Peres niet naar Spelen
Buitenland

Peres niet naar Spelen

Redactie 24 juli 2012, 00:00

Foto: Flash90

Shimon Peres heeft zijn bezoek aan de Olympische Spelen afgezegd omdat het olympisch comité hem niet in het olympisch dorp wil laten overnachten. Hoewel Peres niet religieus is, reist hij niet in het openbaar op sjabbat. Hij kan hierdoor niet bij de openingsceremonie aanwezig zijn. De staf van Peres is al maanden bezig met het bezoek aan Londen. Toen duidelijk werd dat de ceremonie uren zal duren en pas zal eindigen rondom het ingaan van sjabbat ging zijn staf op zoek naar alternatieven. 

Via de Israëlische ambassade werd een officieel verzoek gestuurd aan het organiserend comité met de vraag of Peres in het olympisch dorp kon overnachten. Hij zou dan te voet de opening kunnen verlaten.

Ondanks druk op het comité en persoonlijke berichten aan de voorzitter werd het verzoek geweigerd: alleen sporters mogen in het olympisch dorp overnachten. „Vanwege het feit dat de opening van de Spelen op vrijdag plaatsvindt, en er geen hotels op loopafstand van het stadion zijn, heeft de president besloten de sjabbat niet te ontheiligen en zijn bezoek af te zeggen. De president is niet verheven boven anderen, en als de regel is dat er alleen sporters mogen overnachten, respecteren wij dat,” aldus het kantoor van de president. Bronnen in het organiserend comité zijn verrast door de verklaring. Volgens hun zijn er ten minste twee geschikte hotels op loopafstand

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking