Meningen uit een andere wereld
Opinie

Meningen uit een andere wereld

Nausicaa Marbe 14 juni 2024, 07:00
Meningen uit een andere wereld

Op de dag dat de IDF vier gijzelaars bevrijdde, leek ik op een andere planeet te wonen. Ergens waar het morele gelijk aan de kant van terroristen staat. Terwijl ik meevoelde met de vreugde en herboren hoop in Israël, verspreidden kranten, nieuwssites en sommige politici hier onjuiste, opruiende berichten. De overheersende boodschap: er is geen reden tot vreugde, omdat er bij de bevrijding Palestijnen zijn gedood. De IDF zat dus fout: de legerleiders hadden moeten beseffen dat er burgerdoden konden vallen en afzien van de actie. De ‘veel te hoge prijs’-verwijten in het nieuws verrieden deze denktrant die Hamas uitstekend uitkomt. 

Twee televisiemomenten vatten het klimaat van gevorderde desinformatie goed samen. In het zesuurjournaal van zaterdag keken presentatrice Afke Boven en Israëlcorrespondente Nasrah Habiballah elkaar aan als boerinnen met kiespijn. De bevrijding was ‘nieuws met twee gezichten’ omdat er tweehonderd Palestijnen zijn omgekomen volgens Hamas, zei Boven. Ach, de NOS, ze verifiëren eerder of 7 oktober daadwerkelijk plaatsvond dan dat ze Hamascijfers checken. Habiballah werd niet bevraagd over de omstandigheden van de actie, over beschietingen van Hamas op IDF-soldaten vanuit burgergebieden. De kijker kreeg niets te horen waaruit hij kon begrijpen waarom IDF geweld moest toepassen. 

Rapportages

Habiballah beperkte zich tot de stemmingmakerij waar ze om bekendstaat: de Israëli’s, wist zij, beleefden die actie als een Hollywoodfilm. Deze journaliste negeert dus de druk, de angst en de wanhoop in Israël en wat zo’n bevrijding daar betekent. Dit is geen objectieve journalistiek, maar een keuze tegen volledige en veelzijdige informatie. De verslaggeefster meldt met ontzetting dat het verdriet van Palestijnen niet tot Israël doordringt: daar vieren ze feest. Is dat gek? De Israëlische samenleving is de redactie van de NOS niet, waar een grafstemming neerdaalt zodra er goed nieuws uit Israël komt. 

Borrelpraat van een achterlijke, maar nu uit de mond van de commandant der strijdkrachten

Het andere opzienbarende tv-moment werd bezorgd door Buitenhof in dialoog met de hoogste militair van het land, commandant der strijdkrachten (CDS) Eichelsheim. Gevraagd naar de bevrijding van de gijzelaars, zei hij het ‘ingewikkeld’ te vinden als er zoveel burgers sterven en dat ‘Israël over het algemeen disproportioneel geweld gebruikt bij het behalen van zijn doelen.’ Borrelpraat van een achterlijke bij de mindere talkshow, maar nu uit de mond van de CDS. Wat is disproportioneel en volgens wie? Kan hij onderzoeken en juridische veroordelingen tonen? Op welke acties in welke periode slaat ‘over het algemeen’ en om welke doelen gaat het? Vragen die Buitenhof niet stelde. De CDS had moeten weten dat internationale rapportages aantonen dat voor Israël de percentages burgerdoden bij militaire acties gunstig uitvallen in vergelijking met andere landen. Hij had zich moeten beperken tot de mededeling dat hij te weinig informatie had om proportionaliteit te beoordelen: de waarheid. In plaats daarvan koos hij voor de stemmingmakerij die Hamas uitkomt. Daarmee besmeurt hij zijn ambt. 

Belastende onzin

Er is een directe lijn tussen de onjournalistieke praktijken van de publieke omroep en het geleuter van de CDS: zo effectief werken desinformatie en propaganda die via partijdige journaaluitzendingen zelfs de militaire top beïnvloeden. Eichelsheim is vast niet zo bleu dat hij geen informatie aankan, toch verkoopt hij kolder. Hij acht het blijkbaar bon ton om belastende onzin over Israël te ventileren, om de context van de gijzeling en de bevrijding te negeren, evenals de permanente oorlog tegen Israël. Hij roept zomaar iets dat goed bij Pallipopulisten valt, omdat zowat iedereen dat op tv mag doen. 

Daarmee voedt hij het narratief van lui die het wel proportioneel vinden dat Hamas duizenden raketten per jaar op Israël afvuurt en de grens oversteekt om hele gemeenschappen af te slachten. Zo liet de CDS op zondagmorgen aan de hele natie zien dat de man van wie ons leven afhangt als Poetin binnenvalt, niet in staat is het verschil te zien tussen wie beschermd en wie bestreden moet worden. 

Wij leven inderdaad op een andere planeet, in een wereld die alles doet wat Israël uit overlevingsinstinct niet doet: zichzelf verloochenen, meeheulen met de vijand, zich weerloos laten manipuleren door degenen die je ondergang wensen.

Opmerkingen (7)
Gerda Schrijver 14 juni 2024, 16:24
, k vraag me af :"Laat deze commandant der strijdkrachten zich ook zo loslippig uit over het disproportioneel geweld tegen Javaanse burgers , gepleegd door het Nederlandse leger in Indonesië, tijdens de onafhankelijkheidsstrijd in voorm. Ned. Indie in een talkshow"? Ik denk van niet, dan is het in sterke mate, mondje dicht, door hem. Maar over Israel...., jaaaa, dat is helemaal niet zo van belang, dat kan mij niet zoveel schaden, iets dergelijks. "denkt" hij Reken maar dat hij dan echt zo loslippig niet zal zijn over de voorm. strijd in Indonesië, omdat dit gevoelig ligt in Nederland. En hier, moeten wij in Nederland een oorlog mee winnen, met deze man. Schandalig zulke praat. BAH!!! Ik word hier eng van!
Ruud 14 juni 2024, 18:38
Mooi gezegd Nausicaa, in de opsomming van absurde reacties ontbreekt die van de BBC, zij vroegen aan LT-Kol Conricus waarom Israël niet vooraf gewaarschuwd had dat de IDF de bevrijdingsactie ging uitvoeren? De eenzijdige reacties over het aantal palestijnse doden geeft, heel exact weer dat Joods leven geheel niet meetelt. Iedereen spreekt alleen maar over die 200 doden. Zoals gewoonlijk zijn dat allemaal zogenaamd weer kinderen en vrouwen. Het feit dat er honderden terroristen al schietend op de IDF afstormden die zo de burgerdoden zelf veroorzaakten verzwijgt de media. Mijns inziens ben je geen onschuldige burger wanneer jij actief al 8 maanden gijzelaars in jouw civiele wooncomplex verbergt. Dan ben je een legitiem militair doelwit. Deze Al Jazeera journalist is beslist niet de enige burger in Gaza, die medeplichtig is, aan de gijzeling van Israëliërs. De 80% Gazanen die 7-10 toejuichen, bewijst dat echt onschuldige burgers in Gaza een speld in een hooiberg zijn.
Ronald Glaser 15 juni 2024, 08:34
Iedere dode die valt in Gaza is de schuld van Hamas. Ik schaam me om Nederlander te zijn en veroordeel de Nederlandse MSM met hun eenzijdige en partijdige houding.
Gerda Schrijver 16 juni 2024, 11:39
Aanvullende opmerking: Nausica het artikel vind ik zo knap, vernuftig geschreven, echt goed! Vooral wat u o.a. schreef over de CDS, nl.: "Zo liet de CDS op zondagmorgen aan de hele natie zien, dat de man van wie ons hele leven af hangt als Poetin binnenvalt, niet in staat is het verschil te zien tussen wie beschermd en wie bestreden moet worden". Ik hoop van harte, dat deze man uit zijn functie wordt gezet.
Shlomo Itai 16 juni 2024, 11:47
In een land dat zich in 1940 na vier dagen strijd onvoorwaardelijk overgaf in plaats van de Nederlandse steden tot een begraafplaats te maken voor de aanvaller, heeft de bevelhebber van het roestige leger dat alleen maar oorlogen heeft verloren en geen enkele gewonnen en zelfs geen vredesmissies naar behoren kan uitvoeren, kritiek op een leger dat ondanks de strijdvoering van Hamas vanuit een dichte bevolking minder burgerslachtoffers maakt dan bijvoorbeeld bondgenoot de VS. Misschien kan dit worden verklaard doordat datzelfde land dat zich in 1940 zo razendsnel overgaf en door anderen moest worden gered, slechts na enkele dagen gijzeling door nieuwe kolonisten en hun collaborateurs, tekenen vertoont van het Stockholmsyndroom.
Berend Kruize 17 juni 2024, 10:57
Ik zag ook dat zes uur journaal met die twee dames...ze konden er niet omheen dat de bevrijding van de Israëlische gijzelaars ook nieuws was maar de treurige hoofden vonden dat eigenlijk maar zozo en konden hun afkeuring nauwelijks verhullen; veel meer aandacht ging uit naar die arme palestijnen die zo maar de dupe werden van die (trouwens geweldige) bevrijdingsactie. Het nos-journaal liet maar weer eens duidelijk merken aan wiens kant ze staan. Een hele nare nasmaak... Bert.
Anna 20 juni 2024, 12:07
Ankie Rechess wordt gemist... En jou, Nausicaa Marbe, missen we ook aan de talkshowtafels en een programma als Zomergasten (vpro, lezen jullie mee?). Hopelijk kom je eens bij een redactie in het vizier of schuif je zelf liever niet aan? Hoe dan ook, we kunnen jouw columns erg waarderen, niet in de laatste plaats door het fijne taalgebruik. Veel dank van onze kant.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *