Israëlische burgers gewond na beschietingen vanuit Gazastrook
Nieuws

Israëlische burgers gewond na beschietingen vanuit Gazastrook

Redactie 09 augustus 2018, 00:00
Israëlische burgers gewond na beschietingen vanuit Gazastrook

Hamas heeft in de avond en de nacht van woensdag op donderdag zeker 180 raketten en mortiergranaten afgeschoten op Israël. Het Israëlische leger heeft gereageerd met bombardementen op Hamas-doelen.

UPDATE 21:20: Het Israëlische veiligheidskabinet heeft de IDF opdracht gegeven om krachtig te blijven reageren op aanvallen vanuit de Gazastrook. Dat heeft een woordvoerder van het kabinet laten weten na topoverleg in het IDF-hoofdkwartier in Tel Aviv. “Het veiligheidskabinet geeft het Israëlische leger de opdracht om door te gaan met het gebruiken van geweld tegen terreur,” aldus de woordvoerder.

UPDATE 19:55: Het Israëlische leger heeft in het noordelijke deel van de Gazastrook een gebouw gebombardeerd dat gebruikt zou worden door de interne veiligheidstroepen van Hamas. Volgens de IDF werden alle interne veiligheidsactiviteiten in de Gazastrook vanuit het Hamas-gebouw geregeld. Een deel van de interne troepen zou ook betrokken zijn bij de militaire acties van Hamas tegen Israël. Volgens Palestijnse inwoners van de Strook werd het gebouw gebruikt als cultureel centrum. Bij het bombardement zouden achttien gewonden zijn gevallen.

Het bombardement kwam als reactie op een langeafstandsraket die Hamas vanmiddag richting de stad Beersheba afschoot. Het explosief kwam op een onbewoond stuk voor de stad terecht.

De Israëlische VN-ambassadeur Danny Danon heeft de VN veiligheidsraad opgeroepen om de raketaanvallen van Hamas op Israël te veroordelen. “De internationale gemeenschap moet Hamas veroordelen en deze organisatie verantwoordelijk houden voor deze terreuraanvallen,” aldus Danon.

UPDATE 17:00: Een woordvoerder van het Barzilai Medical Center in Ashkelon laat weten 28 Israëlische burgers te hebben behandeld die gewond zijn geraakt door raketbeschietingen vanuit Gaza. Zeven personen liggen nog in het ziekenhuis voor verdere behandeling.

Tijdens de aanval vanuit de Gazastrook raakten meerdere Israëli’s gewond. Drie inwoners van de stad Sderot zijn naar het ziekenhuis afgevoerd met serieuze verwondingen door de raketten. Twee zwangere vrouwen uit de stad werden met spoed opgenomen omdat zij vroegtijdig bevielen na een raketinslag. Het is niet duidelijk hoe het met de baby’s gaat. Een vrouw uit de Eshkol-regio, nabij de Strook, ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis nadat een Hamas-raket haar huis raakte. Ook zijn er beelden van een raketinslag aan het begin van de avond, vlak naast een kinderopvang waar op dat moment nog veel kinderen op het schoolplein stonden. Het is nog niet duidelijk of daarbij kinderen gewond zijn geraakt.

Volgens de IDF heeft de Iron Dome zeker 25 raketten neergehaald. Een groot deel van de afgeschoten projectielen kwamen in onbewoond gebied terecht.

Beschadigingen na inslag mortiergranaat in de stad Sderot

Het Israëlische leger heeft de raketbeschietingen beantwoord met een vergeldingsactie waarbij Hamas-doelen onder vuur werden genomen. Volgens de IDF zijn er bombardementen uitgevoerd op wapenfabrieken, munitieopslagen en gebouwen waarin Hamas-strijders worden getraind. Ook zegt het leger een auto waarmee raketten werden afgeschoten te hebben vernietigd. Volgens Hamas zouden er bij de bombardementen een Hamas-strijder en een zwangere vrouw met haar peuterdochter om het leven zijn gekomen.

Intussen gaan de raketbeschietingen vanuit de Gazastrook door. Een woordvoerder van de IDF heeft bevestigd dat het leger het ‘schild’ van het Iron Dome systeem verder zal verbreden omdat raketten met een groter bereik dan doorgaans vanuit de Strook zijn afgeschoten. “We zien nog geen einde van deze escalatie, we komen steeds dichterbij een militaire-operatie in Gaza,” zei een IDF-functionaris over de aanhoudende beschietingen.

Huis geraakt door een raket vanuit Gaza.

Volgens de Israëlische minister van Defensie, Avigor Lieberman, zal Israël ‘doen wat nodig is’ om haar bevolking te beschermen. Ook prees hij de inwoners van de dorpen en steden rondom Gaza voor hun standvastigheid en steun voor de IDF. Premier Netanyahu komt vanmiddag samen met de minister van Defensie Avigor Lieberman en IDF-stafchef Gadi Eizenkot om de situatie bij de Gazastrook te bespreken. In de nacht van woensdag op donderdag vond er ook al topoverleg plaats. Eerder deze maand cancelde Netanyahu zijn reis naar Colombia vanwege de situatie in het zuiden.

Foto’s: Yonatan Sindel/Flash90

 

 

 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking