Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

Mezoeza wordt onzichtbaar

Redactie 02 november 2023, 21:00
Mezoeza wordt onzichtbaar

Steeds meer Joden maken zich zorgen over hun herkenbare identiteit. Sommigen willen ook hun huis beschermen door Joodse symbolen te verwijderen. Maar hoe doe je dat met de mezoeza aan de voordeur? Niemand wil zijn identiteit uit angst opgeven. 

Voor die groep heeft heeft rabbijn Yanki Jacobs, voorman van Chabad on Campus in Amsterdam, een oplossing: de camoufloeza. Deze gecamoufleerde uitvoering bevat een koosjer perkamentje, maar is aan de buitenkant niet herkenbaar als zodanig; de mezoeza lijkt op een alarm of een deurbel. Voor vragen of informatie kunt u contact opnemen via info@chabadoncampus.nl

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (5)
tiki 03 november 2023, 07:59
Camouflouza //Mesjogoeza. Schaam U! Wees maar zeker dat Moslims, Afrikanen, Budhisten & Indianen, géén last hebben van Ghetto mentaliteit die er bij Joden niet uit te krijgen is. Zij dragen hun erfgoed & cultuur met trots! Ik zie géén politiebewaking bij Moskeeen, Moslim scholen & vreedzame evenementen maar alleen Joodse instellingen in militaire vestigingen veranderen. Ik zie Moslim doekjes & kleding, palestijnse shawls & vlaggen waar ik kijk. Ik zie Indische vrouwen in Sari's & Afrikaanse in prachtig gekleurde kleding. Alléén Joodse instellingen, geschiedenis & cultuur worden ingekapseld & weggemoffeld. Keppeltjes verstopt onder petjes (alsof dat wat uitmaakt) , "camoufloeza" i.p.v. Mezoeza en wat dan? Haredi kleding aanpassen? Jodenneus operatie? Collectieve zelfmoord? Opzouten is sowiezo de onderliggende boodschap, no matter what. De keuze ligt bij de Joden. Opstaan als trotse Joden in Nederland of meevechten voor je Joodse waarden in Israel, maar onzichtbaar worden of niet opvallen heeft nog nooit gewerkt. De Jodenhaters hebben een speciale Jodenneus en weten ze altijd te vinden.
Bas Fortuin 03 november 2023, 08:57
Begrijpelijk dat nu HAMAS de Joden en de wereldvrede bedreigt, steeds meer Joden zich zorgen maken over hun herkenbare identiteit. Sommigen willen ook hun huis beschermen door Joodse symbolen [Mezoeza] te verwijderen. Is dat verstandig? Angst is een slechte raadgever.
Bas Fortuin 04 november 2023, 15:42
Nog even voortborduren op mijn opmerking: Angst is een slechte raadgever." Het Israëlische leger/soldaten zijn de beste van de wereld. Dat bleek al 75 jaar met vijf oorlogen en twee intifada's houden zij de Arabieren en Palestijnen steeds weer in toom...Totdat...de hel losbrak! Wat ging er nu allemaal mis? Veel! Mozes geeft het antwoord: Voor men in zijn tijd ten strijde trok werd o.a. Deuteronomium 20:8 gelezen: Verder moeten officieren tegen het krijgsvolk zeggen: ‘Wie Bang is, wie het aan Moed Ontbreekt, mag naar huis terugkeren; anders Verliezen de anderen misschien ook de Moed.’ We lezen dit advies ook bij Gideon in Richteren 7. Dat is dus het geheim om steeds vijanden te Overwinnen: God en Torah raadplegen!!! Joodse soldaten, tankdivisies, trekken wanneer de bangeriken vertrokken zijn dan als leeuwen op onbevreesd de vijand tegemoet en verslaan ze in één blow! Jammer dat premier Netanyahu, de Knesset en de Legerleiding op 7 Oktober 2023 niet alert waren, sliepen, gefaald hebben waardoor antisemitisch, racistisch Hamas kon doen waar ze jarenlang van gedroomd hadden: Joden vernederen en beestachtig vermoorden. Hoop dat Mozes nu weer glimlacht en een wakkere Knesset en Regering en Officieren IDF inspireert, die nieuwe moed schept. Israël en Knesset in navolging van Mozes die de Torah-voorwaarden schreef die aan Overwinning voorafgaat 2023 opnieuw met grootste spoed zal implementeren. Am Israel Chai!!!
Gerda Schrijver 07 november 2023, 11:04
"Camoufloeza"? De mezoeza hangt bij ons aan het deurpostkozijn. Hij blijft daar hangen!!! De Chanoekakandelaar staat voor het raam, direct naast de voordeur en die blijft daar ook staan! En wij halen deze gedenktekenen voor jodenhaters niet weg. De G,d van de bijbel, Die heeft het eerste en het laatste woord, ook als het over de mezoeza gaat. Zelf zijn wij ortodoxe christenen. Onze mezoeza met de letter Shin is goed te zien. Het is een geschenk uit Israel van onze Joodse familie. We zijn er erg blij mee. We wonen in een dorp in Zeeland. Ook zagen wij de Israëlische vlag hangen. Gewoon tijdens de wandeling bij een woonhuis. Laten wij als christenen solidair zijn en trouw zijn aan het Joodse volk en aan Israel. Wij wonen dicht bij Antwerpen en hebben een warme vriendenband met een Chassidische familie. Zij hebben psalmen gezongen kort geleden in ons huis. Kumzitz. Laat iedere buur het horen! Het was geweldig en zegenrijk! Dat zulke gezangen de minaretten mogen overstemmen in ons zgn."christelijke" land. Joden van Nederland en alle medewerkers van het NIW, we bidden voor jullie. Ja, we zeggen met voorgaande schrijver: AM ISRAEL CHAI
Willie Simon 10 november 2023, 17:27
Bericht aan alle Joden die bang en eenzaam zijn! De G'd van Abraham, Izak en Jacob leeft nog! Hij is de onveranderlijke. Hij zal voor jullie strijden en ook door deze oorlog heen voeren. Het verbond wat de Eeuwige gesloten heeft is ook nu nog steeds van kracht. Hij IS Israëls zegen!
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *