Mazzel tov, een match!
Nieuws

Mazzel tov, een match!

Redactie 20 januari 2019, 00:00

Een geschikte Joodse partner vinden is voor velen nogal een uitdaging. Maar waar Joodse singles voorheen waren aangewezen op jeugdorganisaties, eindeloze sjabbatdiners of zelfs een sjadchen om de ware te strikken, biedt nu een datingapp een mogelijke uitkomst.

‘Wordt het niet eens tijd voor een leuke Joodse vriend/ vriendin?” Het is wellicht de meest gestelde vraag die vrijgezelle Joodse twintigers te horen krijgen van hun grootouders, ouders, tantes, ooms, nichtjes, neefjes en elke kennis die zich graag bemoeit met zijn of haar liefdesleven. Maar het vinden van een geschikte partner voor onder de choepa is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker in een kleine Joodse gemeenschap is de kans groot dat je zus, nichtje, beste vriendin of buurmeisje een van de begeerlijke vrijgezellen al heeft gedatet; een afk napper. De oplossing voor dit probleem bevindt zich mogelijk in de app-store van elke smartphone, waar tientallen datingapps klaarstaan om gedownload te worden. Zo is datingapp Tinder met ruim vijftig miljoen gebruikers razend populair, maar het vinden van een leuke Joodse date tussen die immense berg singles is nogal een uitdaging. Daarom riep de Amerikaanse David Yarus het Joodse kleine broertje van Tinder in het leven: Jswipe. Niet te verwarren met JDate, de datingwebsite die de maker van de nieuwe app zonder succes voor de rechter sleepte, vanwege het gebruik van de ‘J’ in hun naam.

Koosjer genoeg?
Het principe van Jswipe is hetzelfde als dat van Tinder. Door te swipen (naar links of rechts vegen op het scherm), kan men door het aanbod van Joodse vrijgezellen bladeren. Voor een ‘nee’ veeg je naar links, voor een ‘ja’ naar rechts. Bij wederzijdse interesse krijgen de gebruikers van JSwipe het bericht ‘Mazzel tov! Het is een match!’ voorzien van confetti in de vorm van davidsterren, dreidels of een glas dat kapot wordt gestampt. Daar waar ‘gewone’ datingapps vooral vragen naar interesses of muzieksmaak, gaat Jswipe een stapje verder in het vinden van ‘de’ match. Zo kunnen gebruikers aangeven tot welke stroming van het jodendom zij behoren; orthodox, liberaal, seculier of ‘bereid zich te bekeren’. Ook moeten singles van tevoren invoeren of zij koosjer eten of niet. Dat lijkt misschien overdreven, maar het voorkomt wellicht dat een date wegstormt uit het restaurant wanneer zijn of haar tafelgenoot een garnalencocktail bestelt tijdens het eerste afspraakje.

Trouwen en kinderen
Door al deze informatie kunnen gebruikers specifiek filteren op wat zij zoeken in een date en in een mogelijke echtgenoot. Want waar Tinder bekendstaat om zijn ‘losse’ karakter, gaat het er bij Jswipe een stuk serieuzer aan toe. Uit een steekproef die de auteur van dit artikel deed onder gebruikers van de app bleek dat het overgrote deel van de singles uiterst serieuze bedoelingen heeft: trouwen en een gezin stichten. Saillant detail: David Yarus, die de app bedacht en ontwikkelde omdat hij zelf op zoek was naar een Joodse vrouw, is nog steeds vrijgezel omdat hij het te druk heeft met het leiden van Jswipe. Yarus geeft echter niet op; Joodse dames krijgen zijn profiel standaard als een van de eerste te zien als zij de app gebruiken.

Opvallend is dat mannelijke Joodse singles vaak foto’s met hun moeder plaatsen op hun profiel, inclusief oproep dat zij naarstig op zoek zijn naar een NJG, wat staat voor ’nice Jewish girl’ (leuk Joods meisje).

Ook de traditionele sjadchen (Joodse koppelaar) heeft de app intussen ontdekt. In Amerika zijn er meerdere bedrijven die zich specialiseren in het uitpluizen van de onlineprofielen en tegen betaling de hele dag Jswipen. Met succes; onder de hashtag #startedwithaswipe deelt het team achter de app regelmatig huwelijksfoto’s van stellen die elkaar vonden via Jswipe. De volgende match zou dus zomaar de ware Jaäkov kunnen zijn.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking