Neo-nazi’s vielen Joods restaurant in Chemnitz aan
Nieuws

Neo-nazi’s vielen Joods restaurant in Chemnitz aan

Redactie 08 september 2018, 00:00
Neo-nazi’s vielen Joods restaurant in Chemnitz aan

In de Duitse stad Chemnitz is tijdens recente ongeregeldheden een Joods restaurant aangevallen door neonazi’s. Dat schrijft de Duitse nieuwssite Welt.

Op de avond van 27 augustus werd het koosjere restaurant Schalom door zeker twaalf neonazi’s aangevallen. De mannen droegen maskers en waren volledig in het zwart gekleed. Tijdens hun aanval gooide de groep met stenen, flessen en werd de gevel van het pand bewerkt met een stalen buis. Daarbij zou er ‘weg uit Duitsland, Joodse zwijnen’ zijn geroepen. De eigenaar van het restaurant, die tijdens de aanval aanwezig was, raakte gewond nadat hij een baksteen op zijn schouder kreeg. De schade aan het pand is aanzienlijk.

Volgens het Duitse Ministerie van Binnenlandse Zaken wijst het motief van de aanval duidelijk op een ‘politiek gemotiveerde daad met een antisemitische achtergrond’. Het onderzoek naar de aanval loopt nog. Ook zou er een speciaal team dat onderzoek doet naar terrorisme en extremisme op de zaak zijn gezet.

De Joodse eigenaar van het restaurant, Uwe Dziuballa, zegt dat zijn restaurant wel vaker het doelwit zijn geweest van antisemitische daden. Zo sneuvelden er regelmatig ruiten en moest de Joodse man varkenskoppen voor zijn restaurant weghalen. Volgens Dziuballa was het de afgelopen jaren echter een stuk rustiger geworden in de Oost-Duitse stad, waardoor de nieuwe aanval extra hard bij de Joodse gemeenschap binnenkomt.

Volgens de Duitse media bleef de aanval nagenoeg onopgemerkt omdat er voornamelijk aandacht was voor de protesten zelf. Deze protesten begonnen nadat op 26 augustus in Chemnitz een 35-jarige Duitser van Cubaanse afkomst werd doodgestoken. Voor deze daad zijn een Iraakse en Syrische asielzoeker aangehouden. Volgens verschillende Duitse nieuwsbronnen zou er tijdens de protesten een klopjacht op migranten hebben plaatsgevonden en waren er groepen neonazi’s aanwezig. Ook bondskanselier Merkel sprak over een klopjacht.

Gisteren zei het hoofd van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst BfV, Hans-Georg Maassen, echter dat er ‘goede redenen’ zouden zijn om aan te nemen dat de berichten over een ‘jacht op immigranten’ niet zouden kloppen. “De binnenlandse inlichtingendienst heeft geen betrouwbare informatie dat zulke klopjachten hebben plaatsgevonden,” verklaarde Maassen in een interview met de Duitse krant Bild. Maassen repte met echter geen woord over de aanval door neonazi’s op het Joodse restaurant, die deze uitspraak mogelijk tegenspreekt.

 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking