Krokodillentranen
Nieuws

Krokodillentranen

Redactie 02 november 2018, 00:00

Onder de geschokte reacties ging ontegenzeggelijk de nodige Schadenfreude schuil. Want o, o, o, wat vonden ze het bloedbad in Pittsburgh allemaal verschrikkelijk. Van Hamas tot de moellahs in Iran, van Jeremy Corbyn tot Mahmoud Abbas, van Linda Sarsour tot onze eigen Nasrdin Dchar… ze waren het eens: dit kan niet, dit mag niet gebeuren. Lees: blijf met jullie rotpoten van onze rotjoden af.

Nu kun je zeggen: ‘wat goed dat linkse politici en moslims een aanslag op Joden veroordelen’. Maar sorry, wie dat zegt laat zich wel heel gemakkelijk voor het agitpropkarretje spannen. Want laten we eerlijk zijn: had het bloedbad in de Tree of Life-synagoge plaatsgevonden in Jeruzalem, hadden zij allemaal gezwegen. Sterker nog, als de moordenaar niet Robert Bowers had geheten, maar Mohammed Merah, Amedy Coulibaly of Mehdi Nemmouche – ik noem maar wat – hadden zij collectief de kaken stijf op elkaar gehouden.

Identiteit en motief van de dader van antisemitische aanslagen spelen een steeds grotere rol bij hoe er op die aanslagen wordt gereageerd. Dit keer kwam de kogel van rechts, dus volgde er een linkse zucht van verlichting, gevolgd door een zee van krokodillentranen. En al die politici, opiniemakers en min of meer bekende Nederlanders die na islamitisch geïnspireerde terreur om het hardst roepen dat het allemaal niets met de islam – en zeker niet met moslims – te maken heeft, hadden ditmaal hun oordeel onmiddellijk klaar: het bloedbad in Squirrel Hill was de schuld van Donald Trump, Benjamin Netanyahu, Geert Wilders, Thierry Baudet, Leon de Winter en Wierd Duk.

Van mij mag het, rechts doet immers hetzelfde als de dader moslim is. Met dat verschil dat mohammedanen inderdaad hetzelfde geloof belijden als de overgrote meerderheid van terroristen wereldwijd, terwijl geen van de personen op het lijstje hierboven een nazi is – hoe vaak ze dat ook wel genoemd worden.

Van een omroep die het heeft over de ‘tentakels van de Jood Soros’ kun je geen faire berichtgeving meer verwachten

De slachtoffers worden rücksichtslos (Duits is nu eenmaal niet te vermijden in een column over antisemitisme) opgeofferd aan de eigen politieke belangen. Nogmaals, rechts is nauwelijks beter. Ik heb eens gekeken wat Thierry en Geert ervan vonden: geen van beiden vond Pittsburgh belangrijk genoeg er om ook maar één berichtje op Twitter aan te wijden. Evenmin als onze minister-president trouwens. Was de moordenaar moslim geweest, vermoed ik dat dit net even anders zou zijn.

Het is blijkbaar onmogelijk élke vorm van antisemitisme af te wijzen. Op links negeert men de Jodenhaat in eigen kring en die van moslims, op rechts doet men hetzelfde met alt-righters en blank-nationalisten. Zo zijn de Joden altijd het kind van de rekening. En is het altijd wel op de een of andere manier hun eigen schuld. Niet alleen worden zij vermoord om niets anders dan wie zij zijn; zij moeten ook nog eens afwachten of iedereen wel bereid is de aanslag in kwestie te veroordelen. In Israël is men dat natuurlijk allang gewend, antisemitisch geweld wereldwijd komt sowieso op het conto van de Joodse staat. Voorbeelden te over: hoe dacht u dat in de Nederlandse media de reactie van de IDF op de enorme rakettenregen van afgelopen week vanuit Gaza werd omschreven? Precies: ‘Israël bombardeert Gaza’. Van de NOS kun je niet anders verwachten; een omroep die het heeft over de ‘tentakels van de Jood Soros’ is zo ver in het antisemitische kamp beland, dat je elke hoop op faire berichtgeving mag opgeven. Uiteraard vond men bij de overheidsomroep ‘Pittsburgh’ wél verschrikkelijk, de dader had immers de juiste huidskleur, naam en dus motieven. De nazi die Joden doodschiet in de VS is bij de NOS dader, een moslim die hetzelfde doet in Jeruzalem is slachtoffer.

Tegen beter weten in probeer ik het nog één keer met deze voor velen schokkende stelling: Joden vermoorden mag nooit. Onder geen enkele omstandigheid. Of het nu in de VS, Nederland of Israël is. Of het nu 1943, 1972 of 2018 is. Of je nu islamist, fascist of communist bent. O, en Corbyn, Abbas, Sarsour of Dchar? Zolang jullie je kaken stijf op elkaar houden bij aanslagen op Joden in Israël, als jullie deze al niet toejuichen, past jullie ook nu slechts stilte.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking