Nederland onthoudt zich bij VN van stemming over nieuwe staakt-het-vuren-resolutie
Nieuws

Nederland onthoudt zich bij VN van stemming over nieuwe staakt-het-vuren-resolutie

Redactie 13 december 2023, 06:57
Nederland onthoudt zich bij VN van stemming over nieuwe staakt-het-vuren-resolutie

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft met overweldigende meerderheid een resolutie aangenomen die oproept tot een ‘onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren’ in de Gazastrook. Alleen de VS en een negental andere landen – waaronder Oostenrijk en Tsjechië – stemden tegen. Nederland onthield zich van stemming net als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en nog twintig landen.

Resoluties van de Algemene Vergadering (AG) van de VN zijn – anders dan die van de Veiligheidsraad – niet bindend en deze zal dan ook geen enkel effect hebben. Eerder weigerde de AG een resolutie aan te nemen waarin de terreur van Hamas op 7 oktober werden veroordeeld. Omdat in dit VN-lichaam ieder land op aarde een stem heeft die even zwaar weegt, slagen keer op keer dictaturen erin hun resoluties doorgedrukt te krijgen. Ditmaal probeerden de VS en Oostenrijk de resolutie van amendementen te voorzien waarin Hamas werd veroordeeld, maar dat lukte opnieuw niet omdat daarvoor een twee derde meerderheid benodigd is. Wel riep de AG op alle gijzelaars in Gaza vrij te laten.

De Israëlische afgezant bij de VN Gilad Erdan wist al voor de stemming hoe de hazen zouden lopen. “Niet alleen slaagt deze resolutie er niet in Hamas te veroordelen wegens misdaden tegen de menselijkheid, Hamas wordt er niet eens in genoemd,” zei Erdan vertwijfeld. “Dit zal alleen maar dood en verwoesting in de regio langer laten duren, dat is precies was een staakt-het-vuren betekent.

De resolutie werd ingediend door Egypte, het buurland van Gaza dat weigert ook maar één Palestijnse vluchteling binnen te laten

De Israëli werd bijgevallen door zijn Amerikaanse ambtgenote Linda Thomas-Greenfield: “Het moet ons doel zijn de dood, verderf en verwoesting voor de lange termijn tegen te houden en dat is simpelweg niet de toekomst waar Hamas naar streeft.” Eerder al hadden de VS met hun veto een vergelijkbare, wel bindende resolutie in de Veiligheidsraad tegengehouden. Nederland onthield zich zoals gezegd van stemming en weerstond ditmaal de druk van de anti-Israëlische dictaturen in de Algemene Vergadering.

De resolutie werd ingediend door Egypte, een land dat op grote schaal de mensenrechten schendt en weigert ook maar één Palestijnse vluchteling uit Gaza binnen te laten. Het land werd daarbij gesteund door alle Arabische landen bij de VN als mede-indieners. Dat is opvallend – om niet te zeggen hypocriet – aangezien vorige week uitlekte dat verschillende van die staten via de achterkamertjes Israël hebben gevraagd vooral geen wapenstilstand af te kondigen en door te gaan tot Hamas is vernietigd.

Op de foto hierboven: Israëlische soldaten, deze week ergens in de Gazastrook – Foto: IDF

Plaats opmerking