Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

Krakers koloniseren jeugdsjoel

Redactie 16 november 2023, 22:00
Krakers koloniseren jeugdsjoel

In Groningen ontstond vorig weekend commotie rondom de onlangs gekraakte jeugdsjoel. De synagoge werd in 1940 in gebruik genomen. Na de oorlog fungeerde het gebouw nog als synagoge tot in de jaren tachtig. Hoewel de krakers beweren het culturele aspect van het gebouw te respecteren, lieten zij afgelopen week de actiegroep Groningen for Palestine (GfP) een informatieavond in de jeugdsjoel houden. De club hield daags na de massaslachting van Hamas een solidariteitsbijeenkomst voor de ‘Al-Aksavloed’, zoals Hamas de genocidale operatie noemt. In een aankondiging van de avond worden termen gebruikt als ‘Israëlische barbarij’ en ‘voortdurende genocide’. 

De Israëlische student Nadav Levi maakte de zaak op X aanhangig. Vervolgens besteedde het Groningse blog Sikkom aandacht aan de kwestie. Levi probeerde met de krakers in gesprek te komen, maar die bleven van mening dat herdenking van Joodse geschiedenis en solidariteit met de Palestijnen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Op de avond zelf werd Levi de toegang geweigerd: “Zionisten zijn niet welkom hier.” Ook een andere Israëlische student werd die avond uit de voormalige jeugdsjoel gegooid. Buiten liet Levi aan agenten weten wat er was voorgevallen. Een Duitse politieman die toevallig aanwezig was, toonde zich geschokt: in zijn land zou dit verboden zijn. 

Inmiddels heeft Levi een klacht ingediend tegen de organisatoren wegens discriminatie. De naargeestige demagogie van GfP en de verstoringen van de kinderwagendemonstratie op de Grote Markt vorig weekend, hebben de angst in de kleine Joodse gemeenschap volgens Levi doen toenemen.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (3)
Tanno Gerritsen 17 november 2023, 20:16
Ironisch dat mensen die bezwaar zeggen te maken tegen een vermeende 'bezetting' van andermans land zelf andermans eigendom bezetten.
Joël (43) 19 november 2023, 22:33
Nadat de jeugdsynagoge was gekraakt heb ik contact gezocht met de krakers en heb ik mij ingezet voor het behoud van het pand, specifiek de toekenning van monumentenstatus. Daarvoor werd door de krakers een advocaat ingeschakeld en ben ik, als buurtbewoner, één van de ondertekenaars. Hierover ben ik geïnterviewd en dat is gepubliceerd op 27 oktober in het Dagblad van het Noorden.Vervolgens was ik, net als enkele krakers, aanwezig bij de Kristallnachtherdenking in de synagoge in de Folkingestraat.Daarna is er een lezing gehouden over de geschiedenis van de jeugdsynagoge en het voormalige Joodse leven in de Folkingestraat die ik (wederom) belangstellend heb gevolgd.Toen er echter kort daarna een aankondiging kwam dat er op de daaropvolgende zaterdag een bijeenkomst zou zijn van GfP in de Jeugdsynagoge was ik behoorlijk ontsteld/teleurgesteld. Daarom ben ik op vrijdag naar het eetcafé gegaan om te praten met de krakers om dit te voorkomen. Dat is me niet gelukt. Op zaterdag besloot ik naar de bijeenkomst te gaan om te kijken of er enige media aanwezig zouden zijn, helaas was dit niet het geval.Toen Nadev Levi de deur werd geweigerd stond ik erbij. Ik heb er onmiddellijk navraag over gedaan bij de krakers.Na kortstondig binnen te zijn geweest ben ik weggegaan omdat het mij al snel duidelijk was dat er sprake was van uitlatingen die op z'n minst aan antisemitisme grenzen. Het taalgebruik was ook ronduit giftig. De dag daarna heb ik contact opgenomen met de krakers en heb ik ze meegedeeld dat ik niet langer meer in de jeugdsynagoge wilde komen. Nog steeds sta ik voor de toekenning van monumentenstatus aan de jeugdsynagoge.Graag zou ik hierover eens contact hebben met Nadav Levi. Joël (43)
Mike 24 november 2023, 14:45
Een woord, of eigenlijk twee : Zum Kotzen !
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *