Politie wilde niet naar buiten treden
Binnenland

Politie wilde niet naar buiten treden

Redactie 21 januari 2018, 00:00

Waarom bleef het nieuws over de ingegooide ruiten bij Chabad Central Amsterdam zo lang onder de radar? En wat is hierin de rol van politie?

Tijdens de nacht van 31 december op 1 januari werden bij Chabad Central Amsterdam aan de Albert Cuypstraat de ruiten met een baksteen ingegooid. Het bericht van de vernieling kwam echter pas op donderdag 11 januari naar buiten, na onderzoek en berichtgeving door het NIW. Met de beelden van de Palestijnse man die bij restaurant HaCarmel de ramen aan diggelen sloeg nog vers in het geheugen, roept dit incident de vraag op waarom dit nieuwsfeit zo lang onder de pet werd gehouden. Chabad deed immers al op nieuwjaarsdag aangifte van de vernieling.

Volgens de woordvoerder van Chabad Central Amsterdam is het voor de organisatie niet gebruikelijk om zelf naar de media te stappen: “Wij hebben meteen contact gehad met beveiligingsorganisatie Bij Leven en Welzijn. Zij gaan over de veiligheid en wij vinden dat zij de instantie zijn die uitspraken moet doen over gebeurtenissen met betrekking tot de veiligheid van de Joodse gemeenschap.”

Volgens de Chabad-woordvoerder leek de vernieling in eerste instantie niet op een gerichte actie. De politie liet het NIW echter weten dat, na het bekijken van de camerabeelden, de vernieling ‘alle schijn heeft van een gerichte actie tegen een Joods bedrijf’. “We snappen de reacties, maar wij vinden het belangrijk dat Bij Leven en Welzijn hierover de uitspraken doet. Wij willen voorkomen dat iedereen door elkaar heen praat,” aldus de woordvoerder van Chabad.

Ook Bij Leven en Welzijn laat echter via een woordvoerder weten dat zij niet de organisatie zijn om de media te woord te staan over dit soort incidenten. “Wij zijn er niet voor de woordvoering richting de pers, wij zijn er voor de veiligheid van de gemeenschap.”

Onderzoek
Een woordvoerder van politie Amsterdam-Amstelland laat weten dat zij in principe niet actief naar buiten treden bij vernielingen. “Wij hebben geen criteria voor het bekendmaken van dit soort meldingen, daarvoor krijgen we er simpelweg te veel binnen.” De politie heeft ook Chabad geadviseerd om hun beveiligingsbeelden niet te delen op sociale media, in het belang van het onderzoek. “In dat geval mogen wij de beelden namelijk ook niet meer gebruiken. Reden hiervoor is dat de verdachte zijn uiterlijk dan zodanig kan veranderen dat hij onherkenbaar wordt.”

Opsporingsprogramma’s
De beelden van de man, die doelgericht de ramen ingooit met een baksteen, komen hoogstwaarschijnlijk wel binnenkort vrij. Volgens de woordvoerder worden de beelden intern getoond aan ruim 7000 politiemedewerkers. “Als daar geen bruikbare tips uitkomen, zullen wij de beelden tonen via opsporingsprogramma’s Bureau 020 en Bureau NH.” Momenteel is er nog geen verdachte in beeld, wel benadrukt de politie dat het niet gaat om dezelfde man die bij HaCarmel de ruiten met een honkbalknuppel insloeg.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking