‘Pogrom’ in Los Angeles: anti-Israëldemonstranten vallen synagogegangers aan
Nieuws

‘Pogrom’ in Los Angeles: anti-Israëldemonstranten vallen synagogegangers aan

Redactie 24 juni 2024, 12:52
‘Pogrom’ in Los Angeles: anti-Israëldemonstranten vallen synagogegangers aan
Buiten de Adas Torah-synagoge in Los Angeles vielen gemaskerde relschoppers Joodse tegendemonstranten aan - Screenshot X

Ook in de VS kan niemand meer beweren dat de ‘pro-Palestijnse’ protesten niet antisemitisch van aard zijn. Waarom anders zouden de demonstranten een Joodse wijk in Los Angeles intrekken en naar een synagoge marcheren. Daar kwam het tot gevechten tussen de betogers en Joodse tegendemonstranten die hun gebedshuis probeerden te verdedigen.

Agenten van het LAPD moesten tussenbeide komen, maar toen waren er al verschillende gewonden gevallen bij de Adas Torah-synagoge in de door veel Joden en Israëli’s bewoonde wijk Pico-Robertson. In de synagoge vond een Israëlische onroerendgoedbeurs plaats op dat moment. De bekende taferelen van gemaskerde relschoppers die antisemitische leuzen scanderen zijn te zien op beelden op socialmediaplatform X.

De burgemeester van Los Angeles, Karen Bass, noemde de aanval op de synagoge in haar stad ‘afschuwelijk’

Het verschil met de situatie in bijvoorbeeld Nederland is dat de Joden in Los Angeles hun huizen en synagogen verdedigen tegen de gewelddadige ‘demonstranten’, die de daad bij het woord voegen wanneer zij ‘There is only one solution, intifada revolution’ scanderen’. Tijdens de zg. initfada werden Israëlische burgers getroffen door bloedige (zelfmoord)aanslagen, vooral uitgevoerd door Hamas-terroristen.

De burgemeester van Los Angeles, Karen Bass, noemde de aanval op de synagoge in haar stad ‘afschuwelijk’. Zij kondigde aan meer politie naar Pico-Robertson te sturen om de Joodse bevolking daar te beschermen en ook wil zij voor meer politiebeveiliging bij andere synagogen in de stad zorgen. Rabbijn Hertzel Illulian vroeg zich af wat er zou gebeuren als Joodse relschoppers kerken of moskeeën zouden aanvallen: “Niemand zou dat aanvaarden, maar hier, wanneer het Joden en Israël betreft, is alles koosjer, alles is oké.

Opmerkingen (5)
Shlomo Itai 24 juni 2024, 20:36
Door de mogelijkheid om legaal wapens te bezitten, hebben Amerikaanse Joden meer mogelijkheden zich te verdedigen als de toestand mocht verergeren. Wij hebben dat voordeel niet, terwijl juist bij ons de overheid er nog nauwelijks lijkt te zijn. Ik heb me door een voormalig rechercheur uit de Randstad laten vertellen dat er zo'n twintig jaar geleden naar schatting 30.000 illegale wapens circuleerden. Toen ik een politieman onlangs vroeg hoe het daarmee gesteld is, antwoordde hij dat we er waarschijnlijk een nul achter moeten zetten. Dat lijkt mij overdreven, maar van een ongetwijfeld zeer hoog aantal illegale wapens in een gepolariseerde en gefrustreerde samenleving gaat een grote dreiging uit. Die moet door de overheid worden aangepakt, maar aangezien mij de kans klein lijkt dat dit gaat gebeuren, denk ik dat fatsoenlijke en geestelijk gezonde mensen ook in Nederland de mogelijkheid moeten krijgen om ter verdediging wettelijk wapens te bezitten.
tiki 25 juni 2024, 07:49
Verander het 'J-word met het 'N-word en héél "progressief" Amerika staat op zijn achterste benen en per direct worden de "racistische demonstranten" opgepakt & flink bestraft. Bij anti Joden demonstraties , is het een héél ander verhaal. Daar spreken beleidsmakers hun 'afschuw uit en daarna heffen zij het glas, doen een plas en alles blijft zoals het was. De énige Joden & regering die (vaak na te lang treuzelen) keihard terugslaan i.p.v. dit anarchisten geweld te accepteren wonen in Israel. Dat is een niet te verteren scenario voor de 'progressieve, inclusieve Internationale Goegemeenten van racistische antisemieten & hypocrieten. Het goede aan dit hele verhaal........veel Israeli's die in LA, SF, NY e.a.plaatsen wonen pakken hun biezen en vliegen naar huis. De "Goldene Medineh" heeft zijn glans verloren.
Cees van Dijk 25 juni 2024, 08:41
Waarschijnlijk afkomstig van figuren van de UCLA-campus die daar op loopafstand van verwijderd is. Alles en iedereen zit daar vlak op elkaar. LA is een grote stad, maar als er een 'downtown' is in LA, is het daar.
Gerda Schrijver 25 juni 2024, 09:17
Weer een aanval van gewelddadige demonstranten nu zelfs inside. M.n. synagoge-gangers bedreigen en aanvallen. Het is een pogrom. Het past wel typisch in (schietgraag) Amerika, ondanks dat de aanvallers Pallie-gezinden zijn, lijkt het ook wel op een ouderwetse Cowboy-mentaliteit. Echter,.. ernstig genoeg zijn deze aanvallen wel puur anti-semitisch. Ik kan me dan ook helemaal verplaatsten in de bewoners van deze Joodse wijk, dat ze zich verdedigen. Ook hun gebedshuis moet beschermd worden. Ik vind het niet eenvoudig hoe je dat dan doet. Ja, we weten als Nederlands hoe problematisch het is. Geweld met wapens? Maar ja, je laat je toch niet zomaar molesteren. Ik ben het met Ruud eens, dat in dit soort dreigende toestanden, het normaal gaat worden dat men een vuurwapen gebruikt. Ook in Nederland.
Gerda Schrijver 25 juni 2024, 10:35
Correctie, want per abuis schreef ik de naam van Ruud. Ik bedoelde Shlomo. Sorry voor de vergissing.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *