MiND nam op 22 december vorig jaar de registratie van meldingen van antisemitisme op internet over van het vertrouwde Meldpunt Discriminatie Internet. Gaat dat wel goed?
Door Bart Schut en David de Leeuw
Van 1997 tot en met 2016 registreerde het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) meldingen van antisemitisme op het internet. Ook het CIDI verwees naar deze organisatie van Ronald Eissens en Suzette Bronkhorst, waar Joods Nederland altijd met meldingen terecht kon. Nu neemt MiND deze taak over. MiND (Meldpunt Internetdiscriminatie) is in 2013 opgericht op initiatief van de rijksoverheid en toetst meldingen van discriminatie op internet op basis van artikel 137 van het Wetboek van Strafrecht, dat haatzaaien verbiedt. MiND kan beheerders of moderators van websites verzoeken om een uiting te verwijderen en doet indien nodig aangifte. Prima allemaal natuurlijk, maar MiND maakt deel uit van de publiek-private stichting NL Confidential, net als Meld Misdaad Anoniem, Sektesignaal en de Vertrouwenslijn voor mensen met crimineel gedrag in hun omgeving. Hoe scherp ben je dan op antisemitisme?
Op de website van MiND levert zoeken op ‘antisemitisme’ en ‘Joden’ nul resultaat op, behalve een voorbeeld op hun pagina ‘In de praktijk’: “Casus ‘Haat via social media’. MiND ontving een melding over uitingen die gedaan werden via een account op Twitter. De medewerkers van MiND constateerden dat er bij de uiting ‘Joden moet je levend verbranden’ sprake was van haatzaaiende taal. Twitter is als beheerder van het platform hierover geïnformeerd. Het Twitter-account is verwijderd.”
Bloeddorst
“MiND is een organisatie die geen rechtstreeks belang heeft,” zegt Ronald Eissens van Stichting Magenta (waar het MDI deel van uitmaakte). “Daar bedoel ik mee dat het niet een club is van de Joodse gemeenschap zelf. Om dit werk te doen moet je een zekere betrokkenheid of bloeddorst hebben – of ontwikkelen. Ik hoop dat het laatste zal gebeuren. Het is de laatste jaren de slechte gewoonte bij het rijk om maar lekker ‘holistisch’ alles op een hoop te gooien en zo ambtelijk mogelijk te zijn. Antisemitisme, als oudste vorm van haat, is groter dan ooit en heeft een aparte benadering nodig. Ook moet men bijvoorbeeld bij het Openbaar Ministerie af en toe de nek willen uitsteken. Toen wij als MDI bij het OM aangifte wilden doen over de oproep op een website ‘alle Israëli’s moeten dood’, werd dat niet als vervolgingsgrond beschouwd omdat Israëli’s ‘geen bevolkingsgroep zijn’. Maar dat lag blijkbaar anders bij Wilders met zijn ‘minder Marokkanen’-oproep. Raar hè? Antisemitisme op internet kan nog altijd ook via het CIDI worden gemeld, die regelen het dan met MiND. MiND moet de feeling en contacten met Joods Nederland nog ontwikkelen. Geef ze een kans, en laten we zien hoe het over een half jaar is.”
‘MiND moet de feeling en contacten met Joods Nederland nog ontwikkelen. Geef ze een kans, en laten we zien hoe het over een half jaar is’
Keurig
“Mensen die persoonlijk op het internet antisemitisch worden aangevallen kunnen voor hun melding terecht bij het CIDI,” laat CIDI-antisemitismespecialist Roel Abraham weten. “Maar de formele registratie doet MiND uiteindelijk. Wel hebben en houden wij onze jaarlijkse antisemitismemonitor, waarin internet wordt meegenomen. Dus wij houden het ook bij. Ik denk dat dat goed is. Dat gezegd hebbende: MiND splitst de cijfers keurig uit, ook naar antisemitisme. Dat is geen ondergeschoven kindje, merkte ik onlangs op werkbezoek daar. Ze luisteren goed naar mijn advies, bijvoorbeeld om religieus antisemitisme niet als ‘anti-judaïsme’ onder religie te scharen. We hebben ook afgesproken dat individuele melders naar het CIDI worden verwezen in plaats van naar een van de dertig antidiscriminatiebureaus. Juist voor het vertrouwde gevoel dat melders bij ons hebben.”
Samenwerking
“Sinds onze oprichting in 2013 had je twee meldpunten voor discriminatie op internet, waaronder antisemitisme,” vertelt een woordvoerder van MiND. “Eissens gaat zich meer op Europa richten met zijn Internet Network Against Cyber Hate, dat was nog een reden waarom we de registratie van deze meldingen hebben overgenomen. We hebben antisemitisme in onze jaarverslagen altijd specifiek geregistreerd. We werken al jaren samen met het CIDI en hadden recent nog een goed gesprek over hoe breed antisemitisme is, dat het ook Holocaust-ontkenning omvat.”
Aanstaande dinsdag verschijnt het MiND-jaarverslag over 2016. Hierin de registratiecijfers van internetantisemitisme van – los van elkaar – MiND en MDI, dat nog één keer meedoet.