Kuifje in Dubai
Buitenland

Kuifje in Dubai

Redactie 03 maart 2013, 00:00

Toen schrijver Robert Vuijsje naar Dubai ging, moest hij de davidster om zijn nek verbergen. Maar hij ontdekte ook De Nieuwe Wereld waarin westerse Joden arme sloebers zijn.

Door Robert Vuijsje 

Sinds dertig jaar draag ik om mijn nek een gouden ketting met een grote gouden davidster. De ster is zo zichtbaar dat ik in dertig jaar alle vragen heb gehoord. Ben je voor Ajax? Ben je lid van de TROS? Draag je die ster zodat ze kunnen zien dat je geen Marokkaan bent? In dertig jaar – ik ben overigens 42 – is er geen moment geweest dat hij niet om mijn nek hing. De ster hoort bij mij. Net als het bij mij hoort om, sinds ik het kampnummer zag op de arm van de broer van mijn opa, mijn lichaam niet te versieren met getatoeerde plakplaatjes. De reis begint met een Jiddische mama die me verbiedt om te gaan als ik niet de ketting af doe. Ik moet, ook al ben ik 42, mijn moeder gehoorzamen. Zonder ketting sta ik op Schiphol bij de balie van Emirates, met mijn zoontje en reisgenoot Sonny (6). Ik ben uitgenodigd door de Nederlandse Vereniging in Dubai, voor een vertoning van de verfilming van mijn debuutroman. En een lezing op de school waar de kinderen van de expats één keer per week Nederlandse les krijgen.

Stempel
Ik ben nooit in Dubai geweest, of in een van de andere landen in dit deel van de wereld. Alleen in Israël. Vorig jaar nog, op uitnodiging van de plaatselijke Nederlandse vereniging. Ieder land zou een Nederlandse vereniging moeten hebben. Eindelijk kan ik de vraag stellen. Al jaren ben ik benieuwd naar het antwoord. Achter de balie zit een Nederlandse vrouw in een Emirates-kostuum. Ik vertel dat ik twee paspoorten heb, een Nederlands en een Amerikaans – daar komt mijn Jiddische mama vandaan. In mijn Nederlandse paspoort staat een stempel van Israël. „Is dat een probleem bij de douane in Dubai?” vraag ik. De vrouw achter de balie weet het niet zeker. Ze loopt weg om navraag te doen. Na een paar minuten is ze terug. „Stop dat Nederlandse paspoort maar weg,” adviseert ze. „Dat kun je niet gebruiken.”

Lees verder in NIW 22

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking