Neem nu een abonnement

Lees elke week het opinietijdschrift en cultureel magazine ineen, voor iedereen met interesse in de Joodse wereld. Abonneer je nu »

Nieuw verdrag over samenwerking Rusland en Iran
Nieuws

Nieuw verdrag over samenwerking Rusland en Iran

Redactie 17 januari 2024, 13:07
Nieuw verdrag over samenwerking Rusland en Iran

De mondiale scheidslijnen tussen dictatuur en democratie worden steeds duidelijker. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd dat president Vladimir Poetin en zijn Iraanse ambtgenoot Ebrahim Raisi ‘binnenkort’ een verdrag zullen tekenen dat economische, politieke en militaire samenleving tussen de twee landen zal versterken.

Die coöperatie is nu al innig. Iran is de belangrijkste leverancier voor drones voor de Russische oorlog in Oekraïne. Tegelijkertijd koopt Iran Russisch wapentuig, vooral gevechtsvliegtuigen. Teheran hoopt met het vernieuwen van zijn luchtmacht Israël te kunnen afschrikken. De Joodse staat heeft plannen klaarliggen om Iraanse nucleaire installaties aan te vallen, al dan niet met Amerikaanse hulp. De Islamitische Republiek staat op het punt haar eerste atoomwapens te produceren en dreigt deze tegen Israël in te zetten, Jeruzalem wil dit tegen elke prijs voorkomen.

Met de steeds intensievere samenwerking tussen de ‘schurkenstaten’ Rusland en Iran tekent zich steeds duidelijker een anti-Westerse en antidemocratische coalitie af. Deze bestaat naast Iran en Rusland – gesteund door Noord-Korea en soms China – uit de islamitische terreurbewegingen die gesteund en gefinancierd worden vanuit Teheran: Hamas, Hezbollah, de Houthi’s in Jemen en verschillende sjiitisch-jihadistische milities in Irak. Daarnaast kan gerekend worden op politieke steun uit dictaturen als Cuba en Venezuela, naast een aantal formeel ongebonden landen zoals bijvoorbeeld Zuid-Afrika.

Nu Rusland, Iran en deze terreurorganisaties op één lijn staan, mag de vraag gesteld worden: waarom ondersteunen linkse activisten en politici in het Westen het door deze twee dictaturen gesteunde Hamas in de strijd met Israël? Terwijl zij vaak tegelijkertijd zich tegen deze zelfde ‘as van het kwaad’ uitspreken in de oorlog in Oekraïne? En dat terwijl de Oekraïense president Zelenski duidelijk heeft uitgesproken dat zijn strijd tegen Poetin dezelfde is als die van Israël tegen de door Iran en Rusland gesteunde Palestijnse terroristen.

Op de foto hierboven: de Iraanse president Ebrahim Raisi op bezoek bij Vladmir Poetin in Moskou – Foto: Khamenei.ir

Opmerkingen (1)
Ruud 17 januari 2024, 14:48
Op de vraag in de laatste alinea van het bovenstaande artikel is er maar één maar wel een heel duidelijk antwoord mogelijk: omdat het de Joden zijn die momenteel met een strijd tegen Hamas bezig zijn. Daarom maakt de linkse meute, geleid door de pers en de politiek, een spagaat....het voorste voetje: we zijn tegen de samenwerking tussen Rusland en Iran voor zover die betrekking heeft op Oekraïne. Maar het achterste voetje van de spagaat is het kenmerkende latente aanwezige antisemitisme dat tegenwoordig weer sjiek is om aan de oppervlakte te laten borrelen. Some denk ik: ik heb liever te doen met de extreem rechtse hordes zoals de neonazi's...die tonen hun antisemitisme tenminste iedere dag en ook zonder zich achter een "sociaal geaccepteerd masker" te verschuilen. Bij die laatste groep weet je waar je aan toe bent. Antisemitisme recht in je gezicht. Die zogenaamde sociale woke kudde steekt je heimelijk een mes in je rug terwijl ze in je gezicht net doen alsof zij moraal ridders zijn.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *