Nederland leeft mee met Israël
Binnenland

Nederland leeft mee met Israël

Redactie 23 november 2012, 00:00

Om Israël een hart onder de riem te steken, hebben tal van organisaties bijeenkomsten georganiseerd: om kennis te verspreiden, emoties te delen en geld in te zamelen.

Waar de spanningen onderling nog wel eens willen oplopen, laat Joods Nederland nu – in tijden van crisis eensgezindheid zien. Veel Joodse instellingen voelen zich geroepen om bijeenkomsten te organiseren, zodat emoties gedeeld kunnen worden, maar ook om informatie te krijgen over de situatie.  „Onze leden zijn voor een groot deel zionistisch ingesteld,” vertelt Ron van der Wieken, voorzitter van de Liberaal Joodse Gemeente.  „De band met Israël is bijzonder sterk. We merken dat mensen er behoefte aan hebben om te praten, om hun bezorgdheid te uiten en emoties te delen. Daarom faciliteren wij graag de mogelijkheid om dat te doen. Het is bovendien mooi om te zien dat verschillende organisaties in deze kwestie samen optrekken.  Een gunstige zaak, in een ongunstige tijd.”

Uitleg

Het CIDI mikt niet alleen op de achterban, maar kijkt ook naar beleidsbepalers en de media. Achter de schermen wordt er hard gewerkt om zo veel mogelijk mensen op de hoogte te stellen van de achtergronden van het conflict. „Voor ons is het erg belangrijk om mensen te informeren, zowel onze eigen mensen, als de pers en politiek. We hebben daarom dr. Amichai Magen, een autoriteit wat betreft het Israëlisch-Palestijns conflict, uitgenodigd om uitleg te geven over de precieze achtergrond,” zegt adjunct-directeur van het CIDI Esther Voet. „We zijn langs het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Tweede Kamer gegaan om politici uitleg te geven; zij volgen de ontwikkeling ook via de Nederlandse media en die is niet altijd in balans. Daarnaast zijn we een petitie gestart; binnen 24 uur hadden we al meer dan duizend aanmeldingen. Dinsdag hadden wij voor onze achterban een drukbezochte bijeenkomst met dr. Magen in het LJG-gebouw [zie kader]. Het gaat om informeren, informeren en informeren. Maar gelukkig zien we dat we, in vergelijking met operatie Cast Lead, veel minder negatieve reacties binnenkrijgen. Mensen zien dat Israël er niet op uit is om burgerslachtoffers te maken.”

Zie verder NIW nr. 9

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking