Nieuw boek van J.K. Rowling waarschuwt voor antisemitisme
Nieuws

Nieuw boek van J.K. Rowling waarschuwt voor antisemitisme

Redactie 24 september 2018, 00:00
Nieuw boek van J.K. Rowling waarschuwt voor antisemitisme

De Britse schrijfster J.K. Rowling, die wereldberoemd werd met haar Harry Potter-boekenreeks, waarschuwt in een nieuw boek voor de gevaren van antizionisme die omslaat in Jodenhaat.

Dat doet Rowling in ‘Lethal White’, geschreven onder haar pseudoniem Robert Galbraith, waarin zij twee extreem-linkse politieke activisten beschrijft die geloven dat ‘zionisten’ kwaadaardig zijn en de Westerse politiek in hun greep hebben. Een van de nieuwe personages van Rowling, Jimmy Knight, ontwikkelt zich in haar boek van antizionistisch naar extreem antisemitisch.

Rowlings waarschuwing voor antisemitisme vanuit de extreem-linkse hoek loopt samen met de politiek in haar thuisland, waar Labourleider Jeremy Corbyn zwaar onder vuur ligt na meerdere antisemitische uitspraken. Ook binnen zijn partij lijkt het antisemitisme, dat vaak is vermomd als antizionisme, steeds dieper te wortelen. Ze heeft deze trend nu verwerkt in een boek, maar ook spreekt Rowling zich op sociale media uit tegen Jodenhaat. Zo sprak zij op iemand aan die beweerde dat Joden geen volk zijn, maar ‘slechts’ een religie: Antisemieten denken dat dit een slim argument is. Maar verklaar dit: waren atheïstische Joden vrijgesteld van het dragen van de gele ster?, schreef Rowling onlangs. Ook stak zij een Joodse moeder een hart onder de riem toen zij aan de schrijfster vertelde dat haar zoontje regelmatig antisemitische pesterijen meemaakt op school. “Weet dat je er niet alleen voor staat, velen van ons steunen je,” aldus de schrijfster die zo’n 14.4 miljoen volgers op Twitter heeft.

In 2015 nam Rowling ook duidelijk stelling in toen zij weigerde een open brief te steunen waarin werd opgeroepen tot een culturele en academische boycot van Israël. De brief werd ondertekend door meer dan duizend Britse auteurs en opiniemakers. In plaats daarvan sloot Rowling zich aan bij 150 schrijvers en kunstenaars die zich duidelijk uitspraken tegen zo’n boycot. Uit een enquête van British Jews in september van dit jaar blijkt dat bijna veertig procent van de Joodse inwoners van het Verenigd Koninkrijk overweegt uit dat land te vertrekken als Corbyn premier zou worden.

 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking