Noodkreet van Joodse studenten richting VU
Binnenland

Noodkreet van Joodse studenten richting VU

Redactie 05 maart 2018, 00:00
Noodkreet van Joodse studenten richting VU

Naar aanleiding van het optreden van de Palestijnse terroriste Rasmea Odeh in het gebouw de Verrekijker aan de Amsterdamse Vrije Universiteit, verscheen op een besloten Facebookpagina voor Joodse studenten en alumni van de wetenschappelijke instelling, deze brandbrief richting de universiteit. Het is al langer niet pluis voor Joodse studenten aan de VU, maar nu lijkt de maat bij hen vol. De brief, opgesteld door Kitty Herweijer (werkzaam bij het CIDI) en Maxime van Gelder (VU-alumnus), is inmiddels aan het VU-bestuur gestuurd. 

Geachte bestuursleden,
Dinsdagavond werden wij opgeschrikt door het nieuws dat de terroriste Rasmea Odeh, veroordeeld voor betrokkenheid bij een bomaanslag waarbij twee onschuldige Israëlische burgers werden gedood, aan de VU een podium had gekregen om een toespraak te houden. Dit gebeurde op uitnodiging van de Revolutionaire Eenheid, een extreemlinkse organisatie.

Kritiek op regeringsbeleid, of dit nu Israëlisch, Frans of Duits beleid is, is uiteraard geen probleem. Echter, wat we telkens weer constateren bij dit soort radicale clubs is dat kritiek op Israëlisch regeringsbeleid uitmondt in complotdenken en klassieke Jodenhaat. Het toppunt is wat ons betreft bereikt met de uitnodiging van de veroordeelde terroriste Rasmea Odeh.

Odeh werd door de woordvoerster van Revolutionaire Eenheid, VU-studente Aletta de Savorin Lohman – tevens voorzitter bij Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina (SRP) – omschreven als ‘onschuldig’ en ‘een verzetsheldin’. Kritiek op de komst van Odeh werd op de Facebookpagina van Revolutionaire Eenheid weggezet als ‘intimidatiepogingen van de zionistische lobby’.” Als een bloedhond hijgt de lobby in de nek van iedereen die ze maar kunnen verdenken van sympathie,” zo schreven zij. Het Joodse weekblad NIW werd bij het evenement toegang geweigerd aan de deur, want: “Zionistische media zijn niet welkom.”

Toen SRP in 2015 werd opgericht leidde dit meteen tot ophef omdat er op hun Facebookpagina voor hun eerste evenement werd opgeroepen de VU Israëlvrij te maken met de kreet: “VU, VU, Israëlvrij’”[in een eerdere versie werd grsproken van ‘jodenvrij’, red.]…”. Ondanks dat dit evenement na de ontstane ophef werd verplaatst naar buiten de VU, is deze organisatie doorgegaan met het organiseren van evenementen en acties aan de VU. De club stond meermaals voor de VU te flyeren met desinformatie waarin het eeuwenoude antisemitische bloedsprookje in een nieuw jasje werd gestoken (bloeddorstige Israëli’s pleegden genocide in Gaza), ook verkleedden leden van deze club zich als Israëlische militairen waarna ze VU-studenten uit het niets van doen. Ook hebben zij geen interesse in debat. Ze nodigen enkel activistische radicale sprekers uit voor hun evenementen. Zij hebben dus ook, buiten een racistische agenda, een anti-academische agenda. Hun enige doel is het demoniseren van de joodse staat Israël, intimideren en het verdraaien van waarheid om vervolgens zeer eenzijdige propagandapraatjes te verkopen.

De VU stond altijd bekend om haar tolerante klimaat voor (religieuze) minderheidsgroeperingen. Vandaar dat veel joodse studenten zich ook lange tijd op hun plek hebben gevoeld aan de VU. Dit klimaat staat echter onder druk sinds de opkomst van deze radicale intolerante clubs die in het opinieklimaat aan de universiteit de dienst lijken uit te maken.

Wat ons betreft is de maat nu vol. Wij, joodse studenten en oud- studenten, verzoeken het bestuur van de VU om radicale clubs met racistische antisemitische tendenzen en hun evenementen niet langer gedogen. Trek een streep voor de studenten die constant maar weer grenzen overschrijden, waardoor joden zich meer en meer vervreemd voelen van de VU.

Wij zijn blij om te horen dat de VU de gekraakte ruimte waar Odeh kon spreken gaat sluiten. Maar we vragen ook om nu door te pakken en de tendens waar deze uitnodiging van een veroordeelde moordenares uit voorkomt, de studenten en clubs die dit drijven, aan te pakken. Wij roepen de VU op tot een daadkrachtig optreden om deze zeer zorgelijke ontwikkelingen aan de universiteit een halt toe te roepen.

Graag zouden wij ook joodse (oud-) studenten aan de VU, in gesprek gaan met het bestuur om deze toenemende zorgen verder toe te lichten en mee te denken hoe we ervoor kunnen zorgen dat het klimaat aan de VU ook inclusief is voor joodse studenten.

De brief is ondertekend door tientallen studenten en ex-studenten die aan de VU hebben gestudeerd.

 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking