Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Commentaar

Kappen met de PKN

Esther Voet 01 juni 2023, 08:00
Kappen met de PKN

Kan het hypocrieter? De Joodse gemeenschap feliciteren met het 75-jarig bestaan van Israël en je tegelijkertijd van dat land afkeren? Wel, de Protestantse Kerken Nederland, waarin BDS-clubs de afgelopen jaren stevig zijn geïnfiltreerd, kunnen het. Nog geen paar weken voor die ‘felicitatie’ vergeleek de organisatie op haar website de situatie van de Palestijnen met de Holocaust. Die pennenvrucht was een verslag van een reis met een uitermate eenzijdig programma en het resultaat was zijdezacht gezever van ach en wee. Daarin werd geen enkele verantwoordelijkheid voor de deplorabele toestand waarin veel Palestijnen zich bevinden, bij de Palestijnse leiding zelf neergelegd. Historische context? Nul. Of het moet die walgelijke vergelijking zijn geweest. 

Met gemak zou een inclusievere reis samen te stellen zijn, waarna de conclusie van dit goedbedoelende, naïeve (?) clubje 180 graden anders zou zijn geweest. Gezever hadden ze daarna rustig achterwege kunnen laten, daar houden Joden niet van. Als het ons aan één ding niet ontbreekt, dan is het aan zelfkritiek. 

René de Reuver, scriba van de PKN, huilt mee met de wolven in het Palestijnse sprookjesbos

Terwijl de ‘felicitatie’ de deur uit ging, bleek dat de leiding van de PKN onder leiding van de scriba, dominee René de Reuver, definitief ‘om’ is en nu meehuilt met de wolven in het Palestijnse sprookjesbos. Dat wordt nog eens onderstreept met een interview dat hij liet publiceren in het christelijke periodiek Volzin. Zeer terecht stelt de voorzitter van het Overlegorgaan Joden en Christenen (OJEC), Piet van Midden, in zijn ingezonden brief aan het NIW dat hij ‘de felicitatie zou hebben teruggestuurd’. En hij is niet de enige christen die de nieuwe koers van de PKN-leiding onbegrijpelijk vindt.

Als Centraal Joods Overleg zou ik nog verder zijn gegaan. Ik had uit protest de banden met deze huichelachtige club maar eens verbroken. Aan hypocriete felicitaties heb je immers geen zier. Maar wie schetst mijn verbazing? Geen woord van de ‘koepelorganisatie’. Terwijl het CJO over die abjecte bijeenkomst van Pax (u las daarover in NIW 29) nog een pittige verklaring op de website zette, hult de organisatie zich nu in algeheel stilzwijgen. En dat vind ik onbegrijpelijk. 

Voorzitter Chanan Hertzberger wijst me erop dat het CJO opkomt voor Nederlandse Joden en dat Israël Israël is. Ik begrijp dat standpunt, maar dan hadden die felicitaties – ik heb begrepen dat die van de rooms-katholieke kerk veel hartelijker waren – inderdaad terug kunnen worden gestuurd: ‘verkeerd adres, retour afzender’.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (5)
tiki 01 juni 2023, 10:30
Kan het nog hypocrieter? Jawel het kan! Ze moeten een voorbeeld nemen aan de WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie) die ISRAEL als énige boef beschuldigde als zijnde overtreder van gezondheids rechten maar........'NOORD KOREA tot voorzittter benoemde voor 3 jaar, jawel! Sponsers van de resolutie: Iran/Syrie/N-Korea/Rusland/Venezuela/Cuba. Co-sponsers: Lybie/Algerie/Pakistan/Somalie/Yemen. Allemaal voorbeelden voor een intact zijnde gezonde bevolking. Resultaat: voor 76, tegen 13, abstain 35. Wie van onze Europeese & westerse ""vrienden" stemden voor? ** Frankrijk, Belgie, Ierland, Luxemburg, Zwitserland, India, Japan & Nieuw Zeeland. **Tegen: US, UK, Australia, Oostenrijk, Cameroon, Canada, Czech Republic, Duitsland, Hongarije & Nederland. De rest van de lafbekken had ''geen mening. Gezondheidszorg in Gaza (of gebrek hieraan) werd ook op Israel's brood gesmeerd. De belangrijkste boodschap was dat het héle zootje volgend jaar weer bij elkaar komt voor "evaluatie". Dus U ziet, in verhouding zijn ze bij de PKN nog maar een stelletje kleuters.
Marien Grashoff 02 juni 2023, 09:10
Als predikant in die PKN, al decennia lang betrokken bij het gesprek tussen kerk en synagoge, geef ik Esther Voet groot gelijk. Intern is het a-woord nog steeds taboe, maar dat is zo langzamerhand wel waar we zitten: anti-***. De kerk is er voor inhoudelijke gesprek, niet om zich voor het politieke karretje van een bepaalde groep te laten spannen. Ik vrees dat mijn nabije emeritaat wel eens mijn persoonlijke breekpunt zou kunnen worden. Want het punt 'van binnenuit veranderen' is in de PKN al lang gepasseerd.
Geert ter Horst 02 juni 2023, 13:45
Beste Esther, De spijker op de kop! Inderdaad, gewoon kappen met de KPN. Definitief, bedoel ik. Niet meer aan gesprekken beginnen. Het is een infaam gezelschap.
Gerrit Meeuwissen 04 juni 2023, 13:41
Alle reden om te kappen met de PKN. Echter, ik behoor al meer dan tachtig jaar tot die kerk of haar voorganger en blijf om wille van allen die afstand hebben genomen van het verderfelijke Nakba-gebeuren.
Bas Fortuin 22 juni 2023, 15:42
Over de Januskop van de PKN is al veel geschreven. 55.000 Hervormden en vele predikanten, keerden in 2003 de PKN voorgoed de rug toe toen Samen Op Weg zonodig moest fuseren met die Vrijzinnige PKN. Sinds die tijd verlaten JAARLIJKS 60.000 leden die kerk. Geen wonder: De Synode van de PKN sprak later ook nog eens in 2008 haar verbondenheid uit met het Palestijnse volk, ondanks het advies van het Bestuur van de Synode om dat NIET TE DOEN! Immers de Palestijnse Haat-Handvesten spreken over de totale Vernietiging van het Joodse Volk, ze moeten allen verdrinken in de Middellandse Zee volgens hun Handvest. Toch ziet een meerderheid van de PKN-Synode Israël 2023 als de Agressor. Is de PKN vergeten dat Mozes en de Profeten, de Joodse Jeshua [Mattheus 1:1] en de 12 Joodse Apostelen spreken van een grootse toekomst van het Joodse Volk als Hoofd der Volken: Jeremia 31:7, Jesaja 60, Johannes 4:22 en Openbaring 7, 14 en 19. We zien al lange tijd dat ook VN-EU Wereldleiders, en leden van Kabinet Mark Rutte en Minister Sigrid Kaag in overleg is vooral de Paus in Rome, met Mekka en de Islamitische leiders die streven naar EENHEID en Wereldheerschappij. Schrik niet. Ook de Januskop van de Wereldraad van Kerken, PKN en veel Evangelische leiders schuiven hier onbeschroomd aan met hun Economische BDS-plan [Koop niet bij Joden] tegen Jeruzalem de stad van de grote Koning, [Psalm 48, 132 en Mattheus 5:35] en de God van Israël en zijn Gezalfde: Jeshua, de Joodse Masjiach. Psalm 2 en 110. De ontJoodsing van de Bijbel neemt nu groteske vormen aan: *In Israël /Aktueel van 1 juni 2020 lezen we dat je zelfs *Bijbelgenootschappen ook al NIET meer kunt vertrouwen: Denemarken verwijdert de naam “ISRAEL” uit de nieuwste Bijbelvertaling. Deze naam werd maar liefst 50x verwijderd uit de oorspronkelijke tekst.” Zie Psalm 129:5-8. Allen die Sion haten...!
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *