Loekasjenko: ‘Joden zijn corrupt’
Buitenland

Loekasjenko: ‘Joden zijn corrupt’

Redactie 21 juni 2024, 07:00
Loekasjenko: ‘Joden zijn corrupt’
Aleksandr Loekasjenko

De Wit-Russische dictator Aleksandr Loekasjenko is wederom uit zijn antisemitische slof geschoten. Naar aanleiding van een corruptiezaak in de stad Vitebsk liet de president optekenen dat ‘meer dan de helft’ van de verdachten Joods zijn. Om zich vervolgens af te vragen: “Hebben zij [de Joden, red.] een speciale, geprivilegieerde rol, dat ze stelen en niet aan hun toekomst denken?” De beschuldiging is extra cru omdat Loekasjenko en zijn entourage zelf verdacht worden van diefstal: zij zouden zich sinds 1994 verrijkt hebben met zo’n 10 miljard euro gemeenschapsgeld.

Het is zeker niet de eerste antisemitische oprisping van ‘Europa’s laatste dictator’. In 2007 zei hij dat de Joden de stad Babroesjk ‘in een zwijnenstal hebben veranderd’. In 2021 liet de trouwe bondgenoot van Poetin weten dat sinds de Holocaust ‘de hele wereld buigt’ voor de Joden. En in december vorig jaar nog vond Loekasjenko dat Armeniërs slim zijn: “Er is in hun land geen enkele Jood.” Maar gelukkig liet de dictator na zijn opmerking over corrupte Joden direct weten geen antisemiet te zijn. 

Opmerkingen (5)
Rena Weissman 21 juni 2024, 11:49
Er is sowieso iets vreemds in Rusland/Wit-Rusland met Antisemitisme. Ik weet niet precies wat het is (toeval, propaganda?), maar als je in de reacties kijkt bij YouTube staat bijna de hele comments vol met Russische reacties met: 'Duivels' 'Demonen' 'Ze bedrijgen het menselijk ras' 'Straks mogen ze dansen in de hel' 'Christusmoordenaars' Weet iemand of er een bepaald Anti-Joods Russisch Propaganda-iets bestaat? Of is het echt toeval?
Wietske van Raalte 21 juni 2024, 14:48
Waarom wordt er nooit, bijv. in een voetnoot, onderscheid gemaakt tussen Joden en Sabbathëers - Joden, d.w.z. volgelingen van (de agenda van) wijlen Sabbatai Zevi..... Bijv. de Turkse Dönme, die tot op heden geen toestemming krijgen om naar Israël te emigreren volgens het "Right to return" principe.
Bas Fortuin 21 juni 2024, 16:23
Hoe kan de Wit-Russische dictator Aleksandr Loekasjenko die door de meeste van zijn eigen burgers intens gehaat wordt zeggen: ‘Joden zijn corrupt?" Het lezen van Psalm 129 zal hem misschien, hoop ik, een spiegel voorhouden.
Ruud 22 juni 2024, 07:30
Ach, de marionet van putin moet ook weer eens van zich laten horen. Hij wil een wit voetje halen, om ook aandacht van putin te krijgen. Zeker nu die aan een rondje kontkruipen bezig is bij die andere dictator van N-Korea. Nog maar zelden een nuttelozer stuk wit-russisch verdriet gezien. Een prototype nazi, gegarandeerd zitten er in zijn familie ergens nog wel een paar trotse voormalige kampbeulen. De hypocrisie en corruptie druipt van hem af. Zoals gebruikelijk krijgen de Joden weer overal de schuld van. Het valt mij op dat antisemitisme zich beweegt in een golf patroon. Na WW2 was er een duidelijk dal, mogelijk door de collectieve schaamte over de Holocaust. Nu is er duidelijk een ongekende stijging waarbij de piek nog niet is bereikt. Dit komt voor een groot deel door Gaza. Maar dit verklaart niet alle actuele Jodenhaat, zoals de verkrachting van het 12 jarige Franse meisje, dit zit veel dieper. Toespraken als deze en de toenemende radicale islamisering zijn mede oorzaak!
Wietske van Raalte 23 juni 2024, 12:48
Geen woord in de pers over Islamo-communisme: de communisering van Europa d.m.v de Islamisering, dus de Islam als een stuk gereedschap. Eens Europa 100% communistisch is, wordt de Islam opgevouwen en weggegooid. Lees Charles Moscowitz.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *