Ook Washington geeft toe: Hamas steelt voedselhulp voor Gazanen
Buitenland

Ook Washington geeft toe: Hamas steelt voedselhulp voor Gazanen

Redactie 03 mei 2024, 14:35
Ook Washington geeft toe: Hamas steelt voedselhulp voor Gazanen

Maandenlang zeurde de internationale gemeenschap om het heropenen van de Eretz-grensovergang tussen Israël en Gaza. Een gotspe, want die overgang werd op 7 oktober verwoest door Hamas-terroristen. Toch gaf Israël toe en herbouwde deze, om te gebruiken bij de ongekende voedselhulp aan Palestijnse burgers via de Joodse staat. En wat gebeurde er met het allereerste hulpkonvooi dat door de Eretz-grensovergang Gaza bereikte? Het werd geconfisqueerd door gewapende Hamas-terroristen.

Dit was extra pijnlijk voor de Amerikanen die voorop gingen bij het opvoeren van de druk op Israël om meer hulpgoederen door te laten. Dat gebeurt inmiddels, zelfs de Verenigde Naties geven toe dat de Israëli’s zoveel voedsel doorlaten dat van honger in de Gazastrook geen sprake meer hoeft te zijn. Tenminste, als Hamas, de Palestijnse Islamitische Jihad en criminele bendes de hulp niet opeisen om hun terroristen te voeden en de rest tegen woekerprijzen te verkopen op de markten van met name Khan Younis en Rafah.

Hamas lijkt opnieuw een bestandsovereenkomst in ruil voor de vrijlating van gijzelaars te blokkeren

Dat gebeurde dus precies met het eerste konvooi dat via de heropende Eretz-grensovergang Gaza bereikte. Het konvooi werd begeleid door Jordaanse militairen, maar die waren blijkbaar geen partij voor de terroristen. De Verenigde Naties beweert dat (een deel van) de hulp inmiddels weer terecht is, maar gezien de innige band tussen de VN in Gaza en Hamas, mag dat bericht met een stevige korrel zout genomen worden. Extra gênant was dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken aanwezig was bij het vertrek van het konvooi en het had geprezen als voorbeeld van hoe goed de hulpverlening van en in Gaza verloopt.

Een ander obstakel voor die hulpverlening wordt gevormd door rechtse Israëlische demonstranten die wegen blokkeren om te voorkomen dat het voedsel in de Strook terechtkomt. De activisten willen dat de hulp wordt stopgezet zolang de gijzelaars in Gaza niet worden vrijgelaten. Hamas lijkt opnieuw een bestandsovereenkomst in ruil voor die vrijlating te blokkeren, al komt Israël inmiddels aan vrijwel alle eisen van de terroristen tegemoet en al gaat het om nog maar een handjevol – gesproken wordt van 33 – gijzelaars die vrijgelaten zouden worden.

Opmerkingen (3)
Ruud 04 mei 2024, 08:17
Nou, eindelijk dan! Daar heeft de club van nietsnutten van Biden wel ontzettend land voor nodig gehad. Anders gezegd: ze kunnen het niet langer verzwijgen, alleen nu de media nog. Maanden geleden publiceerde de IDF al video's van hamas terroristen zittend bovenop "in beslag genomen" voedsel trucks die op volle snelheid langs hongerige burgers heen denderen. En wie begon weken terug bij zo een konvooi door gaza op burgers te schieten? Niet de IDF!
tiki 04 mei 2024, 09:18
Toch gaf Israël toe......... en dát is nu precies het probleem. De échte chotzpeh is dat de 'beschaafde hypocrieten uit het Westen dit van Israel verlangen, iets wat ze niet in hun hoofd zouden halen in dezelfde situatie. Daarom is het handelen van de 'rechtse' demonstranten geen obstakel, maar de énige juiste oplossing voor een snellere beeindiging van deze oorlog. Dweilen met de kraan open & het voeden van de krokodil zijn geen uitdrukkingen 'zomaar ontstaan, maar een bittere waarheid & het juiste advies over hoe conflict, probleem of oorlog voortgezet kunnen worden.
anoniem 14 mei 2024, 23:23
Op deze website lees ik berichten die ik nérgens anders in de media lees. Dat is verwarrend. Als dit waar is, dat Hamas willens en wetens weerloze slachtoffers maakt en honger veroorzaakt, omdat het doel is: Israel zwart te maken. Dan.. kan ik daar niet bij. De hele wereld boos maken op Israel, terwijl je zelf de oorzaak bent van het verschrikkelijke drama waarvoor de hele wereld Israel aankijkt. Maar hoe weet je als leek wat waarheid is? Wel goed dat hier de visie van Israel in ieder geval belicht wordt. Wat ik hier niet lees, is uitleg over de aanvallen die volgens veel media door Israel op hulpkonvooien zijn gedaan. Anyway, wat een verschrikkelijke oorlog. Voor alle slachtoffers. Zou de oorlog snel beeindigd kunnen worden?
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *