Nieuwe tirannieën
Column

Nieuwe tirannieën

Tamarah Benima 18 juni 2020, 08:46
Nieuwe tirannieën

Wereldwijd is al anderhalve eeuw een culturele oorlog aan de gang. Links bestrijdt rechts, vice versa. Ik probeer – met behoud van integriteit en soms onwelgevallige meningen – vast te houden aan de rede, de feiten, de cijfers.

Ik stel vragen waarop een taboe rust. Mag een antiracist racist zijn? Vanzelfsprekend zou het antwoord zijn: natuurlijk niet. Maar in deze bizarre tijden is niets vanzelfsprekend. Alle witten zijn vanaf hun geboorte racist, zeggen de leiders (activisten, politici, intellectuelen) van de officiële antiracistische beweging. Vertaald: de houding tegenover andersgekleurden wordt bepaald door de witheid van iemands huid. Dat is een racistische opvatting, lijkt mij. Maar mag die zo worden genoemd? Politiek hoor ik nergens meer bij, zoals zovelen.

Taboevraag nummer 2: mag een antiracist een vrouwenhater zijn? Mij lijkt van niet. Maar vanzelfsprekend is het niet meer. Dave Chapelle, een gevierde Amerikaanse zwarte stand-upcomedian, gaat los tegen Candace Owens. Zij – zwart en conservatief – verzet zich tegen de verheerlijking van George Floyd; tijdens een roofoverval met vijf anderen zette hij een wapen op de zwangere buik van de overvallen zwarte vrouw. Chapelle haat Owens zo erg dat hij haar verbaal afmaakt: hij weet zeker dat “haar k*t stinkt”. Pardon? Als ik moet kiezen, voor wie dan? Voor de zwarte man die zich met de vermoorde man identificeert, of voor de zwarte vrouw die zich met een andere zwarte vrouw identificeert en voor niet-gewelddadige zwarten als rolmodel pleit? Benima, houd je erbuiten. Dat kan niet. Als witte vrouw moet ik onderzoeken of ik racist ben. Als feministe mag ik de vernedering van een vrouw niet tolereren. En als Jodin moet ik tegen racisme vechten. Maar met wie?

Taboevraag nummer 3. Ook met antiracisten die Joden en Israël haten? Ook met antiracisten die zich gewelddadig tegen andere minderheden keren? Ook met antiracisten die niet opkomen voor de veertig miljoen slaven nu? Het houdt mij uit de slaap. Vooral ook omdat het gemakkelijk op een nieuw 1917 of een nieuw 1933 kan uitlopen: op revolutionaire tirannieën waarbij niemands leven zal tellen. Zeg niet dat het zo’n vaart niet zal lopen.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking