Mensch van het midden
Nieuws

Mensch van het midden

Bennie Muller (1938–2024) was naast gevierde middenvelder voor Ajax een overtuigde, trotse Jood. Na 425 wedstrijden voor zijn club was hij blij met zijn sigarenzaak in de Haarlemmerstraat. Hij overleed op 17 januari.

ePublisher 24 januari 2024, 12:49
Mensch van het midden

Minimaal een keer in de twee maanden belden Bennie Muller en mijn broer elkaar. In hun gesprekken deelden de twee Joodse oorlogskinderen een onvoorwaardelijke liefde voor Israël. Bennie Muller werd geboren op 14 augustus 1938 zes weken na zijn voetbalgabber Sjaak Swart. Wat waren mijn broer Bert en ik trots toen de Joodse spelers Muller en Swart midden jaren vijftig van de vorige eeuw uitgroeiden tot ware clubiconen van Ajax! Bennie speelde 425 wedstrijden voor zijn club en staat daarmee rotsvast in de top tien van spelers met de meeste wedstijden in Ajax-1. Ruim achter recordhouder Sjaak Swart (603), maar ver voor Johan Cruijff (369). 

Bennie was een fantastische middenvelder die techniek en geweldig inzicht koppelde aan een goede dosis hardheid, een kruising tussen Wesley Sneijder en Jordan Henderson. Daarmee houdt de vergelijking op, want Muller heeft in zijn loopbaan minder verdiend dan veel spelers nu in een week binnenharken. Hij was blij met de sigarenzaak in de Haarlemmerstraat die hij jarenlang samen met zijn vrouw Nellie runde. 

De Ajacied

Met Ajax werd de middenvelder vier keer kampioen van Nederland en won hij twee keer de KNVB-beker. In 1962 won zijn ploeg de eerste internationale prijs van Ajax, de International Football Cup. Hij speelde in het elftal dat op 7 december 1966 in de beruchte mistwedstrijd het grote Liverpool met 5-1 van de mat veegde. Drie jaar later moest hij noodgedwongen op de bank beginnen in de met 1-4 verloren Europacupfinale tegen AC Milan. “Erfenisje van onze vriend Willem van Hanegem, die goeie voetballer. Hij schopte iedereen in puin en mij ook. Ik kon in Madrid helaas alleen de tweede helft spelen,” vertelde hij later. Die finale was zijn 44e Europacupwedstrijd, en het werd zijn laatste. Coach Rinus Michels had de clubman Muller het seizoen daarop nauwelijks meer nodig en dankte hem mensonwaardig af. Bij de start van het nieuwe seizoen 1970-1971 werd hij zelfs geweerd van de traditionele elftalfoto. 

Een geweldenaar op het veld, daarbuiten een trotse Jood

Zwaar gedesillusioneerd vertrok Muller in de zomer van 1970 naar Holland Sport. Als dank voor dertien seizoenen toewijding in het eerste en ruim twintig jaar clubliefde vroeg Ajax voor die overgang tegen de afspraak in 25 duizend gulden, waarna Muller zelfs nog een arbitragezaak moest aanspannen tegen zijn geliefde club. 

Een Bennie Muller van 2024 zou meer dan honderd interlands hebben gespeeld, onze Bennie van 1938 speelde er 43, dertien meer dan gabber Swart. Hij werd zelfs aanvoerder van Oranje, maar verloor die band na een van de vele conflicten in die tijd tussen Ajacieden en de KNVB, dat hem een tiental interlands kostte. 

De Jood

Tien jaar geleden sprak Muller in een interview in het NIW openlijk over de trauma’s waarmee het in de Rapenburgstraat wonende gezin Muller tijdens en na de oorlog leefde. “Ik heb iedereen weggehaald zien worden. Op een dag stonden er twee moffen en een Hollandse SD’er voor de deur. Zij kwamen voor mijn moeder, want mijn vader was niet Joods. Als kinderen – ik heb vier broers en zusjes – hebben we staan schreeuwen en janken. Als klein jongetje had dat een ongelooflijke impact op mij. Gelukkig kon mijn vader mijn moeder na 3,5 maand vrij krijgen uit Westerbork.” Het gezin overleefde. 

Bennie voelde zich zijn hele leven met hart en ziel joods. Zijn zoon Danny begon bij Ajax en speelde vervolgens voor clubs als RKC, FC Antwerp en SC Cambuur, zijn dochter Petra woonde korte tijd in Israël en is getrouwd met een Joodse man. Vol trots vertelde hij in 2014: “Laatst is mijn kleinzoon bar mitswa geworden. Ik heb toen de brooche gezegd.” Hij was een overtuigde, trotse Jood. Joodser dan Bennie Muller heb ik ze bij wijze van spreken niet gekend. Moge zijn ziel worden opgenomen in de bundel van het eeuwige leven.

Plaats opmerking