NIHS-bestuur: PVV vormt bedreiging
Binnenland

NIHS-bestuur: PVV vormt bedreiging

Redactie 24 augustus 2012, 00:00

Wim Kortenoeven, die begin juli uit de PVV-Tweede Kamerfractie is gestapt, voert in Nederland en in de Verenigde Staten een actieve lobby tegen de PVV. Deze week bleek dat hij dat doet met uitdrukkelijke steun van het bestuur van de NIHS, de orthodox-Joodse gemeente in Amsterdam. Mede namens de NIHS wees Kortenoeven er tijdens een rondgang langs Joodse organisaties in de VS, waaronder sympathisanten en potentiële donateurs, op dat in het verkiezingsprogramma van de PVV staat dat de rituele slacht volledig moet worden verboden.

„De steun van de NIHS zorgde er evident voor dat ik met meer gezag kon spreken,” aldus Kortenoeven tegenover het NIW. „Wat ik heb willen overbrengen is dat het PVV-programma een gevaarlijk programmapunt bevat voor de Joodse gemeenschap in Nederland. Daarin wordt gepleit voor een algeheel verbod van de rituele slacht. De logica gebiedt dat de partij dan ook een eventueel verbod van de jongensbesnijdenis zou moeten ondersteunen.”

Eisenmann dezelfde dag vanuit Jeruzalem: „We hebben het uitgebreid besproken tijdens de bestuursvergadering en besloten Wim Kortenoeven een schriftelijke boodschap mee te geven.” In de verklaring noemt het NIHS-bestuur Graus expliciet als ‘een gevaar’ voor de belangen van de Joodse gemeenschap in Nederland en Europa. „Graus laat zich laagdunkend uit over Joden en noemt de sjechieta rituele marteling. Hij pleit er ook voor om de import van kosjer vlees van buiten Nederland te verbieden. Dat betekent dat Joden geen vlees meer kunnen eten. Dat gaat echt heel ver, je kan je niet in de VS profileren als belangenbehartiger van Nederlandse Joden en tegelijkertijd rituele slacht willen verbieden. Wilders spreekt met twee monden.”

Eisenmann spreekt in navolging van Kortenoeven het vermoeden uit dat Wilders onder druk wordt gezet door Graus. „Ook in het debat over de rituele slacht was de PVV de enige partij die ondanks herhaald verzoek weigerde ons te ontvangen,” vertelt Eisenmann. „Als je de deur op zo’n cruciaal moment dichthoudt, kan je niet volhouden dat je vrienden van elkaar bent, in ieder geval niet van de zijde van de PVV.”

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking