Neem nu een abonnement

Lees elke week het opinietijdschrift en cultureel magazine ineen, voor iedereen met interesse in de Joodse wereld. Abonneer je nu »

Offer
Commentaar

Offer

Esther Voet 17 november 2022, 08:00
Offer

Niet iedereen kon de cover van NIW 6, met een scheur in de Israëlische vlag, waarderen. Begrijpelijk. Toch kozen wij voor dit keiharde symbool dat staat voor wat gaande is in ons geliefde Israël. En de hoofdschuldige is niemand minder dan Benjamin Netanyahu. 

De eerste keer dat ik van hem hoorde, was in 1991 tijdens operatie Desert Storm. Irak was Koeweit binnengevallen en 35 naties besloten daar iets tegen te doen. Israël was daar niet bij, maar in een poging de coalitie te breken, begon Irak scudraketten op het land af te schieten om Israël bij het conflict te betrekken, waardoor de geallieerde coalitie uiteen zou vallen. 

Benjamin Netanyahu, onderminister van Buitenlandse Zaken, verscheen met gasmasker en al op CNN. Terwijl het zoveelste alarm afging, zette hij het masker af en toonde een kaart van Marokko tot Pakistan. In een paar vloeiende zinnen legde hij de verhoudingen uit tussen de Arabische wereld en dat piepkleine Israël. Hij was briljant, een held. Het land trapte overigens niet in Saddams valkuil.

In de jaren daarna groeide Netanyahu’s ster. Als minister van Financiën deed hij goed werk voor de economie. Later kwamen schandalen zoals buitenechtelijke affaires, hij verliet zelfs enige tijd de politiek. Ook tijdens zijn (derde) huwelijk met Sara was het raak. Sara wenste hem zijn faux pas alleen te vergeven als zij een belangrijker rol kreeg toebedeeld. Dat hebben we geweten. Een bewijs voor haar eis is de uitnodiging voor Netanyahu’s optreden in de Portugese Synagoge begin 2012. Op de voorpagina prijkte haar naam net zo groot als die van haar man. 

Bibi stond ondanks zijn felle uitspraken tijdens zijn premierschap bekend als slimme, voorzichtige schaker. Ik heb hem twee keer ontmoet en er, hoe oneens ik het ook met hem was, toch altijd in geloofd dat hij in navolging van zijn broer Yoni het beste met het land voorhad. 

Maar nu hij rabiaat rechtse, religieuze fanatici in zijn coalitie toelaat, is duidelijk dat hij maar één zaak voor ogen heeft: die van zichzelf. Eerder al wees hij een deal af om uit de politiek te vertrekken in ruil voor immuniteit in de corruptiezaken tegen hem. Hij is nu zelfs bereid de democratie naar de filistijnen te helpen en Israël naar een internationaal isolement te leiden. Zijn ego heeft het definitief gewonnen van zijn idealen. En hij offert zijn land daarvoor op.

Opmerkingen (1)
tiki 17 november 2022, 11:48
Bibi Netanyahu was 2 maal getrouwd en had één (bekende) buitenechtelijke affaire en nee Netanyahu is géén 'hoofdschuldige' van het veranderende klimaat in uw geliefde Israel (vanuit Nederland wel te verstaan) maar de totále onkunde van de regering Bennett (met 6 mandaten) die al zijn rechtse verkiezings beloftes aan de boom hing en zijn villa onbevoegd liet ombouwen voor 50 miljoen Shekel aan belasting geld + de duizenden Shekels voor de dagelijkse familie maaltijden die naar zijn 'residentie in Raanana werden gestuurd. Zijn invaller, Lapid, die met beloftes kwam dat hij wél in de Joodse hoofdstad Jeruzalem zou gaan wonen, bleef lekker thuis in zijn villa in Ramat Aviv en kostte ook daar weer miljoenen voor beveiligen. De totale anarchie van de Israelische Arabieren, losgeslagen Drusen & palestijnse terreur is dan ook toe te schrijven aan hun onkunde en niet aan de 'hoofdschuldige' Netanyahu. Ook het bijna gratis weggeven van Israel's water rechten aan Libanon is hun verdienste. Dat u Netanyahu & echtgenote niet mag is een recht, maar wie Israel gaat regeren omdat zij klaar zijn met het linkse gekluns & Arabische/palestijnse terreur is het democratische recht van Israelische burgers dat gesproken heeft en genoeg heeft van de offers die zij dagelijks moeten geven.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *