Leedwedstrijdje
Opinie

Leedwedstrijdje

Nausicaa Marbe 09 juli 2022, 10:00
Leedwedstrijdje

Vergelijkingen van groot historisch leed waarbij een winnaar wordt uitgeroepen, terwijl een andere groep moet inbinden, zijn misselijkmakend. Ze zijn oneerbiedig naar alle slachtoffers toe, ook naar diegenen die de voorkeur genieten van de nitwit die met leedhiërarchieën stunt. Hun herinnering wordt bezoedeld door een postuum wedstrijdje ‘nagedachtenis verdienen’. Stuitend.

Dit weerhield een BN-achtige hittepetit van het Algemeen Dagblad er niet van ermee aan de haal te gaan in een column. Afgelopen week tikte Debby Gerritsen onder de kop ‘Ketikoti, leren van verleden [sic]’, het volgende: “Gezien de gigantische impact van onze koloniale slavernij – de Holocaust verbleekt erbij – zou deze bevrijdingsmiddag juist groots moeten worden gevierd.” Zo’n zin komt dan uit de pen van Debby, die ‘geleerd heeft van het verleden’. En dat drukt het AD zomaar af.

Toen er terechte commotie ontstond, kwam Debby die geleerd heeft van het verleden met excuses. Zei ze iets geloofwaardigs? Welnee, ze herhaalde de sleetse formule ‘het was niet de bedoeling iemand te kwetsen’. Fout antwoord. Want ze heeft wel gekwetst en zo’n riedeltje neemt dat niet weg. De keuze voor zo’n formule getuigt bovendien van het feit dat ze geen energie wil stoppen in (zelf)inzicht.

Ongeredigeerd
Dom antwoord ook, want de lezer vraagt zich af wat dan wel de bedoeling van Debby was. Vindt ze de Holocaust te bleek? Hadden er meer doden moeten vallen voor de proporties die Debby aanvaardbaar vindt? Meent zij soms dat je nazaten van mensen die ongekend historisch leed hebben meegemaakt, tegen elkaar moet uitspelen? Vindt ze dat de herdenking van de Holocaust wel wat minder kan? Is ze fan van Gretta Duisenberg, die het niet kon verkroppen dat op 4 mei Joden herdacht werden? Of glundert Debby bij de slogan ‘Maak van de dodenherdenking geen Jodenherdenking’ die sinds een opinie in NRC al jaren furore maakt onder antisemieten?

Je kunt natuurlijk stellen dat Debby helemaal niet zoveel nadenkt, maar ergens in haar brein moet die negatieve onzin over de Holocaust zich toch stevig hebben genesteld. Want je kunt ook je punt maken over Ketikoti (nationale feestdag, goed idee) zonder impliciet te beweren dat zes miljoen ‘verblekende’ doden ten onrechte zoveel aandacht krijgen.

We zullen niet weten wat Debby denkt. Debby zegt alleen dat die zin per ongeluk in een ongeredigeerde versie van haar column stond. Hoe noem je iemand die stupiditeit die aan racisme grenst, opschrijft en de eindredactie daar de schuld van geeft? Op z’n minst laf. Dat geldt ook voor haar krant, die meldde dat de zin door een technische fout in bepaalde edities belandde. Een computer die uit zichzelf antisemitische opmerkingen tikt en naar de drukker stuurt? De smoesjes van degenen die geen verantwoording willen nemen voor fouten worden steeds gekker.

Rancune
Maar goed, laten we Debby niet direct van Jodenhaat betichten. Laten we ervan uitgaan dat ze domweg een wit voetje wilde halen bij rabiate wokebrigades, bij types die niets om andermans leed geven en geen tegenargument van mensen als Debby dulden. Hard to get, dus ging ze erop af. Hallo, ik ben Debby en ik vind de slavernij zo erg, dat ik besloten heb de Jodenvernietiging minder erg te vinden, superidee toch?’

En dat is het grotere probleem: de funeste werking van identiteitsexhibitionisme, waarbij alles een wedstrijd van uitsluiting en slachtofferschap wordt. Daaronder zit een vulkaan van rancune en Debby danst er vrolijk op, omdat zoiets in het huidige Nederland goed is voor je imago.

Gaat Debby nog leren van haar fout? Waarschijnlijk niet, want ze heeft het druk, zien we op Instagram. Druk met poseren in badpak, op de motor, in avondjurk, met de poes tussen haar benen. Vraag haar niet of het uitspelen van de ene groep slachtoffers tegen de andere moreel aanvaardbaar is. Ze zou niet weten wat je bedoelt. Net als zoveel ignoranten die ze met haar column voedt. Het collectieve geheugen debbyliseert.

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking