Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Agenda

Lezing: Surinaamse rug, Joodse buik. Door mr. Wim A. Egger

gabrievanstraten 17 december 2012, 00:00
Lezing: Surinaamse rug, Joodse buik. Door mr. Wim A. Egger

Wim Egger beschrijft de vervlechting van zijn beide roots, de Joodse en de Surinaamse, van generaties terug. Van de slavenjacht in Afrika tot de eerste vrije Egger, en van de Inquisitie in Spanje tot de Joodse plantagehouders in Paramaribo. Zijn beide roots beïnvloeden elkaar – sterke Surinaamse Rug en gevoelige Joodse Buik – en vermengen zich met zijn dagelijkse ervaringen.
Zijn Surinaamse vader – wiens grootvader nog slaaf is geweest – groeide vanaf 1900 op in Paramaribo, maar komt voor studie naar Nederland om daarna zijn verworven kennis terug te brengen naar Suriname. Uit de slaventijd groeide het familiedevies: ‘Ontplooiing’, om waardigheid en gelijkheid te verkrijgen.
Zijn tweede wereld beleeft Wim tijdens de Sjoa. In Nederland is zijn gekleurde vader in het verzet gegaan. Door verraad wordt later de gehele familie gearresteerd. Als jongen van zeven wordt Wim zich bewust van zijn Joodse (moeder)roots als hij van bed wordt gelicht door Nederlandse rechercheurs.

Mr. Wim A. Egger (1935) is door de gevolgen van de oorlog later aan de studie begonnen dan wellicht gebruikelijk. De eerste helft van zijn werkzame leven bekleedde hij posities in de uitgeverswereld, maar moest vanwege late gevolgen van de oorlog alsnog in therapie. In de tweede helft is de heer Egger rechten gaan studeren en na vier jaar afgestudeerd waarna hij ging werken bij advocaten-kantoor Stibbe. Nadat hij gepensioneerd was schreef hij zijn non-fictieboek ‘Surinaamse Rug, Joodse Buik’ dat is uitgegeven door uitgeverij Libertador te Voorburg.

De bijeenkomst wordt gehouden op maandag14 januari 2013 in Gebouw De Rank, Dubbelsteijnlaan West 70, Dordrecht (Dubbeldam, wijk 9). Ruime parkeergelegenheid op het plein voor De Rank.  Aanvang 20.00 uur. Toegang vrij. Inlichtingen: 078 6148510 en http://www.gni-drechtsteden.dordt.nl.Mr. Wim A. Egger

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *