Marilyn Monroe’s sidoer onder de hamer
Nieuws

Marilyn Monroe’s sidoer onder de hamer

Redactie 18 oktober 2018, 00:00
Marilyn Monroe’s sidoer onder de hamer

Fans van de in 1962 overleden Marilyn Monroe kunnen binnenkort bieden op het Joodse gebedenboek (ook wel sidoer) van de wereldster.

Het gebedenboekje gaat 12 november onder de hamer bij veilinghuis J. Greenstein & Co in Long Island, Amerika. Bieden kan dan vanaf €3980 euro (ongeveer 4600 dollar). Volgens de verkoper gaat het om een editie uit 1922.

Monroe kreeg de sidoer in 1956, toen zij zich bekeerde tot het jodendom en met de Joodse schrijver Arthur Miller trouwde. Het koppel ging vijf jaar later uit elkaar, maar Monroe heeft altijd gezegd dat zij haar Joodse geloof niet de rug zou toekeren. Ook rabbijn Robert Goldburg, bij wie de actrice in de leer ging, bevestigde dat Monroe tot haar dood in 1962 Joods leefde. Volgens het veilinghuis heeft de diva haar sidoer in ieder geval veel gebruikt, aangezien de bladzijdes vol staan met voorzichtig opgeschreven opmerkingen. De rug van het boekwerkje laat ietwat los vanwege het intensieve gebruik door Monroe.

De sidoer wordt verkocht door een Amerikaan die in Israël woont. Hij zou het in 1999 hebben gekocht uit de collectie van Monroe. In 2017 probeerde de eigenaar het gebedenboek ook al te verkopen, maar toen waren er niet genoeg geïnteresseerden die een voldoende boden voor het geliefde bezit van Monroe over hadden.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking