“Wat heeft het voor een zin als de koning hier de kont van de Joden likt met clubs als CIDI voor Israhell of Shitrael?” roept iemand vanuit de zaal. Er wordt gereageerd met instemmend gelach en applaus. Dat staat op een geluidsopname die Raouf Leeraar van het CIDI maakte van een door Pax georganiseerd evenement op 12 mei. De opname is in handen van het NIW.
Thomas van Gool, projectleider Palestina van vredesorganisatie Pax, maakte in zijn openingspraatje duidelijk dat een dialoog- of debatavond niet gepast zou zijn, omdat het ‘belangrijk is bij de Nakba stil te staan, om te zien hoe het nog steeds doorwerkt en hoe het verleden ook het heden is. Vrede is verder weg dan ooit.’ Met de woorden ‘de raketten vliegen weer over Gaza’ sloot hij zijn introductie af. Dat die raketten vooral naar Israël vlogen, vond van Gool ondanks de ‘principiële onpartijdigheid’ waarmee Pax haar oecumenische vredesactiviteiten in Israël en Palestina aanprijst, niet het vermelden waard. De bijeenkomst bood geen ruimte voor discussie, noch ruimte voor diversiteit onder de sprekers. Wie er wel was, was eregast Salah Hamouri, die in Israël werd veroordeeld voor terrorisme.
‘De manier waarop jullie deze beesten helpen, is erger dan je kan verzinnen,’ klinkt het vanuit de zaal
Journaliste en AD-columniste Brenda Stoter Boscolo was gesprekleidster. Zij benadrukte dat het zou gaan om de verhalen van en over Palestijnen. Het ging vooral om de ‘steeds maar voortdurende Nakba’, de ramp, zonder enige historische toelichting of context. Een spoken word-artieste huilde over het droogvallen van de Dode Zee met als enige boosdoener Israël, het enige land dat nomaden dwingt in huizen te wonen. Dat doen ze blijkbaar nergens anders in het Midden-Oosten. Wel was er de mogelijkheid vragen te stellen. Ex-diplomaat Berber van der Woude en Paxwaarnemer in Oost–Jeruzalem Julia Tebbe zaten er klaar voor.
Beesten
De geluidsopname laat horen hoe het er toe ging. De man met een kaffiya om zijn nek die de koning voorstelde als kontkusser van Joden, vervolgt zijn tirade. “Denken jullie zo de Palestijnen of iemand anders op deze planeet te helpen?” Weer vrolijk gelach in de zaal. “Wat jullie in feite doen, de manier waarop jullie deze beesten helpen, is erger dan je kan verzinnen. Allemaal leuk hoor, wat wij hier horen, maar wat jullie doen is een absolute tragedie!” Zijn scheldkanonnade wordt beantwoord met luid geklap en instemmend gejoel.
Stoter Boscolo reageert bedremmeld: “Ik wil graag iedereen verzoeken het respectvol te houden.” Vanuit het publiek komt het antwoord: “Dit is respectvol.” Berber van der Woude antwoordt vanaf het podium: “Laten we het niet over ‘Joden’ hebben,” waarop wordt gereageerd met: “Nou, geen Joden, zionisten dan, voor mijn part!” Van der Woude lacht en mompelt: “Laten we daar niet op ingaan.” De gespreksleidster heeft het nog een keer over respectvolle taal, waarna zonder weerwoord de ellenlange aanklacht tegen Israël wordt voortgezet, die erin gaat als zoete koek.
Ruime steun
Stoter Boscolo vertelt het NIW dat zij te elfder ure voor deze schnabbel is benaderd ‘omdat ze niemand anders konden krijgen’. “Ik was al zo zenuwachtig voor de avond, want we kregen dreigende mails omdat we met een terrorist spraken. Ik heb die bewuste opmerkingen niet goed gehoord. Een andere medewerkster, Sanne (Poot, red.), stond er dichterbij.” Waarop de gespreksleidster benadrukt dat zij tegen antisemitisme is.
Pax krijgt ruime financiële steun van de ministeries van Buitenlandse Zaken in Nederland en de VS, de EU en de Postcodeloterij. Met die subsidie organiseren ze dus onder meer evenementen als dit contextloze ‘Nakba-evenement’. Eregast Hamouri heeft banden met de PFLP, een organisatie die bij zowel de EU als de VS op de terroristenlijst staat.
‘Ik was al zo zenuwachtig, want we kregen dreigende mails omdat we met een terrorist spraken’
In een reactie laat Pax weten dat de organisatie ten stelligste afstand neemt van ‘de genoemde uitspraak van de bezoeker die in het publiek zat’. “Dit verwoordt absoluut niet onze visie op het conflict. Het moge duidelijk zijn dat wij altijd afstand nemen van iedere expressie van racisme, haat en antisemitisme.” Over het thema van de avond zegt de organisatie ervoor gekozen te hebben vanuit het perspectief van de Nakba de historische context te schetsen, maar uitsluitend vanuit Palestijns gezichtspunt. De organisatie voegt daaraan toe: “Deze persoon had eerder afgekapt moeten worden.” En ten slotte: “We blijven graag in gesprek over de situatie in Israël en de bezette gebieden en hoe openingen naar een inclusieve en duurzame vrede mogelijk zijn.”
Mooie woorden, maar dit evenement toont aan hoe eenzijdige interpretatie van het conflict de weg vrij maakt voor antisemitisme en uiteindelijk de totale dehumanisering van Israël en zijn inwoners.