Orthodoxe Jood wordt VS-ambassadeur in Israël
Nieuws

Orthodoxe Jood wordt VS-ambassadeur in Israël

Redactie 05 september 2023, 17:04
Orthodoxe Jood wordt VS-ambassadeur in Israël

President Joe Biden draagt Jacob Joseph Lew voor als zijn ambassadeur in Jeruzalem. ‘Jack’ Lew was in de regering van Barack Obama stafchef van de president van 2012 tot 2013 en daarna tot 2017 minister van Financiën. Lew wacht nu een zwaar proces waarin de Senaat zijn voordracht moet goedkeuren. Verwacht wordt dat Republikeinen dit proces zullen gebruiken om in de aanloop naar de verkiezingen in 2024 Bidens Israëlbeleid te bekritiseren, al hebben zij geen meerderheid in de Senaat.

Nooit eerder werd een politicus met zo’n indrukwekkend curriculum vitae Amerikaans ambassadeur in Israël, wat gezien mag worden als een teken van hoe belangrijk president Biden de relatie met de Joodse staat vindt. Lew heeft ervaring op het gebied van diplomatie en internationale politiek: in de eerste maanden van Obama’s presidentschap was hij onderminister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton was als minister zijn directe baas. Ook was Lew de afgelopen jaren lid van prestigieuze denktanks op het gebied van internationale betrekkingen, zoals de Council for Foreign Relations en Brookings Institution.

Dat Biden zo’n gewichtige politicus ambassadeur in Jeruzalem wil maken, wordt gezien als teken dat de president iemand in Jeruzalem wil hebben die genoeg statuur heeft om de sinds het aantreden van de regering-Netanyahu ernstig verslechterde relatie tussen de twee landen te repareren, en die zich niet van de wijs laat brengen door de felle retoriek van de extreemrechtse partij- en bondgenoten van de Israëlische premier.

Traditiegetrouw is de Amerikaanse ambassadeur in Israël Joods. Dat geldt ook voor Lew, een 57-jarige in de New Yorkse wijk Queens geboren orthodoxe zoon van een Pools-Joodse immigrant. Lew houdt zich strikt aan de sjabbat, iets wat volgens medewerkers zijn effectiviteit niet in de weg staat. In Washington wordt gehoopt dat zijn achtergrond Lew zal helpen een betere relatie met Netanyahu op te bouwen. Jack Lew is getrouwd met zijn liefje van de middelbare school, Ruth Schwartz, en heeft twee volwassen kinderen.

Plaats opmerking