Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Buitenland

Krijgt Mexico zijn eerste Joodse president?

Een briljante wetenschapster voert in de peilingen het veld aan van kandidaten voor de Mexicaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar. Ecologe Claudia Sheinbaum was de afgelopen vijf jaar burgemeester van de hoofdstad. En ze is Joods.

Bart Schut 17 juli 2023, 06:00
Krijgt Mexico zijn eerste Joodse president?

Peilingen zeggen niet alles, zeker als verkiezingen pas over een jaar plaatsvinden. Desondanks ziet het er goed uit voor de Mexicaanse Claudia Sheinbaum Pardo. In haar partij Morena (een acroniem van Movimiento regeneración nacional, de Beweging voor nationale wedergeboorte), is zij koploper. Dat is de belangrijkste stap op haar weg naar het presidentschap van Mexico, want de kandidaat van Morena is de gedoodverfde winnaar. Kortom, Sheinbaum lijkt hard op weg het eerste vrouwelijke en het eerste Joodse staatshoofd te worden van een land dat zo groot als West-Europa is en 130 miljoen inwoners telt. 

Niet dat schaal een probleem is voor de in 1962 geboren dochter van scheikundige Carlos Sheinbaum Yoselevitz en biologe Annie Pardo Cemo (de politica heeft zo Asjkenazische en Sefardische wortels). Als zij al niet als natuurkundige gewend zou zijn met grote getallen om te gaan, dan toch zeker als burgemeester van Mexico-Stad, met meer dan 9 miljoen inwoners de grootste stad van Noord-Amerika. Overigens valt het grootste deel van de bevolking van de agglomeratie Ciudad de México, met 21 miljoen inwoners de zesde ter wereld, buiten het gezag van de burgemeester. 

Nu haar partijgenoot Andrés Manuel López Obrador niet opnieuw gekozen mag worden – de Mexicaanse grondwet staat het staatshoofd slechts één termijn toe – heeft Sheinbaum haar zinnen gezet op het presidentschap van het op negen na meest bevolkingsrijke land ter wereld. Als dat lukt, breekt zij het ene na het andere record. Nooit eerder was een Joodse vrouw staatshoofd van zoveel onderdanen.

Speerpunten

Sheinbaum kan politiek het best als centrum-links beschreven worden. Met een sterke ecologische tint, wat in Latijns-Amerika nog zeker niet de norm is. Daar heeft ze dan ook wel de achtergrond voor. Zij behaalde haar doctorstitel als energie-ingenieur na vier jaar onderzoek in het prestigieuze Lawrence Berkeley National Laboratory in Californië. In de tweede helft van de jaren negentig en het begin van de deze eeuw was Sheinbaum onderzoekster aan de Universidad Nacional Autónoma de México, de topuniversiteit van het land. Vanaf 2007 werkte zij voor het Intergouvernementele Panel over Klimaatverandering (IPCC) van de Verenigde Naties, dat datzelfde jaar de Nobelprijs voor de Vrede toegekend kreeg.

Nooit eerder was een Jood of Jodin staatshoofd van zoveel onderdanen

Sheinbaum was al in haar studententijd politiek actief. In 2000 werd zij wethouder – ook wel ‘minister’ genoemd – Ecologie van Mexico-Stad onder het burgemeesterschap van de latere president López Obrador. In 2015 werd zij burgemeester van Tlalpan, een van de veertien deelgemeenten van Mexico-Stad. Drie jaar later volgde het burgemeesterschap van de miljoenenmetropool zelf, waarin zij zich vooral inzette voor ecologie, infrastructuur en armoedebestrijding. Diezelfde onderwerpen zullen speerpunten worden in haar campagne voor het presidentschap. Waarbij de hoogste horde de kandidatuur van de coalitie Juntos Haremos Historia (waartoe haar Morenapartij behoort) zal worden. Die naam lijkt toegesneden te zijn op Claudia Sheinbaum, het betekent immers ‘Samen schrijven wij geschiedenis’.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *