Neem nu een abonnement

Lees elke week het opinietijdschrift en cultureel magazine ineen, voor iedereen met interesse in de Joodse wereld. Abonneer je nu »

Pacificatie
Commentaar

Pacificatie

Esther Voet 23 november 2023, 07:00
Pacificatie

Wat is het? Is het een onbewuste vorm van pacificeren waardoor zo velen achter het narratief van Hamas aanhobbelen? Dat moslims de terroristen steunen, kan te maken hebben met de saamhorigheid van de oemma waarover Jason Walters het in deze editie van het NIW heeft. Dat zoveel niet-moslims erin meegaan, is moeilijker te verklaren. Moslims zijn de grootste minderheid in ons land. De -integratie is merendeels mislukt. De Engelsen zeggen: ‘If you can’t beat them, join them’. 

Is het om zo de boel een beetje bij elkaar te houden? Wil je geen dreigende burgeroorlog, dan moet je het zo maar proberen? Door te pacificeren? Daar offeren we de Joden dan maar even voor op? En denken die meelopers nu werkelijk dat als Israël maar is opgedoekt en Joden uit dit land verdwenen zijn, de problemen tussen de andere bevolkingsgroepen in Nederland minder worden? Dat er minder (jeugd)criminaliteit onder Turkse en Marokkaanse jongeren zal zijn? Dat vrouwen en homo’s in die kringen beter zullen worden behandeld?

De media volgden de afgelopen weken klakkeloos de propaganda van Hamas, je hoeft alleen maar naar de verwijzingen naar ‘het Gazaanse ministerie van Gezondheid’ te kijken. Klinkt heel betrouwbaar natuurlijk, maar in werkelijkheid gaat het hier gewoon om Hamas, waarvan door de jaren heen bewezen is dat die organisatie alles bij elkaar liegt. Nu draait de Israëlische pr-machine eveneens op volle toeren, dat gebeurt altijd in een oorlog. Maar het is verbazingwekkend dat dat gezichtspunt bij voorbaat niet serieus wordt genomen en wordt gewantrouwd totdat het tegendeel is bewezen – tot op de komma en de punt. 

Gelukkig heeft het NIW de afgelopen weken enorm veel blijken van solidariteit gezien

Waarom deze compleet asymmetrische handelswijze? Heeft het wellicht te maken met onbewuste onderbuikgevoelens? De klassieke antisemitische fabel dat Joden niet te vertrouwen zijn? Dat ze sluw en slinks zijn en je altijd iets op de mouw willen spelden? Dat ze zelfs onbetrouwbaarder zijn dan Hamas? Of heeft het ook te maken met diezelfde pacificatie: met onze moslims zullen we op langere termijn door één deur moeten, dus …

Gelukkig heeft het NIW de afgelopen weken enorm veel blijken van solidariteit gezien. Zoals de boottocht van afgelopen zaterdag in Amsterdam, waar veel niet-Joden zich bij aansloten. En op sociale media – X in het bijzonder – blijken velen de leugens van Hamas te doorzien. Sommigen klimmen zelfs in de digitale pen. Dat zijn niet alleen bemoedigende woorden over ons, maar voor de hele gemeenschap. Vandaar dat we voor u, lezer, enkele brieven hebben geselecteerd voor onze reactiepagina. We zijn met minder, maar niet alleen.

Opmerkingen (8)
Marc van den Oord 23 november 2023, 12:35
Aha ik ga het gelijk lezen! Weet dat er heel veel Nederlanders de joden hier in Nederland en in Israël een zeer warm hart toedragen!
Roelie schilt 23 november 2023, 13:27
Zeker,veel niet joden in Nederland staan achter u ,hier in Nederland en in ook achter Israël.Ik heb ook een partij gestemd die tegen Joden hier ,en Israël,actief steunt. Goede moed en veel sterkte.En er gebeuren ook nog wonderen,dat geloof ik vast.
tiki 23 november 2023, 14:01
Het antwoord op al deze Moslim Hamas/Kalifaat aanhangers, erachteraan hobbelende Nederlandse Useful Idiots, media "experts" met hun klakkeloze overname van de cijfers/berichten van het "Gazaanse Ministerie van Gezondheid" of de orakels over vrede & samenleven van de "Premier van palestina" terwijl de bewezen feiten van de Israelische IDF woorvoerder arrogant opzij geschoven worden of onder de microscoop gelegd met de woorden dat dit nog niet de "smoking gun is die Israel ons heeft doen geloven is.......****de knallende overwinning van de PVV met haar 37 zetels. Het volk heeft gesproken, .luid & duidelijk!
tiki 23 november 2023, 14:10
Een staaltje hoe de massa's worden gehersenspoeld was te zien in het CNN interview met de gijzelaar mediator uit Qatar: ""De gijzelaars die vrij worden gelaten zijn vrouwen & kinderen"". vertelde hij ons maar wat hij niet vermelde dat dealle palestijnse vrouwen en ""kinderen, messentrekkende veroordeelde terroristen met bloed aan hun handen zijn, terwijl de Israelische vrouwen, kinderen & babies, onschuldige slachtoffers van een bloeddorstige palestijnse bende zijn. Wat hij ook niet vertelde was dat 'alle pallestijnse terreur vrouwen & "kinderen" worden vrijgelaten, maar 'niet alle Israelische onschuldige versleepte slachtoffers. Wat hij ook niet vertelde was dat er 50 Israelische burgers worden vrijgelaten voor 150 veroordeelde palestijnse terroristen. Zo word ""nieuw"" gemaakt & klakkeloos overgenomen door de hersenloze massa & manipulerende media. .
Loesje Meijer 23 november 2023, 14:16
Beste Esther Voet. Ik ga als simpele burger ( 70 jaar) iets op een simpele manier proberen te beschrijven hoe ik denk en voel op dit moment. Ten eerste leef ik ontzettend mee met de gijzelaars en familie. En 🙏dat ze allemaal vrijkomen. Echt vrij zullen ze nooit meer zijn na deze verschrikkelijke ervaring. Mijn voorouders en ouders zijn ook nooit echt meer vrij geweest na de Holocaust. Als deze oorlog voorbij is, wat nog maanden gaat duren denk ik, en de Hamas beseft dat ze verloren hebben dan ben ik bang en ongerust dat de Hamas in Europa gaat toeslaan. Want ze hebben maar een doel voor ogen. En dan zullen niet alleen de joden maar alle niet moslims en anders denkenden ook moeten vrezen voor hun leven. Waarom veel niet moslims ook sympathie tonen, is ook dankzij de sociale media. Na 7 oktober en de verschrikkelijk beelden en de schock in de wereld, werd er nauwelijks na een week aandacht aanbesteed, maar vervolgens alle dagen tot nu toe de beelden van Gaza uitgezonden via veel kanalen. En lijkt het dat 7 oktober helaas snel vergeten is. Bovendien weten veel moslims en niet moslims de geschiedenis, en willen het ook niet weten.. met hoeveel bewijzen Israël ook komt, de extremistische moslims en niet moslims interesseert het geen bal. Ze hebben maar een doel voor ogen...dat bewijs is er, gezien de hele geschiedenis van het bestaan waren joden het slachtoffer en niet alleen van moslims. U hoeft dit niet te plaatsen, ik wil alleen mijn gevoel angst en medeleven tonen, ik praat weinig met mensen over Israël en Gaza, omdat ze mij het gevoel geven dat ik me moet verantwoorden wat Israël doet in Gaza. Zelfs na 7 oktober wordt er nu gezegd " ja maar"
tiki 23 november 2023, 14:29
Pacificatie en de échte betekenis was de jonge man op de Israelische TV. van Jemenitische afkomst & wonend in Amerika. Hij liet zijn woede zien t.o. Luci Aharish, de Israelisch Arabische Moslima, getrouwd met de maker van de serie Fauda en een van de meest geliefde & succescvolle journalisten in Israel. (over Apartheid gesproken). Deze jongen was woest. Woest op de hersenloze massa's in hun fanatieke demo's voor alléén de palestijnen. "Waar waren jullie toen mijn land bestookt werd door Saudi Arabie & Iran met duizenden slachtoffers". "Waar waren jullie toen Assad zijn volk uitmoorde"? Waar zijn jullie nu de vrouwen in Afghanistan weer in de middeleeuwen zijn beland etc.etc.etc. In duidelijke taal liet hij ons zien waar het mis is in de Arabische wereld, de media & in het Wesqten! Hij had al zijn moed bijeengeraapt en vloog naar Israel omdat hij met eigen ogen wilde zien, leren & praten met Israelis, Arabieren & Joden uit Jemen, zijn geboorteland. Bij aankomt op het vliegveld was hij voorbereid op de IDF die hem zou arresteren & ondervragen. I..p. daarvan was er een aardige jonge vrouw die hem inderdaad vragen stelde en hem toen doorliet. Hij is 2 weken in Israel en valt van de éne verbazing in de anderen. Niets is zoals hij het in Jemen heeft geleerd. Deze jongen heeft het begrepen, dit zijn de échte pacifisten...en zo zijn er gelukkig meerdere...o.a. de Moslims voor Israel uit GB & vele Arabische Israelis die fanatastisch werk doen op de US Universiteiten met hun hersenloze intellectuelen. .
marianne van geuns 23 november 2023, 18:21
Mooie reacties daar ben ik ook blij om.Nee deze mensen komen er nooit overheen, Zelf ben ik 82 ,in de orlog geboren.Nemand terug gekomen allemaal vermoord.Ik worsyel er nog iedere dag mee,
Jaap 23 november 2023, 21:25
Onlangs heb ik een proefabonnement genomen op het NIW omdat het nieuws over Israël zo vertekend wordt weergegeven. Ik hoor alleen maar over de Palestijnse slachtoffers. Nauwelijks gaat het nog over de slachtoffers van de Hamas terreur die klakkeloos zijn doodgeschoten, levend zijn verbrand, onthoofd enz. enz. Protesten richten zich alleen tegen een vrij land als Israël dat zich verdedigd tegen ongekend terreur. Niet tegen de dictaturen die volkeren als de Koerden, de Oeigoeren, de Rohinga onderdrukken. Er zijn zelfs geen protesten meer tegen Iraanse machthebbers waar vrouwen tweederangsburgers zijn en al worden vermoord als ze geen hoofddoek dragen. Waarom werd dat niet aan de kaak gesteld tijdens de Klimaatmars? Ik blijf het NIW voorlopig nog wel even lezen. Ga zo door!
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *