NS gaat schadevergoedingen betalen aan Shoa-slachtoffers
Nieuws

NS gaat schadevergoedingen betalen aan Shoa-slachtoffers

Redactie 28 november 2018, 00:00
NS gaat schadevergoedingen betalen aan Shoa-slachtoffers

De NS gaat individuele schadevergoedingen betalen aan overlevenden en nabestaanden van de Shoa. Daarmee komt de jarenlange strijd van Salo Muller, ten einde.

Muller, oud fysiotherapeut bij voetbalclub Ajax, overleefde de Shoa en verweet het spoorwegenbedrijf miljoenen te hebben verdiend met het vervoeren van Joden naar Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Roger van Boxtel, president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen, liet gisteren weten dat er na overleg met Muller een commissie zal worden opgesteld die gaat uitzoeken op welke wijze de NS de slachtoffers en overlevenden tegemoet kan komen. “Het is een uitkomst die ik misschien had durven dromen, maar die ik niet verwacht had. Het heeft me enorm geëmotioneerd en ik ben dankbaar dat het zo is gekomen,” zei Muller tegen de NOS over het besluit. “Het betekent voor mij dat de NS inziet dat het leed niet is vervallen. Dat leed blijft bestaan, voor heel veel Joodse mensen. Daarom ben ik zo blij dat de NS nu inziet dat ze inderdaad op morele gronden tot een uitkering komt.”

Volgens de advocaat van Muller, Liesbeth Zegveld, moet uitgezocht worden hoe groot de groep is die recht heeft op een schadevergoeding van de NS. Hoe hoog die vergoedingen worden en wie in aanmerking komen, is nog niet bekend.

In 2005 bood de NS voor het eerst openlijk excuses aan voor de rol van het bedrijf in de oorlog maar weigerde tot nu toe om individuele schadevergoedingen te betalen. Om de slachtoffers te herdenken droeg het Nederlandse Spoorwegenbedrijf onder andere 1 miljoen euro mee aan de nieuwbouw van het voormalige kamp Westerbork.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking