Karen
Commentaar

Karen

Esther Voet 21 juli 2022, 08:00
Karen

Ritueel slachten is dierenmishandeling. De grote chanoekia op de Dam is alleen maar goed voor ons ego. De Tora geeft meer antwoorden dan Wikipedia. Ik heb mijn voorhuid nog geen seconde gemist. Joden die overgaan tot een andere godsdienst zijn verraders. Anne Frank als businesscase stuit mij tegen de borst. De Tempelberg is van ons. De Joodse keuken bestaat niet. Tatoeages als mode-uiting moeten kunnen. De Joodse gemeenschap is subsidieverslaafd. Het NIW moet zijn naam veranderen. Het gebod ‘wees vruchtbaar en talrijk’ vraagt om bezinning. Een goede grap is goud waard. Herdenkingen: het kan wel een beetje minder. Ik heb vertrouwen in Femke Halsema. Een kerstboom maakt ons niet minder Joods. Shtisel veranderde mijn blik op chassidiem. Wasjti was de eerste feministe. De schuldbelijdenis van de PKN is overbodig. Het Comité 4 en 5 mei is de weg kwijt. Een lintje? Nee, dank u. Een gemengd huwelijk is goed voor het jodendom. Amnesty International heeft zijn geloofwaardigheid verloren.

Het is maar een greep uit bijna twaalf jaar stellingen waarop deelnemers aan het NIW-forum onder redactie van Karen de Jager konden reageren. Het liefst huldigden de deelnemers uiteenlopende meningen, of benaderden zij een stelling vanuit een heel ander gezichtspunt. Deze sleutelrubriek toont de pluriformiteit onder Nederlandse Joden, of ze nu atheïstisch of orthodox zijn, links of rechts, jong of oud, lid zijn van een van onze kehilot of ongebonden.

Karen besteedde uiterste zorg aan de formulering van de stellingen en probeerde iedere week weer een zo breed mogelijk palet aan zienswijzen te presenteren. En ze hield zich altijd aan de deadline. Daarnaast, moet u weten, is Karen de Jager ook nog een heel leuk, wijs en betrouwbaar mensch. We vinden het dan ook jammer dat ze met de mededeling kwam na twaalf jaar andere leuke dingen te gaan doen. U vindt haar laatste forum in deze editie op pagina 12.

Gelukkig hebben we afgesproken dat ze niet helemaal voor het NIW verloren zal gaan. Als Karen een mooi redactioneel onderwerp tegenkomt, zult u haar naam in het NIW blijven tegenkomen. Het forum blijft voortbestaan. Na de zomerstop en een opstartperiode zullen anderen het stokje overnemen, zodat u instemmend kunt blijven knikken bij de ene mening en hartgrondig kunt hoofdschudden bij de andere. Zomerstop betekent ook dat de rest van de redactie er even tussenuit gaat. Editie 42 vindt u op vrijdag 12 augustus op de mat.

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking