PGGM trekt boycot Israëlische banken in
Nieuws

PGGM trekt boycot Israëlische banken in

Redactie 08 januari 2019, 00:00
PGGM trekt boycot Israëlische banken in

De boycot die PGGM in februari 2014 uitvaardigde tegen vijf Israëlische systeembanken, is vandaag ingetrokken.

De namen van de banken staan niet meer op de ‘zwarte lijst’ van het pensioenfonds. De boycot werd in 2014 uitgevaardigd na een advies van de ‘ethische commissie’ van PGGM, waarbij de mening van professor Cees Flinterman, lid van de Raad van Advies van BDS-organisatie The Rights Forum, zwaar had gewogen.

Flinterman is ook lid van het VN-comité inzake de uitbanning van discriminatie van vrouwen. Hij sprak zich destijds bij Nieuwsuur uit vóór toetreding van uitgerekend Saoedi-Arabië tot dat comité, een land dat niet bepaald bekend staat om de vrije houding ten opzichte van vrouwen. Daar waar Flinterman dus inclusief dacht ten opzichte van die onderdrukkende oliestaat, achtte hij het wel ethisch om Israëlische banken op de PGGM boycotlijst te zetten. Daarin ging de pensioenreus onder leiding van toenmalig bestuursvoorzitter en voormalig PvdA-politicus Hans Alders mee. Dat besluit veroorzaakte een hausse van verontwaardiging. Klanten van PGGM wilden weg bij de pensioenreus, maar dat leek praktisch vrijwel onuitvoerbaar.

De boycot werd beschouwd als een grote overwinning voor BDS-organisaties. Vandaag besloot de bank de boycot dus in te trekken. De betreffende banken staan niet meer op hun ‘zwarte lijst’.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking