Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Orthodoxe Jood wordt VS-ambassadeur in Israël

Redactie 05 september 2023, 17:04
Orthodoxe Jood wordt VS-ambassadeur in Israël

President Joe Biden draagt Jacob Joseph Lew voor als zijn ambassadeur in Jeruzalem. ‘Jack’ Lew was in de regering van Barack Obama stafchef van de president van 2012 tot 2013 en daarna tot 2017 minister van Financiën. Lew wacht nu een zwaar proces waarin de Senaat zijn voordracht moet goedkeuren. Verwacht wordt dat Republikeinen dit proces zullen gebruiken om in de aanloop naar de verkiezingen in 2024 Bidens Israëlbeleid te bekritiseren, al hebben zij geen meerderheid in de Senaat.

Nooit eerder werd een politicus met zo’n indrukwekkend curriculum vitae Amerikaans ambassadeur in Israël, wat gezien mag worden als een teken van hoe belangrijk president Biden de relatie met de Joodse staat vindt. Lew heeft ervaring op het gebied van diplomatie en internationale politiek: in de eerste maanden van Obama’s presidentschap was hij onderminister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton was als minister zijn directe baas. Ook was Lew de afgelopen jaren lid van prestigieuze denktanks op het gebied van internationale betrekkingen, zoals de Council for Foreign Relations en Brookings Institution.

Dat Biden zo’n gewichtige politicus ambassadeur in Jeruzalem wil maken, wordt gezien als teken dat de president iemand in Jeruzalem wil hebben die genoeg statuur heeft om de sinds het aantreden van de regering-Netanyahu ernstig verslechterde relatie tussen de twee landen te repareren, en die zich niet van de wijs laat brengen door de felle retoriek van de extreemrechtse partij- en bondgenoten van de Israëlische premier.

Traditiegetrouw is de Amerikaanse ambassadeur in Israël Joods. Dat geldt ook voor Lew, een 57-jarige in de New Yorkse wijk Queens geboren orthodoxe zoon van een Pools-Joodse immigrant. Lew houdt zich strikt aan de sjabbat, iets wat volgens medewerkers zijn effectiviteit niet in de weg staat. In Washington wordt gehoopt dat zijn achtergrond Lew zal helpen een betere relatie met Netanyahu op te bouwen. Jack Lew is getrouwd met zijn liefje van de middelbare school, Ruth Schwartz, en heeft twee volwassen kinderen.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (2)
Bas Fortuin 06 september 2023, 16:32
Alle succes en zegen toegewenst voor de veel belovende aanstaande VS Ambassadeur in Jeruzalem. Een plus voor de Orthodoxen: Jacob Joseph Lew houdt zich strikt aan de sjabbat, iets wat volgens medewerkers zijn effectiviteit niet in de weg staat. De juiste man op de juiste plaats met de juiste visie? De tijd zal het leren. Israël heeft een grootse toekomst.
tiki 07 september 2023, 09:13
Deze Joods orthodoxe man is gekozen zijnde een van Obama's (de meest anti Israel president ooit) gewillige volgers....., om Israel een deal te verkopen die ze niet wil kopen...Iran II. Dit was zijn verdienste toen en Biden hoopt op een vervolg. Een mens word gewogen naar zijn daden, niet zijn woorden of religie en volgens deze is Jack Lew iemand met de foute instelling & prioriteiten t.o. Jodendom, Israel, Iran, 'palestina', PA, Pay for Slay & Joodse 'settlers'. Als orthodoxe Jood, Democraat & Mensch!
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *