Pacificatie
Commentaar

Pacificatie

Esther Voet 23 november 2023, 07:00
Pacificatie

Wat is het? Is het een onbewuste vorm van pacificeren waardoor zo velen achter het narratief van Hamas aanhobbelen? Dat moslims de terroristen steunen, kan te maken hebben met de saamhorigheid van de oemma waarover Jason Walters het in deze editie van het NIW heeft. Dat zoveel niet-moslims erin meegaan, is moeilijker te verklaren. Moslims zijn de grootste minderheid in ons land. De -integratie is merendeels mislukt. De Engelsen zeggen: ‘If you can’t beat them, join them’. 

Is het om zo de boel een beetje bij elkaar te houden? Wil je geen dreigende burgeroorlog, dan moet je het zo maar proberen? Door te pacificeren? Daar offeren we de Joden dan maar even voor op? En denken die meelopers nu werkelijk dat als Israël maar is opgedoekt en Joden uit dit land verdwenen zijn, de problemen tussen de andere bevolkingsgroepen in Nederland minder worden? Dat er minder (jeugd)criminaliteit onder Turkse en Marokkaanse jongeren zal zijn? Dat vrouwen en homo’s in die kringen beter zullen worden behandeld?

De media volgden de afgelopen weken klakkeloos de propaganda van Hamas, je hoeft alleen maar naar de verwijzingen naar ‘het Gazaanse ministerie van Gezondheid’ te kijken. Klinkt heel betrouwbaar natuurlijk, maar in werkelijkheid gaat het hier gewoon om Hamas, waarvan door de jaren heen bewezen is dat die organisatie alles bij elkaar liegt. Nu draait de Israëlische pr-machine eveneens op volle toeren, dat gebeurt altijd in een oorlog. Maar het is verbazingwekkend dat dat gezichtspunt bij voorbaat niet serieus wordt genomen en wordt gewantrouwd totdat het tegendeel is bewezen – tot op de komma en de punt. 

Gelukkig heeft het NIW de afgelopen weken enorm veel blijken van solidariteit gezien

Waarom deze compleet asymmetrische handelswijze? Heeft het wellicht te maken met onbewuste onderbuikgevoelens? De klassieke antisemitische fabel dat Joden niet te vertrouwen zijn? Dat ze sluw en slinks zijn en je altijd iets op de mouw willen spelden? Dat ze zelfs onbetrouwbaarder zijn dan Hamas? Of heeft het ook te maken met diezelfde pacificatie: met onze moslims zullen we op langere termijn door één deur moeten, dus …

Gelukkig heeft het NIW de afgelopen weken enorm veel blijken van solidariteit gezien. Zoals de boottocht van afgelopen zaterdag in Amsterdam, waar veel niet-Joden zich bij aansloten. En op sociale media – X in het bijzonder – blijken velen de leugens van Hamas te doorzien. Sommigen klimmen zelfs in de digitale pen. Dat zijn niet alleen bemoedigende woorden over ons, maar voor de hele gemeenschap. Vandaar dat we voor u, lezer, enkele brieven hebben geselecteerd voor onze reactiepagina. We zijn met minder, maar niet alleen.

Plaats opmerking