Palestijnen vechten voor Poetin
Buitenland

Palestijnen vechten voor Poetin

De Russische dictator Poetin werft met behulp van de Palestijnse Autoriteit vrijwilligers voor de oorlog in Oekraïne.

Bart Schut 03 maart 2023, 08:00
Palestijnen vechten voor Poetin

Het bericht werd massaal gedeeld op sociale media: “Luitenant Andriy ‘Skiff’ Hlembotskyi stierf terwijl hij Oekraïne beschermde […]. Andriy kwam terug uit Israël een paar dagen na het begin van de oorlog en organiseerde een commando-eenheid voor operaties en sabotage achter de vijandelijke linies. Hij liet een vrouw en drie kinderen achter in Israël. RIP held.” 

Het zijn lastig te controleren berichten, maar het is bekend dat tientallen, misschien zelfs honderden Israëli’s – vaak met wortels in Oekraïne – vrijwillig vechten tegen de troepen van Vladimir Poetin. Al in juni vorig jaar beweerde het Kremlin dat negen Israëli’s in Oekraïne zouden zijn gesneuveld. Twee weken geleden nog kwam de Brits-Joodse IDF-veteraan en fronthospik Jonathan Shelkin (45) om het leven bij een actie waarvoor hij een medaille verdiende. Er zijn geen berichten bekend van Israëlische vrijwilligers die aan Russische kant meevechten in Oekraïne.

Heel anders ligt dat voor de Palestijnen. Volgens een bron bij de Libanese regering is Rusland druk bezig vrijwilligers te werven onder Palestijnen die de vluchtelingenkampen in Libanon bevolken. Dit meldt de Amerikaanse nieuwswebsite The Media Line. Hierbij zouden de Russen ondersteund worden door de Palestijnse ambassade in Beiroet. De vrijwilligers ontvangen 350 dollar als zij zich aanmelden, waarbij niet bekend is of dit bedrag eenmalig of per maand is. Voor velen zal dit weinig uitmaken, de Russische verliezen aan het front in het oosten van Oekraïne zijn enorm en de legerleiding staat erom bekend vooral niet-Russische vrijwilligers op te offeren in bloedige ‘menselijke golf’-aanvallen. 

Uitzichtloos

De meeste huurlingen die zijn geworven door het Russische leger komen uit Ain al-Hilweh, het grootste Palestijnse vluchtelingenkamp in Libanon, net ten zuiden van de havenstad Sidon. Dat schrijft The Jerusalem Post. De Russen zouden gebruikmaken van de uitzichtloze economische situatie in het kamp. Palestijnen in Libanon worden zwaar gediscrimineerd en hebben geen recht op het staatsburgerschap, al zijn zij vrijwel zonder uitzondering in dat land geboren. Geschat wordt dat tenminste driehonderd Palestijnen al in Oekraïne vechten voor het Russische leger, een groep van nog eens honderd zou al gerekruteerd zijn en op het punt staan te vertrekken.

Abbas sprak al verschillende malen zijn steun uit voor Poetin

De vrijwilligers zijn verbonden aan de regerende Fatahpartij van PA-president Mahmoud Abbas en aan de terreurbeweging PFLP. Het is weinig verwonderlijk dat Fatah-aanhangers zich aanmelden of dat de Palestijnse ambassade in Libanon helpt bij hun werving. Abbas heeft verschillende malen zijn steun uitgesproken voor de Russische dictator Poetin. Daarnaast zitten Palestijnse bondgenoten als Iran, Syrië en Hezbollah diep in het pro-Russische kamp. Iran heeft zich ontpopt tot belangrijk wapenleverancier voor het Russische leger, nu dat door internationale sancties zit te springen om militaire technologie. 

Oorlogsmisdaden

Bovendien zouden Palestijnse strijders zich aan Russische zijde hebben geschaard via het Syrische leger, waar Moskou al langer rekruteert. Dit is een lucratievere weg voor Palestijnse huurlingen: het Kremlin betaalt Syrische vrijwilligers tussen vijf- en zevenhonderd dollar per maand, aanzienlijk meer dan aan de rekruten die in Libanon worden geworven. Nadeel hiervan is wel dat veel van deze huurlingen terechtkomen bij de Wagnergroep, die berucht is om oorlogsmisdaden en de hoge verliezen in eigen gelederen. Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin rekruteerde tienduizenden criminelen in Russische gevangenissen, maar vanwege de extreme verliezen bij met name Bachmoet, lijkt die vrijwilligersstroom nu opgedroogd. 

Een element dat Israël zorgen zou moeten baren is het risico dat er honderden, misschien zelfs duizenden Palestijnen met gevechtservaring zullen terugkeren uit Oekraïne. Deze zouden wanneer zij doorreizen naar de Westelijke Jordaanoever een belangrijke bedreiging kunnen vormen voor toekomstige antiterreuroperaties van de IDF. Desondanks weigert de Israëlische regering nog steeds partij te kiezen tegen Vladimir Poetin en zijn Iraanse, Syrische en nu dus Palestijnse bondgenoten.

Foto: Strijders van de aan Fatah gelieerde Al-Aqsa Martelarenbrigades in Nabloes, september 2022. Bron: Nasser Ishtayeh/Flash90


Plaats opmerking