Omstreden Iraanse vicepresident bezoekt Nederland
Buitenland

Omstreden Iraanse vicepresident bezoekt Nederland

Redactie 26 januari 2018, 00:00

Ali Asghar Moonesan

Door Bart Schut

Ali Asghar Moonesan, een van de twaalf vicepresidenten van de Islamitische Republiek Iran zal een bezoek aan ons land brengen. Los van zijn rol binnen het dictatoriale regime in Teheran wordt Moonesan gelinkt aan de Revolutionaire Garde, de paramilitaire organisatie die verantwoordelijk is voor zowel het bloedige neerslaan van de Iraanse pro-democratiebewegingen als internationaal terrorisme.

Wanneer Moonesan Nederland precies bezoekt is nog niet bekend, maar het Iraanse persbureau IRNA meldt wel al de nodige details van zijn reis door ons land. Zo zal hij met de burgemeesters van Utrecht en Leiden spreken, en staat er een bezoek aan de directeur van de Utrechtse Jaarbeurs op het conceptprogramma. Verder zal Moonesan in Leiden hotels en bedrijven in de toeristische sector bezoeken, en met mogelijke investeerders uit dat deel van het bedrijfsleven spreken, schrijft IRNA. De vicepresident is binnen het Iraanse regime verantwoordelijk voor Cultureel Erfgoed, Ambacht en Toerisme.

De vraag is of Nederlandse ambtenaren, regeringsfunctionarissen en politici – van wie niet bekend is of zij Moonesan zullen ontmoeten tijdens dit geplande bezoek – weten dat de vicepresident nadrukkelijk gelinkt wordt aan het Iranian Revolutionary Guard Corps (IRGC). Daarvoor bestaan verschillende aanwijzingen, zo blijkt uit speurwerk van het NIW. Moonesan was bijvoorbeeld directeur van het bouwbedrijf Atisaz. Dit bedrijf maakt onderdeel uit van de Mostazafan Foundation, na het staatsoliebedrijf het grootste economische machtsblok van Iran. Mostazafan is grotendeels in handen van de Revolutionaire Garde, die sowieso de Iraanse economie in een wurggreep houdt. Experts schatten dat de IRGC een derde tot twee derde van de Iraanse economie in handen heeft. Het is praktisch onmogelijk dat de directeur van een van de Mostazfan-bedrijven geen banden heeft met de Garde.

Arrestaties
Verder is Moonesan, die geen achtergrond heeft in de sport, bestuurslid van Persepolis FC, een van de twee grote voetbalclubs in de hoofdstad Teheran. De Revolutionaire Garde heeft een dikke vinger in de pap in het Iraanse profvoetbal en in Persepolis FC. Zo is de huidige baas van de Iraanse Premier League, Mehdi Taaj, zelf oud-lid van IRGC, schrijft de in het Midden-Oosten gespecialiseerde nieuwssite Al-Monitor. En diezelfde site citeert een anonieme hervormingsgezinde expert: “In de afgelopen jaren zijn alle belangrijke figuren binnen de Premier League lid van de IRGC geweest.”

Deze man zal dus ons land bezoeken, kort na het neerslaan van pro-democratiebetogingen in heel Iran. Hierbij kwamen tientallen demonstranten om het leven en werden er duizenden gearresteerd. Internet werd door het bewind uitgeschakeld, zodat beelden de buitenwereld niet konden bereiken. Hebben ambtenaren in Den Haag, Utrecht en Leiden zitten slapen? Hebben zij tenminste onderzoek gedaan naar de (mogelijke) banden van Moonesan met de Revolutionaire Garde? Het zou een blunder van internationaal formaat zijn als Nederlandse burgemeesters en investeerders een agent ontvangen van een organisatie die de Amerikaanse regering als ‘terroristisch’ beschouwt en tegen welke zij sancties heeft afgekondigd. En die het belangrijkste wapen van het regime in Teheran is bij het neerslaan van vreedzame en democratische protesten.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking