Op missie in Amerika
Binnenland

Op missie in Amerika

Redactie 31 augustus 2012, 00:00
Op missie in Amerika

Oud-PVV’er Kortenoeven kreeg van Ronnie Eisenmann, de voorzitter van de orthodox-Joodse gemeente in Amsterdam, een officieel mandaat om met Amerikaanse Joodse organisaties te praten over het gevaar Geert Wilders. Een reconstructie.

Het is 11 augustus 2012. Kamerlid Wim Kortenoeven heeft ruim een maand geleden afscheid genomen van Geert Wilders en de PVV.
Hij staat op het punt om het vliegtuig naar New York te nemen waar hij afspraken heeft staan met Joodse organisaties. Doel van de missie is het waarschuwen voor het gevaar van Geert Wilders en zijn collega Dion Graus; zij bedreigen de Nederlandse Joodse gemeenschap met hun algehele verbod op ritueel slachten, is de boodschap van de oud-CIDI medewerker.
Als Kortenoeven aankomt op Schiphol, weet hij dat zijn missie naar Amerika geen eenmansactie is. De voorzitter van de NIHS, Ronnie Eisenmann, heeft hem een persoonlijk en officieel mandaat gegeven om de belangen van de Amsterdams-Joodse gemeenschap te behartigen. Beide heren hebben elkaar echter nog nooit ontmoet of gesproken.

Publieke aanval
De reis zal resulteren in een frontale aanval op de PVV, Geert Wilders en Dion Graus. Het startschot daarvoor wordt gegeven in De Telegraaf van 21 augustus – drie weken voor de Tweede Kamerverkiezingen – die opent met de kop ‘Joodse sponsors razend op PVV’. Een kop waar Kortenoeven trouwens zeer ongelukkig mee is, want zo vertelt hij aan het NIW: „Ik ben naar New York gegaan om Joodse organisaties en individuen te informeren over de hypocrisie van Geert Wilders. Hij steunt willens en wetens een anti-Joodse maatregel. Ik heb niet aan de organisaties gevraagd of zij financiële maatregelen wilden nemen tegen Wilders. Ik weet niet eens wie geld geeft; we hebben helemaal niet over geld gesproken, alleen maar over politieke legitimiteit. Sommige organisaties faciliteren wellicht de mogelijkheid voor Wilders om geld te werven in Amerika. Ik heb ze alleen willen waarschuwen. Ik ben de allerlaatste die de relatie tussen Joden en geld zal leggen.”

Maar de boodschap vanuit de VS is duidelijk: Wilders moet afzien van de totale afschaffing van de rituele slacht. Meerdere rabbijnen zijn zwaar verbolgen over de verbale aanvallen van Dion Graus. Inmiddels heeft ook de opperrabbijn van Israël, Yona Metzger, zich in de discussie gemengd. Op woensdag wordt de inhoud van een brief van de opperrabbijn aan Wilders bekend. Daarin roept hij de PVV-voorman op om zijn standpunt over de sjechieta te schrappen en afstand te nemen van de ideeën van Graus: steun aan de Joodse staat kan nooit losstaan van steun aan het Joodse volk op punten als de sjechieta. „Als Joden het recht wordt ontzegd om volgens de Tora te leven, dwing je hen uiteindelijk om Nederland te verlaten,” schrijft Metzger. Het is echter onduidelijk wie zich op de achtergrond bemoeid heeft met de totstandkoming van de brief.

Lees de rest van dit artikel in het NIW nr. 45

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking