Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Buitenland

Ontvoerder Eichmann overleden

Redactie 09 juli 2012, 00:00
Ontvoerder Eichmann overleden

De vroegere Mossad-agent Yaakov Meidad, die in 1960 in Argentinië deelnam aan de ontvoering van Adolf Eichmann, is zaterdag overleden. Hij is 93 jaar geworden.

Meidad was verantwoordelijk voor de logistieke aspecten van de actie. Hij huurde de noodzakelijke auto’s en appartementen. Hij bewaakte Eichmann in een flatje in afwachting van zijn geheime transport naar Israël.

Vijf jaar geleden was er een reünie van betrokkenen bij de ontvoering in de kiboets Tel Yitzhak. Meidad vertelde toen dat hij mee mocht doen omdat hij goed was in identiteitsverwisselingen, iedereen hem aardig vond en hij makkelijk het vertrouwen van mensen kon winnen. „Je hebt geen idee wat een kleine, nerveuze man die Eichmann was, hoe hij dat document tekende [waarmee hij instemde met een proces in Israël] en hoe hij zich gedroeg, die man die miljoenen de dood in zond,” zei Meidad, terugblikkend op zijn eerste ontmoeting met Eichmann.

Na een geruchtmakend proces, hier in Nederland onder meer door Harry Mulsch geboekstaafd, werd Eichmann veroordeeld tot de dood door de strop en in 1962 opgehangen. Dat was de enige doodstraf die de staat Israël ooit voltrok.

Meidad werd in 1919 geboren in Breslau (nu Wroclaw in Polen). Hij immigreerde naar Palestina in 1934, toen hij vijftien was; alleen. Zijn ouders bleven achter en werden vermoord tijdens de Shoa. Toen de oorlog uitbrak was Meidad de eerste Jood uit de Jisjoev (het Palestina van vóór de staat Israël) die als vrijwilliger bij het Britse leger ging om de nazi’s te bestrijden. Meidad vocht ook in de oorlog van ’48 en ging in 1955 bij de Mossad.

Tijdens de operatie-Eichmann viel het niet mee om een auto te vinden die groot genoeg was. Bij een garage vond hij een Chevrolet die op het punt stond uit elkaar gehaald te worden. Meidad betaalde 5000 dollar. „Ik kreeg de wagen en toen kregen we Eichmann.”

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *