Kinderstemmen
Binnenland

Kinderstemmen

Redactie 28 augustus 2012, 00:00

LJG Amsterdam opent na de feestdagen een peuterspeelzaal, op liberale leest geschoeid.

Vanaf medio oktober kunnen Liberaal Joodse peuters in Amsterdam naar een Liberaal Joodse peuterspeelzaal. Madelon Bino, pastoraal werker bij LJG Amsterdam en initiatiefnemer: „De plannen voor een eigen peuterspeelzaal van de LJG bestaan al tien jaar, maar in het oude gebouw was daar absoluut geen ruimte voor.
In ons nieuwe gebouw hebben we tien prachtige klaslokalen. Daar komen elke zondagochtend zo’n 160 kinderen voor Talmoed Tora, maar de rest van de week staan ze leeg. Dat vonden we jammer.” Dus ging Bino op zoek naar een (Joodse) organisatie die ervaring en expertise heeft op het gebied van buitenschoolse opvang. Die werd gevonden in de vorm van Majest, gerund door Judith de Groot (wier vader LJG-lid is) en Biserka van Driel, die al jaren een aantal andere peuterspeelzalen en bso’s (buitenschoolse opvang) runnen.

Joods speelgoed
De peuterspeelzaal zal op Liberaal Joodse wijze gerund worden. Dat betekent dat er spelenderwijs aandacht wordt gegeven aan de feestdagen, sjabbat en de geschiedenis van Israël. De groepsleidster is Joods en bekend met de Liberaal Joodse traditie. Ook zal het kasjroet gehanteerd worden. Alle faciliteiten zijn al aanwezig: „We hebben een gloednieuwe buitenspeelplaats, een lokaal met een natte hoek en prachtig Joods speelgoed, bijvoorbeeld kitjes om kidoesj mee te maken.”

Volgens Bino is niet alleen binnen de gemeente behoefte aan een dergelijk initiatief, maar ook daarbuiten. „Mensen halen hun kinderen van dagverblijven vanwege de toenemende kosten.” Ze denkt dat peuters via de speelzaal makkelijk doorstromen naar het zondagochtendonderwijs. Plannen voor een liberale basisschool zijn er nog niet.

De peuterspeelzaal zal negen dagdelen per week beschikbaar zijn. De vrijdagmiddag is in verband met sjabbat vrij. Kinderen en ouders hoeven geen lid van de LJG te zijn, een Joodse moeder en/of vader is genoeg. In september wordt een informatieavond voor geïnteresseerde ouders georganiseerd. „We nodigen alle Joodse peuters uit om te komen kijken. We willen heel graag kinderstemmen in de gangen horen.”

Belangstellenden kunnen mailen naar info@bsomajest.nl of bellen met LJG Amsterdam: 020-5400121

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking