Nooit eerder zoveel antisemitische incidenten in de VS gemeld
Nieuws

Nooit eerder zoveel antisemitische incidenten in de VS gemeld

Redactie 12 december 2023, 12:54
Nooit eerder zoveel antisemitische incidenten in de VS gemeld

Sinds het bloedbad van 7 oktober in Zuid-Israël is Jodenhaat wereldwijd geëxplodeerd. Ook de Verenigde Staten vormen hierop geen uitzondering. In de twee maanden na de invasie door de terroristen van Hamas, van 7 oktober tot 7 december dus, registreerde antiracismeorganisatie ADL meer dan tweeduizend antisemitische incidenten. Dat is 337 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Nooit eerder sinds de ADL in 1979 Jodenhaat begon te registreren, werd in een periode van twee maanden zoveel anti-Joods racisme gemeld.

De 2031 zaken bestaan uit 40 gevallen van fysiek geweld, 749 verbale aanvallen, 337 vandalismezaken en 905 demonstraties waarbij antisemitische leuzen werden aangeheven, terrorisme werd gesteund of antizionisme werd geuit. Dat laatste beschouwt de ADL – in overeenstemming met de definitie van de International Holocaust Remembrance Alliance – als een uiting van antisemitisme omdat het Joodse recht op zelfbeschikking wordt erkend. 250 incidenten waren gericht op synagogen of gemeenschapscentra, 400 vonden er plaats op de campussen van Amerikaanse universiteiten.

‘Het putdeksel van het riool is eraf’

Jonathan Greenblatt, de CEO van de Anti-Defamation League (zoals de ADL voluit heet), spreekt van “angstaanjagend patroon van niet aflatende antisemitische aanvallen sinds de oorlog tussen Israël en Hamas begon op 7 oktober, en niets wijst erop dat dit afneemt. (…) Het putdeksel van het riool is eraf en Joodse gemeenschappen in het hele land worden overspoeld met haat.”

Eerder bleek al uit onderzoek dat in veel Europese landen de situatie nog veel erger is met toenames van het aantal antisemitische incidenten met meer dan 1000 procent, zoals in het Verenigd Koninkrijk en in Nederland. Maar zelfs in een land als Australië is een stijging van bijna 600 procent geregistreerd. Kort na 7 oktober gingen daar vooral islamitische migranten de straat op en scandeerden ‘vergas de Joden’. In Sydney raadden de lokale autoriteiten Joodse bewoners vervolgens aan hun religie of etnische afkomst te verbergen om geen fysiek gevaar te lopen.

Plaats opmerking