NIW in het gelijk gesteld
Nieuws

NIW in het gelijk gesteld

Redactie 14 maart 2019, 00:00
NIW in het gelijk gesteld

De Raad voor de Journalistiek heeft in de zaak die onderzoeker Jacques Barth tegen NIW-redacteur Bart Schut en het Nieuw Israëlietisch Weekblad heeft aangespannen, het NIW op alle punten in het gelijk gesteld.

Jacques Barth geeft leiding aan het TreeGenes-project dat medische en psychologische gevolgen van de Holocaust bij eerste-, tweede- en derde-generatieslachtoffers onderzoekt. Veel Joodse Nederlanders deelden privacygevoelige informatie met hem. Barth diende bij de Raad een klacht in tegen Schut en het NIW. Hierin stelde hij dat het weekblad karaktermoord had gepleegd en onzorgvuldig had gehandeld in de artikelen “Pathologisch leugenaar of gewoon fraudeur?” en “Joods Nederland reageert geschokt”.

In deze artikelen concludeerde het NIW op basis van getuigenverklaringen en eigen onderzoek dat Barth zich nationaal en internationaal ten onrechte als hoogleraar heeft voorgedaan, een doodzonde in de wereld van de wetenschap.

Tijdens de zitting bij de Raad voor de Journalistiek op 14 december vorig jaar beweerde Barth dat het NIW hem niet voldoende in staat had gesteld wederhoor te krijgen. Ook sprak hij van ondeugdelijke bronnen en onbetrouwbare getuigen die een persoonlijke hetze tegen hem zouden voeren.

In een zeven pagina’s tellend rapport stelt de Raad echter dat het NIW op alle punten journalistiek zorgvuldig heeft gehandeld en is de klager, Barth, in het ongelijk gesteld. De Raad verklaart dat er meer dan voldoende bronnen zijn geraadpleegd en dat er grondig journalistiek onderzoek is verricht. Ook stelt de Raad dat Schut en het NIW Barth meerdere malen hebben verzocht om wederhoor, waarop de klager zelf niet inging.

De Conclusie van de RvdJ luidt:
“B. Schut en het Nieuw Israëlietisch Weekblad hebben journalistiek zorgvuldig gehandeld. Zo vastgesteld door de Raad op 14 maart 2019.”

Jacques Barth deed ook bij de politie aangifte wegens smaad en laster tegen Schut, die op zijn beurt in aanwezigheid van de hoofdredacteur de onderzoeker aanklaagde wegens valsheid in geschrifte. Van beide aangiftes is inmiddels het politieonderzoek afgerond en ze liggen nu ter beoordeling bij het Openbaar Ministerie.

Zie voor het hele rapport van de Raad voor de Journalistiek onderstaand document. De conclusies van de Raad zullen binnenkort ook op de RvdJ-website worden gepubliceerd en er zal een persbericht worden uitgestuurd.

Lees hier het volledige rapport

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking