Een carnavalsvereniging in Aalst heeft opnieuw voor een rel gezorgd. Na vorig jaar te rijden met een praalwagen met daarop antisemitische karikaturen, worden er dit jaar lintjes met spotprenten van Joden uitgegeven.
Op de linten staan Joodse mannen met grote rode neuzen en gouden tanden afgebeeld. Een van de getekende mannen lijkt een Torarol vast te houden.
Kris Vonck, de maker van de lintjes, zegt in De Standaard dat de spotprenten niet zijn gemaakt om Joden uit te lachen, maar om Unesco op de hak te nemen. Daarbij zegt Vonck het ‘echt absurd’ te vinden dat er vorig jaar internationale controverse ontstond na het tonen van de praalwagen met Joodse karikaturen. “De groep wilde gewoon duidelijk maken dat ze een sabbatjaar namen. En de sabbat? Tja, dat komt van de Joden.”
“Pure provocatie”
Op de wagen van vorig jaar stonden poppen met grote haakneuzen, peies en streimels. Naast de poppen waren meerdere zakken geld en een grote kluis te zien. Vonck zei niets aan de wagen kwetsend te vinden, maar Unesco startte een onderzoek naar de carnavalsviering in Aalst en dreigt de status van Werelderfgoed af te nemen. Volgens Vonck was dat de motivering om de lintjes te maken. “Tik ons niet op de vingers, want dan pakken we je dubbel terug.”

Hans Knoop, woordvoerder van het Forum der Joodse organisaties, heeft ontzet gereageerd op de lintjes. “Kwade opzet ligt hier voor de hand,” zegt Knoop. “Vorig jaar kon je met wat goede wil uitgaan van een gebrek aan historisch besef of empathie. Maar dat ze nu opnieuw Joden opvoeren in een stijl die doet denken aan de nazi’s, is pure provocatie. Of extreme domheid. Dat kan ook.”
Werelderfgoed
Ook de burgemeester van Aalst, Christopher D’Haese, is niet blij met de actie van Vonck. Vorige maand bezocht hij het Unesco-hoofdkwartier in Parijs om het carnavalsfeest te verdedigen. “Als ons carnaval geschrapt wordt als cultureel erfgoed, dan zadelt dit Aalst en al zijn inwoners op met het stigma van racisten en antisemieten,” zei de burgemeester toen.
Unesco doet op 9 december uitspraak over het behouden van de Werelderfgoed-status tijdens de Unesco-top in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. D’Haese beaamt dat de nieuwe antisemitische prenten de zaak geen goed doen. “Deze lintjes maken de zaak bijzonder moeilijk.”