Krakers koloniseren jeugdsjoel
Binnenland

Krakers koloniseren jeugdsjoel

Redactie 16 november 2023, 22:00
Krakers koloniseren jeugdsjoel

In Groningen ontstond vorig weekend commotie rondom de onlangs gekraakte jeugdsjoel. De synagoge werd in 1940 in gebruik genomen. Na de oorlog fungeerde het gebouw nog als synagoge tot in de jaren tachtig. Hoewel de krakers beweren het culturele aspect van het gebouw te respecteren, lieten zij afgelopen week de actiegroep Groningen for Palestine (GfP) een informatieavond in de jeugdsjoel houden. De club hield daags na de massaslachting van Hamas een solidariteitsbijeenkomst voor de ‘Al-Aksavloed’, zoals Hamas de genocidale operatie noemt. In een aankondiging van de avond worden termen gebruikt als ‘Israëlische barbarij’ en ‘voortdurende genocide’. 

De Israëlische student Nadav Levi maakte de zaak op X aanhangig. Vervolgens besteedde het Groningse blog Sikkom aandacht aan de kwestie. Levi probeerde met de krakers in gesprek te komen, maar die bleven van mening dat herdenking van Joodse geschiedenis en solidariteit met de Palestijnen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Op de avond zelf werd Levi de toegang geweigerd: “Zionisten zijn niet welkom hier.” Ook een andere Israëlische student werd die avond uit de voormalige jeugdsjoel gegooid. Buiten liet Levi aan agenten weten wat er was voorgevallen. Een Duitse politieman die toevallig aanwezig was, toonde zich geschokt: in zijn land zou dit verboden zijn. 

Inmiddels heeft Levi een klacht ingediend tegen de organisatoren wegens discriminatie. De naargeestige demagogie van GfP en de verstoringen van de kinderwagendemonstratie op de Grote Markt vorig weekend, hebben de angst in de kleine Joodse gemeenschap volgens Levi doen toenemen.

Plaats opmerking