Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Opnieuw antisemitische karikaturen bij carnavalsviering Aalst

Redactie 23 oktober 2019, 10:27
Opnieuw antisemitische karikaturen bij carnavalsviering Aalst

Een carnavalsvereniging in Aalst heeft opnieuw voor een rel gezorgd. Na vorig jaar te rijden met een praalwagen met daarop antisemitische karikaturen, worden er dit jaar lintjes met spotprenten van Joden uitgegeven.

Op de linten staan Joodse mannen met grote rode neuzen en gouden tanden afgebeeld. Een van de getekende mannen lijkt een Torarol vast te houden.

Kris Vonck, de maker van de lintjes, zegt in De Standaard dat de spotprenten niet zijn gemaakt om Joden uit te lachen, maar om Unesco op de hak te nemen. Daarbij zegt Vonck het ‘echt absurd’ te vinden dat er vorig jaar internationale controverse ontstond na het tonen van de praalwagen met Joodse karikaturen. “De groep wilde gewoon duidelijk maken dat ze een sabbatjaar namen. En de sabbat? Tja, dat komt van de Joden.”

“Pure provocatie”
Op de wagen van vorig jaar stonden poppen met grote haakneuzen, peies en streimels. Naast de poppen waren meerdere zakken geld en een grote kluis te zien. Vonck zei niets aan de wagen kwetsend te vinden, maar Unesco startte een onderzoek naar de carnavalsviering in Aalst en dreigt de status van Werelderfgoed af te nemen. Volgens Vonck was dat de motivering om de lintjes te maken. “Tik ons niet op de vingers, want dan pakken we je dubbel terug.”

De wagen van vorig jaar

Hans Knoop, woordvoerder van het Forum der Joodse organisaties, heeft ontzet gereageerd op de lintjes. “Kwade opzet ligt hier voor de hand,” zegt Knoop. “Vorig jaar kon je met wat goede wil uitgaan van een gebrek aan historisch besef of empathie. Maar dat ze nu opnieuw Joden opvoeren in een stijl die doet denken aan de nazi’s, is pure provocatie. Of extreme domheid. Dat kan ook.”

Werelderfgoed
Ook de burgemeester van Aalst, Christopher D’Haese, is niet blij met de actie van Vonck. Vorige maand bezocht hij het Unesco-hoofdkwartier in Parijs om het carnavalsfeest te verdedigen. “Als ons carnaval geschrapt wordt als cultureel erfgoed, dan zadelt dit Aalst en al zijn inwoners op met het stigma van racisten en antisemieten,” zei de burgemeester toen.

Unesco doet op 9 december uitspraak over het behouden van de Werelderfgoed-status tijdens de Unesco-top in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. D’Haese beaamt dat de nieuwe antisemitische prenten de zaak geen goed doen. “Deze lintjes maken de zaak bijzonder moeilijk.”

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (4)
Cees van Dijk 23 oktober 2019, 15:24
‘Moet kunnen’ zeggen dan de carnavaleske provocateurs uit het land van Dimitri Verhulst. ‘En de gebbetjes? Tja, die komen van de Joden.’ Wie kan zulke redeneringen nog volgen, meneer pastoor? (Want carnaval komt toch echt van de rooms-katholieken, nietwaar?) Inderdaad; extreme domheid waar geen touw aan vast te knopen valt. Ook carnaval, meneer Knoop, zeggen de Vlaamse geinponems dan. Want agge maar leut heb, nietwaar?
tiki 24 oktober 2019, 08:24
Jaque Brel: "Domheid is een speklaag rond het hart en de hersenen" J.P. Sartre: "Er is een dubbele zon nodig om de bodem van de menselijke domheid te verlichten". M.L. King: "Niets is gevaarlijker dan de 'oprechte onwetendheid en de 'gewetensvolle' domheid". Einstein: "2 dingen zijn oneindig...het universum & de menselijke domheid, alhoewel ik het van het universum nog niet zeker weet. Kris Vonck (OLG) & de Burgemeester van Aalst: "Wij behouden liever onze domheid dan de kennis van anderen... omdat wij er zoveel van bezitten". "Geen mens is intelligent genoeg om zijn eigen domheid te begrijpen en tegen deze domheid strijden zelfs de goden tevergeefs". De organisatoren uit Aalst doen hard hun best bovenstaande stellingen te bewijzen.
Eric 25 oktober 2019, 21:01
Naast de al wat oudere antisemitische fabels die in Vlaanderen de ronde doen over de vermeende vermogendheid van alle Joden en de Joodse lobby, is sinds enkele jaren een nieuwe mythe ingeburgerd. Standup comedians Philippe Geubels en Alex Agnew grappen en grollen met de Holocaust en de Joodse gemeenschap kan dat maar niet smaken. Sindsdien leeft in Vlaanderen de idee dat Joden 'lange tenen' hebben, geen gevoel voor humor, een idee dat de media en opiniemakers gretig mee blijven verspreiden. Het federaal gelijkekansencentrum Unia, dat volgens zijn statuten ook racisme bestrijdt, heeft nu laten weten dat het, na langdurig onderzoek, tot de vaststelling is gekomen dat de Joodse karikaturen op het Aalsterse carnaval hoegenaamd geen uitstaans hebben met antisemitisme. Joden hebben gewoon geen gevoel voor humor.
Louisa 26 oktober 2019, 19:02
Het is wel duidelijk dat ieder jaar je te pletter zuipen tijdens het carnaval niet gezond is voor de hersenen.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *