‘Men kijkt met oogkleppen naar deze zaak’
Nieuws

‘Men kijkt met oogkleppen naar deze zaak’

De advocaat van de Egyptische man die in maart op vader en zoon Colmans instak, stelt dat zijn cliënt Taha E. tijdens de aanval in een psychose verkeerde.

Redactie 05 juli 2019, 00:00
‘Men kijkt met oogkleppen naar deze zaak’

Dat bleek tijdens een pro-formazitting op donderdag 27 juni. De zaak komt op 12 september voor de rechter. Tot dan blijft de verdachte vastzitten. De advocaat van de familie Colmans, Herman Loonstein, verklaart desgevraagd aan het NIW: “Verward, psychotisch, ontoerekeningsvatbaar… Ik vind het opmerkelijk dat er tijdens het onderzoek heel weinig is gekeken naar de periode die aan die aanslag vooraf is gegaan. Het kan een psychose zijn, maar die kan ook ontstaan door bepaalde handelingen waar je zelf voor kiest. Ik vergelijk het met iemand die dronken achter het stuur kruipt. Op dat moment is hij niet meer toerekeningsvatbaar, maar geldt dat ook voor de momenten daaraan voorafgaand? Niet onderzocht is bijvoorbeeld waar de man in de weken voor de steekpartij is geweest. We weten dat hij in het Midden-Oosten heeft gezeten. En ook is niet meegenomen dat hij wekenlang van ’s ochtends tot ’s avonds voor de zaak van de familie Colmans heeft staan bidden. Ook bekladde hij een muur met Arabische teksten. Het verbaast mij zeer dat met die kennis nog steeds niets gedaan is.”

Daarnaast had de man in zijn winkel, hij handelde in waterpijpen en aanverwante zaken, een grote voorraad staan. “Die voorraad is een paar weken later volledig weggehaald, door auto’s met een Duits kenteken. Wie waren dat? Ook daar is geen onderzoek naar gedaan. We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat er met oogkleppen op naar deze zaak wordt gekeken. Als ook de rechter tot de conclusie komt dat de man op het moment van zijn aanval ontoerekeningsvatbaar was, heb je kans dat hij na een jaar behandeling weer vrij rondloopt. En dat is voor mijn cliënten een grote zorg. Het is nu afwachten wat de psychiater zegt over de geestelijke toestand van verdachte, maar er zijn nog heel veel vraagtekens.”

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking