‘Nazi-oma’ (95) opnieuw voor de rechter
Buitenland

‘Nazi-oma’ (95) opnieuw voor de rechter

Hoge ouderdom is geen excuus voor ongebreidelde nazipropaganda en Jodenhaat, vindt de Duitse rechter.

Redactie 18 juni 2024, 11:57
‘Nazi-oma’ (95) opnieuw voor de rechter
Vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau waar mee rdan een miljoen Joden vermoord werden, was volgens Ursula Haverbeck niet meer dan een 'werkkamp' - Foto: Yam Amir/Flickr

Dat met de jaren niet altijd wijsheid komt, bewijst de Duitse Ursula Haverbeck. Op 95-jarige leeftijd staat zij voor de zoveelste keer voor de rechter wegens Holocaustontkenning. Haverbeck, bijgenaamd de ‘nazi-oma’, is verschillende malen veroordeeld en heeft jaren in de cel gezeten, maar blijft hardnekkig Jodenhaat verspreiden.

Zo werd zij in 2015 tot tien maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld voor het publiceren van artikelen waarin zij de Holocaust ontkent. Dit is verboden in Duitsland. Door hoger beroep aan te tekenen, ontliep Haverbeck aanvankelijk haar straf. Een jaar later kreeg zij door twee verschillende rechtbanken celstraffen opgelegd. In de neonazikrant Stimme des Reiches had zij ontkend dat er gaskamers waren in Auschwitz, wat zij als een ‘werkkamp’ omschreef.

Haverbeck bleef in beroep gaan, maar ving daarbij bot bij de rechter. Inmiddels was de lengte van haar straf opgelopen door de verschillende veroordelingen. in 2018 volgde er weer een veroordeling, ditmaal van twee jaar cel. Toen Haverbeck niet kwam opdagen voor haar straf, zette de politie een klopjacht op de toen 89-jarige in. Toen zij na enkele weken spoorloos te zijn de fout maakte naar haar huis in Vlotho in de deelstaat Noordrijn-Westfalen terug te keren, werd zij opgepakt en afgeleverd in de gevangenis van Bielefeld.

In 2020 werd de ‘nazi-oma’ vrijgelaten, maar zij ging vrijwel onmiddellijk verder met het ontkennen van de Shoa en het verheerlijken van Adolf Hitler, waarvoor zijn in 2022 opnieuw werd veroordeeld, ditmaal tot een jaar cel. Nu staat zij opnieuw voor de rechter, twintig jaar na haar eerste veroordeling: in 2004 moest zij al een boete van meer dan 5000 euro betalen. Haverbeck was betrokken bij de oprichting en leiding van verschillende extreemrechtse bewegingen. De Duitse overheid wil met haar vervolging tonen dat ouderdom geen excuus is voor antisemitisme en het verspreiden van nazi-gedachtengoed.

Opmerkingen (2)
Henk Jonker. 18 juni 2024, 16:23
Te walgelijk om op te reageren eigenlijk, net als de uitzending van Nieuwsuur afgelopen zondag 16- juni waar Joodse mensen Israël verbaal aanvielen en pro Palastina zijn waaronder een man van 91 jaar oud , kots misselijk wordt ik daar van vooral omdat er net weer een vreselijke mededeling bekent was dat er acht I.D.F. soldaten zijn omgekomen in RAFAh van vreselijke jonge leeftijd waarvan er zes jongens in de leeftijd van van 19 , 20 en 21 jaar één oudere twintiger en een jonge veertiger die een gezin achterlaat. Ik ben dankbaar dat de Telegraaf en Joop Soesan met Israël.nl de dagelijkse informatie zo actueel mogelijk weergeven .
Ruud 18 juni 2024, 23:43
Pff..ik weet niet wat ik voel na het lezen van dit artikel. De woorden onverbeterlijk en diepgewortelde Jodenhaat komen bij mij op, al is dit niet krachtig genoeg om mijn haat voor dit bejaarde gedrocht te uiten. Hier hadden we ook van die afgrijselijke holocaust ontkenners, rost van tonningen en duisenberg, vrouwen van hooggeplaatste mannen, maar de Jodenhaat droop uit elke porie. Verschil met het geboorteland van het nazi gedachtengoed: hier niet verboden of strafbaar om aan deze vuilspuiterij te doen. Net als de kreet over de rivier en de zee, hier geloven ze dat het een uitdrukking is voor een wens van een eigen staat. Bij de oosterburen herkennen ze de ware genocidale betekenis, en is de leus verboden. 80 jaar na de holocaust zijn Joden schijnbaar beter beschermd in Duitsland dan hier. Femke staat weer te smoezen met gemaskerde terroristen knuffelaars, een veeg teken aan de wand. Joden staan hier alleen en met de rug tegen de muur. De zwijgende meerderheid zwijgt verder
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *