Kartonnen fiets
Buitenland

Kartonnen fiets

Redactie 28 oktober 2012, 00:00
Kartonnen fiets

Een fiets die bijna volledig uit karton bestaat. Volgens Israëlische ontwerper Izhar Gafni heeft zijn fiets de potentie om transportgewoonten van ’s werelds dichtstbevolkte steden tot aan de armste gebieden in Afrika te veranderen. Gafni is meer dan anderhalf jaar bezig geweest om een fiets te ontwerpen die volledig uit recyclebare materialen bestaat. Door gebruik te maken van karton zijn de materiaalkosten van de fiets heel laag en is deze gemakkelijk wereldwijd te produceren. Om te voorkomen dat de fiets na een zware herfstbui in elkaar zakt, is het materiaal behandeld met een geheime waterafstotende substantie.

„Toen ik net begon met het ontwerpen van de fiets lachten mensen mij uit, nu krijg ik dagelijks tientallen e-mails van mensen die vragen waar de fiets te koop is,” aldus Gafni. Als de fiets eenmaal in productie gaat zal de verkoopprijs rond de 20 dollar (ongeveer 15 euro) liggen.
Naast drie verschillende kartonnen fietsen ontwikkelt Gafni ook volledig recyclebare rolstoel. In de toekomst hoopt de uitvinder dat karton staal vervangt bij de productie van auto’s en zelfs vliegtuigen.  

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking