Mossad hielp Deense aanslag te voorkomen
Nieuws

Mossad hielp Deense aanslag te voorkomen

Redactie 01 november 2018, 00:00
Mossad hielp Deense aanslag te voorkomen

De Israëlische geheime dienst Mossad heeft Denemarken getipt over een door Iran geplande aanslag. Met de informatie kon de Deense veiligheidsdienst op tijd ingrijpen.

Dat meldt de Israëlische nieuwszender Kan Bet. Volgens de Denen zou het doelwit van de Iraniërs het hoofd van de Deense tak van de Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA) zijn. ASMLA wil een aparte staat voor Arabieren in het westen van Iran. Op 21 oktober arresteerden de Denen een Noor met een Iraanse achtergrond die direct met de geplande aanslag te maken zou hebben. De man werd opgespoord nadat de Mossad informatie over hem doorspeelde naar de Deense autoriteiten.

De Deense minister van Buitenlandse Zaken, Anders Samuelsen, overlegde dinsdag met andere Europese landen over de verijdelde aanslag. Hij waarschuwde daarbij dat Denemarken ‘met gepaste maatregelen’ zal reageren op de actie van Iran. Finn Borch Andersen, het hoofd van de Deense spionagedienst sprak daar ook over: “Wij hebben te maken met een Iraanse inlichtingendienst die een aanval voorbereidt op Deense bodem, wij kunnen en zullen dit niet accepteren.” Na de verijdeling riepen de Denen de Iraanse ambassadeur op het matje voor uitleg.

Naast het helpen van de Denen zou de Mossad ook verantwoordelijk zijn geweest voor het verstrekken van informatie aan de Franse autoriteiten over een geplande Iraanse liquidatie in juni. Die aanval zou gericht zijn geweest op leden van de Iraanse politieke oppositie.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking