Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Culinair

Watermeloensalade met appel en grapefruit  

Redactie 23 juni 2015, 00:00
Watermeloensalade met appel en grapefruit  

Watermeloensalade met appel en grapefruitBehalve grapefruit, is er geen fruit waar ik op een zwoele zomerdag vrolijker van word, dan van watermeloen. Eigenlijk ben ik niet zo van zoet en weeïg, maar indien koud genoeg geserveerd op een broeierig terras, is het uitstekend te doen. Bijkomend voordeel: omdat je feitelijk weinig meer dan verpakt water eet, komen de begeleidende glazen rosé net wat minder hard aan.

Zoek op Google Afbeeldingen eens op ‘watermeloensalade’ en je scherm kleurt rood-wit-groen. Zoals mozzarella vrijwel altijd met basilicum en tomaat wordt geserveerd, wordt watermeloen steevast gechaperonneerd door feta en verse munt. Én met citroen- of limoensap, maar dat zie je niet op een foto. Dankzij de zoute feta, het zure sap en de frisse muntblaadjes krijgt die toch wat lafhartige watermeloen gepast weerwoord en wordt het allemaal niet te zoetsappig. Niets meer aan doen is het devies.
Toch kan het best wat spannender, zonder meteen het winnende team te wijzigen. Watermeloen gaat namelijk óók fantastisch samen met een friszuur appeltje en die andere persoonlijke lieveling, grapefruit. Niet alleen vanwege de complementerende smaken, maar ook omdat de verschillende structuren zo goed op elkaar aansluiten. Probeer het eens, want zonder veel moeite heb je een lekkere, gezonde, mooie én bovenal originele salade voor op het zonovergoten terras. Omdat je haar het best rechtstreeks uit de koelkast opdient, is ze ook bij uitstek geschikt voor een sjabbatlunch in de buitenlucht. Nu alleen die zomer nog.

Voor 4 personen:

* Halve kleine watermeloen
* 200 g feta (in blokjes)
* 2 granny smiths
* 1 rode grapefruit
* 1 witte grapefruit
* 350 g pitloze kalamata-olijven
* sap van 1 limoen
* paar takjes munt
* 100 g hazelnoten

Schil de watermeloen, grapefruits en appels. Snijd de meloen in parten en dan in blokjes (of driehoekjes als je dat leuk vindt). Verwijder de klokhuizen uit de appels en snijd in kleine blokjes (of in lange reepjes). Wip de grapefruitpartjes met een scherp mesje uit hun vliesjes.
Laat de olijven uitlekken en voeg samen met het fruit in een kom. Voeg limoensap, feta en grof gehakte muntblaadjes toe en zet afgedekt in de koelkast.
Rooster de hazelnoten, laat afkoelen en hak in grove stukken.
Bestrooi de salade net voor het opdienen met de noten en trek er een flesje rosé bij open.

recepten@niw.nl  

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *