitten, sesam en nigella.

Redactie 24 oktober 2017, 00:00
Kanen met Krant: kaasstengels met za’atar, pijnboompitten, sesam en nigella

Mijn vader is verzot op de kaasstengels van bakkerij Lechamiem.

Gedurende de periodes die hij en mijn moeder doorbrengen in hun appartement in Tel Aviv schroeft de beste bakkerij van de stad zijn kaasstengelproductie met enkele procenten omhoog om in de verslaving van meneer Krant te kunnen voorzien. Nu is alles bij Lechamiem onbeschrijflijk lekker en ook op hun kaasstengels is weinig aan te merken, maar er is niets Israëlisch aan. Sterker, in Breaking Breads, het prachtige bakboek van Lechamiem, onthult eigenaar Uri Scheft het geheim van zijn kaasstengels: jonge gouda. De Nederlandse kaas heeft volgens Scheft de optimale balans tussen pittig en zoet en smelt beter dan overjarige kazen als parmezaan en pecorino. Waarschijnlijk is dát de reden waarom die ouwe kaaskop zo dol is op die stengels: het herinnert hem aan thuis. Omdat ik met eten juist mijn heimwee naar Tel Aviv probeer te sussen, bedacht ik deze kaasstengels met za’atar, pijnboompitten, sesam, nigella en… gouda.

Voor 14 kaasstengels
* 6 plakjes roomboterbladerdeeg (12 x 12 cm)
* 60 g pijnboompitten
* 2 el sesamzaad (25 g)
* 2 el nigella (25 g)
* tarwebloem om te bestuiven
* 1 ei, geklutst
* 2 el za’atar
* 80 g jonge gouda, fijn geraspt

Bereiding
* Verwarm de oven voor op 220 graden. Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan en wrijf in de vijzel fijn tot een kleverige pasta. Roer de sesam en nigella door elkaar in een kommetje.
* Haal drie plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat 5 minuten ontdooien, maar zeker niet langer, want dan wordt het een hopeloze smeerboel. Bestuif het werkblad met bloem en rol elke plak bladerdeeg met de deegroller uit, zodat ze twee keer zo lang worden.
* Beleg een uitgerolde plak bladerdeeg met de helft van de geplette pijnboompitten. Leg er een tweede plak bladerdeeg bovenop. Druk goed aan. Smeer de bovenzijde van het bladerdeeg in met ei en bestrooi royaal met za’atar.
* Kwast de derde reep bladerdeeg aan weerszijden in met ei en plaats op de za’atarlaag. Bedek de bovenzijde met de helft van het sesam-nigellamengsel. Druk goed aan. Draai de drie lagen bladerdeeg om, kwast opnieuw in met ei en beleg volledig met geraspte kaas. Druk alles goed aan. Snijd met een pizzaroller de uitstekende randjes weg en laat de bladerdeegsandwich enkele minuten opstijven in de vriezer.
* Snijd de plak in de lengte in 7 dunne repen en rol die op tot een wokkel. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk de uiteinden aan, zodat de wokkel niet terugrolt.
* Herhaal alle stappen met de tweede batch.
* Bak de kaasstengels in 10-12 minuten lichtgoudbruin, maar niet te donker, want dan worden zij bitter. Serveer lauwwarm of afgekoeld.

recepten@niw.nl

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking